Φρένο στην σφαγή των γαϊδουριών για την παραγωγή φαρμάκου για την νεότητα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Φρένο στην σφαγή των γαϊδουριών για την παραγωγή φαρμάκου για την νεότητα

Οι χώρες της Αφρικής απαγόρευσαν το εμπόριο δέρματος γαϊδουριών, από το οποίο απομονώνεται ένα συστατικό παραδοσιακής «θεραπείας» που κάνει θραύση

 medlabnews.gr iatrikanea

Εξοικονομούσε χρήματα από την πώληση νερού για να πληρώσει τα δίδακτρα και να σπουδάσει ιατρική. Τα γαϊδούρια, ήταν ο βασικοί βοηθοί του του, στην δουλειά του. Εκείνη η μέρα ξεκίνησε όπως οι περισσότερες. Το πρωί έφυγε από το σπίτι του στα περίχωρα του Ναϊρόμπι και πήγε στο χωράφι για να πάρει τα ζώα του.

Ο Στιβ, ένας φτωχός κάτοικος της Κένυας, έχασε τη δουλειά του όταν εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς τα γαϊδούρια στα οποία βασιζόταν για να μεταφέρει και να πουλά μπετόνια με νερό.

«Δεν μπορούσα να τα βρω», θυμάται ο Στιβ. «Έψαχνα όλη την ημέρα, όλη τη νύχτα και την επόμενη μέρα».

Τρεις ημέρες αργότερα δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από φίλο που του είπε ότι είχε βρει τους σκελετούς των ζώων. «Είχαν σφαγιαστεί, και το δέρμα τους είχε γδαρθεί».

Τέτοιες κλοπές γαϊδουριών γίνονται όλο και πιο συχνές σε πολλά μέρη της Αφρικής – αλλά και σε άλλα μέρη του κόσμου που έχουν μεγάλους πληθυσμούς αυτών των ζώων εργασίας. «Τα σκότωσαν, τα έσφαξαν, το δέρμα τους έλειπε» λέει ο άτυχος βιοποριστής στο BBC.

Ο Στιβ – και τα γαϊδουράκια του – είναι παράπλευρες απώλειες σε ένα αμφιλεγόμενο παγκόσμιο εμπόριο δέρματος γαϊδουριών.

Οι κλοπές αυτού του είδους, σύνηθες φαινόμενο στην Αφρική εδώ και χρόνια, μπορεί σύντομα να περιοριστούν ή και να σταματήσουν, μετά την απόφαση 55 αφρικανικών χωρών να απαγορεύσουν τη σφαγή γαϊδουριών για το δέρμα τους.

Οι προβιές εκατομμυρίων ζώων βράζονται για να απομονωθεί το κολλαγόνο, το οποίο χρησιμοποιείται σε μια παραδοσιακή αντιγηραντική «θεραπεία» που κάνει θραύση στην Κίνα.

Πρόκειται μια κινεζική θεραπεία νεότητας, χιλιάδων ετών, που πιστεύεται ότι έχει πολλά οφέλη: από την ενίσχυση του αίματος και του δέρματος της επιδερμίδας, έως την τόνωση της γονιμότητας και έναν καλύτερης ποιότητας ύπνο.

Το φάρμακο που παρασκευάζεται με τη ζελατίνη του δέρματος γαϊδούρας έχει μεγάλη ζήτηση.

Ονομάζεται Ejiao. Το φάρμακο κυκλοφορεί σε χάπι, σε υγρό ή ως συστατικό τροφίμων. Κάποτε θεωρούταν είδος πολυτελείας, σήμερα όμως είναι ευρέως διαθέσιμο στην Κίνα.

Αυτός είναι πιθανότατα ο λόγος που ο πληθυσμός των γαϊδουριών στην Κίνα συρρικνώθηκε από τα 11 εκατομμύρια ζώα το 1990 σε μόλις 2 εκατομμύρια το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας.

Ως αποτέλεσμα, οι έμποροι στράφηκαν σε άλλες χώρες της Ασίας, της Νότιας Αμερικής και της Αφρικής, από όπου κατάγεται το είδος.

Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Donkey Sanctuary, τουλάχιστον 5,9 εκατομμύρια γαϊδούρια καταλήγουν κάθε χρόνο σε νόμιμα ή παράνομα σφαγεία για να συντηρήσουν το εμπόριο εϊτζάο.

Το νούμερο δεν διαφέρει και πολύ από εκτίμηση του Πανεπιστημίου του Ρέντινγκ το 2016, σύμφωνα με την οποία 2,3 έως 4,8 εκατομμύρια γαϊδούρια θανατώνονταν τότε κάθε χρόνο για να καλυφθεί η ζήτηση.

Την Κυριακή, οι 55 χώρες της Αφρικανικής Ένωσης απαγόρευσαν τη σφαγή γαϊδουριών για το δέρμα τους, αναγνωρίζοντας τις σοβαρές επιπτώσεις του εμπορίου.

Οι αφρικανικές κυβερνήσεις προστατεύουν έτσι όχι μόνο τα γαϊδούρια αλλά και τους φτωχότερους πολίτες τους, για τους οποίους τα υποζύγια είναι αναγκαίο μέσο βιοπορισμού.

«Στην αρχή, οι κυβερνήσεις μας το έβλεπαν ως ευκαιρία και πολλά παράνομα σφαγεία άνοιξαν στην Αφρική» λέει στο BBC ο δρ Σόλομον Ονιάγκο από την Κένυα, μέλος τoυ Donkey Sanctuary. «Όμως από το 2016 έως το 2019 περίπου τα μισά γαϊδούρια [της Κένυας] σκοτώθηκαν για το δέρμα τους».

Η απαγόρευση είναι μια καλή είδηση για τα 53 εκατ. γαϊδούρια της Αφρικής, δεν αποκλείεται όμως να οδηγήσει σε στροφή των εμπόρων σε άλλες χώρες.

Είναι κάτι που έχει συμβεί και στο παρελθόν: όταν η Τανζανία και η Ακτή Ελεφαντοστού απαγόρευσαν μονομερώς την εξαγωγή δερμάτων, το Πακιστάν πήρε τη θέση τους.

Πέρυσι μάλιστα εγκαινίασε την πρώτη στη χώρα «επίσημη φάρμα εκτροφής γαϊδουριών».


Διαβάστε επίσης

Γάλα γαϊδούρας. Τα οφέλη του για την υγεία. Γιατί θεωρείται υπερτροφή;


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων