Το μυστήριο με την... κληρονομιά του Αιγύπτιου. Η διαμάχη για τα 325,5 εκατ. δολάρια | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το μυστήριο με την... κληρονομιά του Αιγύπτιου. Η διαμάχη για τα 325,5 εκατ. δολάρια

Οι αποκαλύψεις για το παρελθόν και τις ενδοοικογενειακές διαμάχες θολώνουν το τοπίο

 medlabnews.gr

Σε γρίφο έχει εξελιχθεί για τις Αρχές το κίνητρο που όπλισε το χέρι του 76χρονου Αιγύπτιου, που αιματοκύλισε τη ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας Καρνέση

Αναπάντητα ερωτήματα, σκιές και μυστικά που πιθανότατα δεν θα αποκαλυφθούν ποτέ αφήνει το μακελειό στην έδρα της ναυτιλιακής εταιρείας European Navigation Inc. στη Γλυφάδα. Οι αποκαλύψεις για το παρελθόν και τις ενδοοικογενειακές διαμάχες της οικογένειας Καρνέση θολώνουν το τοπίο, καθώς τα κίνητρα του δράστη και αυτόχειρα δεν έχουν ξεκαθαρίσει.

Οι αρχικές πληροφορίες για έξωση από το σπίτι που του είχε παραχωρηθεί δεν ευσταθούν, καθώς η οικογένεια διέψευσε πως η Μαρία Καρνέση είχε την οποιαδήποτε σχέση με το ακίνητο της οδού Τσιτσάνη, όπως αναφέρει η εφημερίδα Real News.

Πλέον οι αστυνομικοί αναζητούν τι όπλισε το χέρι του 76χρονου Άρη Ελ Μπουράι και καλούνται να απαντήσουν σε δυο ερωτήματα: 1ον, που βρέθηκαν τόσα εκατομμύρια ευρώ στο λογαριασμό του και, 2ον, ποιος του τηλεφώνησε πριν αιματοκυλίσει την εταιρεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο των προσωπικών διαφορών ανάμεσα στον Αιγύπτιο και την Μαρία Καρνέση, η οποία φαίνεται πως αποτελούσε τον αρχικό του στόχο.

Τα χρήματα

Ο δράστης του μακελειού, αλλά και αυτόχειρας δεν φαίνεται να αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα καθώς η Ελευθερία Καρνέση, μητέρα των τεσσάρων αδελφών Καρνέση, τον είχε εξασφαλίσει με αρκετά μετρητά ως κληρονομιά.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Άρης βρισκόταν δίπλα της ακόμη και λίγες ημέρες πριν πεθάνει, ενώ ήταν η ίδια που τον είχε βαφτίσει, όταν αποφάσισε να γίνει χριστιανός, δίνοντάς του το όνομα Αριστείδης.

Κανείς ωστόσο δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα αν τα χρήματα που είχε στο λογαριασμό του ο Αιγύπτιος, αντιστοιχούν στα χρήματα που έλαβε ως κληρονομιά από την Ελευθερία Καρνέση ή προέρχονται από άλλες πηγές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από προθεσμιακό λογαριασμό στο όνομα του 76χρονου σε τράπεζα της Ελβετίας, στην οποία μάλιστα διατηρούσε λογαριασμό και η εφοπλιστική οικογένεια, είχαν διακινηθεί ποσά ύψους 1,5 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς φαίνεται πως ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων αυτών είχαν καταλήξει στην αδερφή του αυτόχειρα η οποία διαμένει μόνιμα στην Αίγυπτο.

Παράλληλα, ο Άρης διατηρούσε και έναν καταθετικό λογαριασμό με 500.000 ευρώ σε ελληνική τράπεζα. Μάλιστα, όταν ολοκληρωθούν τα στοιχεία από την άρση απορρήτου, είναι πιθανόν να προκύψουν και άλλα διακινούμενα ποσά από τους λογαριασμούς του δράστη.

Η απάντηση του Σπύρου Καρνέση στην αγωγή των αδελφών του: Είναι αδίστακτοι, ικανοί για όλα Αδίστακτους και ικανούς για όλα αποκαλεί τους ενάγοντες, δηλαδή τις αδελφές του, ο επιχειρηματίας της ναυτιλιακής εταιρείας, Σπύρος Καρνέσης στη νομική του πρόταση, η οποία είδε το φως της δημοσιότητας. Όπως αποδεικνύεται ο Σπύρος Καρνέσης θεωρεί τον γαμπρό του, Αντώνη Βλασσάκη, ιθύνοντα νου της προδοσίας, καθώς αυτό αναφέρει στα νομικά έγγραφα.

Ο Σπύρος Καρνέση με τις αδελφές του, Μαρία και Δέσποινα είχαν εξαιρετικές σχέσεις μέχρι πριν από έναν χρόνο. Όλα άλλαξαν όμως, όταν εκείνες και ο γαμπρός του ζητούν απ’ τον ίδιο με αγωγή 325 εκατομμύρια δολάρια για να αποχωρήσουν από τη διαχειρίστρια εταιρεία των πλοίων. Ο Σπύρος Καρνέσης απαντά σε σκληρή γλώσσα και δείχνει ως υπαίτιο της αγωγής τον άνδρα της Δέσποινας, τον Αντώνη Βλασσάκη, πιστεύοντας ότι τη στρέφει εναντίον του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη νομική του πρόταση τον αποκαλεί ως «ξένο» και ως «μη υπάρχων».

«Οι αγωγές δεν ήταν απλώς μία αδιάντροπη και χονδροειδής απόπειρα για την απόσπαση χρημάτων από εμένα αλλά μία απίστευτη σκευωρία εσχάτης προδοσίας, που αποδεικνύει ότι οι ενάγοντες είναι τόσον αδίστακτοι, ώστε να είναι ικανοί για όλα».

Ο πόλεμος ξεκίνησε εξαιτίας της εμφάνισης του γιου του Σπύρου Καρνέση, Νικόλα, στη διαχειρίστρια εταιρεία των πλοίων στη Γλυφάδα, όπου και έγινε το φονικό. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Star, ο Αντώνης Βλασσάκης πιστεύει ότι θα τους οδηγήσουν σταδιακά σε έξοδο από την εταιρεία. Ο γιος του «πατριάρχη» της οικογένειας αποχωρεί μην αντέχοντας τον πόλεμο που του έκαναν οι θείες του. Ο Σπύρος Καρνέσης δεν κρύβει την ενόχλησή του και ζητά από τα αδέλφια του εξηγήσεις. Εκείνοι του απαντούν με αγωγή και ο Σπύρος Καρνέσης απάντησε: «Αισθάνθηκα ότι όλα τα χρόνια της ενεργού ζωής μου ζέσταινα στον κόρφο μου ιοβόλους όφεις. Οποία θλίψις! Θα ήθελα να υποδείξω στους ενάγοντες να παραιτηθούν από τις αγωγές τους και να μου παραδώσουν τις όποιες μετοχές που οι ενάγουσες αδελφές μου έχουν ως τυπικές μέτοχοι (ως και οι ίδιες συνομολογούν) σε όλες τις εταιρείες μου, μεταξύ των οποίων της EPC και της ELKA Λονδίνου για να λήξει η μεταξύ μας διένεξη. Και ο Θεός ας τις συγχωρέσει!»

Εδώ και έναν χρόνο κλυδωνίζεται η οικογένεια Καρνέση

Η οικογένεια Καρνέση εδώ και έναν χρόνο κλυδωνίζεται. Ο Σπύρος Καρνέσης παρέλαβε την αγωγή των αδελφών του. Ο ίδιος ζει τα τελευταία χρόνια στο πολυτελές σπίτι του στην Εκάλη. Σπάνια βγαίνει απ’ αυτό και εκεί συναντά τους συνεργάτες του και τα μέλη της οικογένειάς του. Σ’ αυτό το σπίτι βρισκόταν την περασμένη Δευτέρα, όταν τον ενημέρωσαν ότι ο άνθρωπος της εμπιστοσύνης του, ο Αιγύπτιος επιστάτης σκόρπισε τον θάνατο στη ναυτιλιακή εταιρεία.

Το Star αποκαλύπτει την επιστολή του Σπύρου Καρνέση που έστειλε τον περασμένο Μάιο στις αδελφές του για να του επιστρέψουν τις μετοχές.

«Πλέον έφθασε ο καιρός να σας ζητήσω να μου επιστρέψετε άμεσα το σύνολο των μετοχών των εταιρειών μου, που όλα αυτά τα χρόνια κρατούσατε για μένα».

Ο Σπύρος Καρνέσης ζητά απ’ τον γιο του, Νικόλα, την επιστροφή των μετοχών. Είναι ένα από τα τρία του παιδιά, καθώς έχει άλλες δύο κόρες. Η Μαρία Καρνέση έχει δύο παιδιά, έναν γιο και μία κόρη, τα οποία δεν ασχολούνται με τη ναυτιλία. Αντίστοιχα, ο Προκόπης Καρνέσης έχει έναν θετό γιο, ο οποίος έχει δική του ναυτιλιακή εταιρεία, ενώ η Δέσποινα Καρνέση δεν έχει παιδιά.

Η εφοπλιστική διαμάχη για τους Πεταλιούς

Στους μη γνωρίζοντες τα της οικογενείας, ο δράστης εμφανιζόταν ως εργαζόμενος στη φύλαξη της βίλας στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Πεταλιών, στον Νότιο Ευβοϊκό, επίκεντρο της κόντρας μεταξύ των εφοπλιστικών οικογενειών του Σπύρου Καρνέση και του Μαρή Εμπειρίκου. Η διαμάχη αφορά κυρίως στο βόρειο τμήμα του μεγαλύτερου νησιού, που αποτελεί ιδιοκτησία της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, συμφερόντων Καρνέση. Το σύμπλεγμα αποτελείται από 10 νησιά, συνολικής έκτασης 22,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μεταξύ των οποίων και το Μεγανήσι (Μεγάλο Πετάλι), όπου σχεδιάζεται μεγάλη τουριστική επένδυση από την Grivalia Hospitality, ύψους 280 εκατ. ευρώ. Η τελευταία δικαστική κίνηση έγινε το 2022, με το δικαστήριο να αναγνωρίζει στον Μαρή Εμπειρίκο ότι εκείνος είναι που κατέχει το 50% των μετοχών της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, ενώ με βάση τη μελέτη εκτίμησης από την εταιρεία Deloitte Business Solutions Anonyme of Business Consultants, η αξία ολόκληρου του συμπλέγματος αποτιμάται στα 77.230.000 ευρώ.

Το 1916 ο πρίγκιπας Γεώργιος, μεταβίβασε το νησιωτικό σύμπλεγμα στα αδέλφια Λεωνίδα Εμπειρίκο και Μαρή Εμπειρίκο (παππού του Μαρή Εμπειρίκου). Στη συνέχεια το ένα τρίτο αποκτήθηκε από τον αδελφό τους, Μιχάλη. Τα ποσοστά τους (ένα τρίτο για τον καθένα) αποκτήθηκαν αργότερα από τη βρετανική Byron Steaming Co. Ltd., που ήταν εταιρεία συμφερόντων τους. Ομως, το 1926 ολόκληρη η συγκεκριμένη εταιρεία αποκτήθηκε από τον Μαρή Εμπειρίκο, ο οποίος το 1926 ίδρυσε την Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, στην οποία και μεταβίβασε τις 10 νησίδες ως «εισφορά σε είδος». Το 1976, ο Περικλής Εμπειρίκος, θείος του Μαρή Εμπειρίκου, πώλησε στην οικογένεια του Νικόλαου Παπαλιού το 50% της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ, το οποίο πούλησε με τη σειρά της το 1986 στη λιβεριανή εταιρεία Vestry Trading Corporation του εφοπλιστή και βασικού μετόχου της εισηγμένης ΕΛΙΝΟΪΛ, Σπύρου Καρνέση.

Στην αγωγή του ο Μαρής Εμπειρίκος υποστηρίζει πως μέχρι το 2007 οι σχέσεις των δύο μετόχων ήταν εξαιρετικές. Η οικογένεια Εμπειρίκου είχε χτίσει από το 1916 τη βίλα της στο Χερσονήσι των Πεταλιών, ενώ ο Σπύρος Καρνέσης διαθέτει κατοικία στο Τραγονήσι. Μάλιστα, το 1990 είχαν συμφωνήσει να πωληθεί ένα τμήμα 200 στρεμμάτων στο Μεγανήσι στον Κλοντ Πικάσο, γιο του γνωστού ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο, που έχτισε έπαυλη, αλλά προ ετών το ακίνητο μεταβιβάστηκε στην εταιρεία La Reve Estates, συμφερόντων της Αλεξίας Δαυίδ. Στην ίδια αγωγή υποστηρίζεται πως πριν διαρραγούν οι σχέσεις των δύο εφοπλιστών, έγινε μια προσπάθεια για τη διανομή του νησιωτικού συμπλέγματος μεταξύ των δύο μετόχων της Κτήμα Πεταλιοί ΑΕ που δεν απέδωσε. Αντίστοιχη απόπειρα έγινε και αργότερα, πάλι χωρίς αποτέλεσμα.

Η διαμάχη για τα 325,5 εκατ. δολάρια

Η υπόθεση των Πεταλιών, δεν είναι η μόνη για την οποία η οικογένεια έχει εμπλακεί σε δικαστικές περιπέτειες. Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η διαμάχη των τριών αδελφών, καθώς η Μαρία Καρνέση, η Δέσποινα Καρνέση, αλλά και ο σύζυγός της Αντώνης Βλασάκης είχαν κινηθεί εναντίον του Σπύρου Καρνέση για την υπόθεση της χρηματιστηριακής εταιρείας Πήγασος. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Ιούνιο, έγινε γνωστό πως η επίσης χρηματιστηριακή Δεπόλας συμφώνησε στην εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Πήγασος.

Η Μαρία και η Δέσποινα Καρνέση και ο Αντώνης Βλασάκης κατηγόρησαν τον 85χρονο Σπύρο Καρνέση για «αφαίμαξη» 325,5 εκατ. ευρώ από κοινούς εταιρικούς λογαριασμούς. Οπως ισχυρίστηκαν στην αγωγή τους, «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο, στα τέλη του 2022, πήρε από κοινούς λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια, τα μετέφερε σε αποκλειστικά δική του εταιρεία και τα ιδιοποιήθηκε». Πρόκειται για μετρητά που είχαν συγκεντρωθεί στο κοινό «καλάθι» των αδιανέμητων κερδών από τη δραστηριότητα στην ποντοπόρο ναυτιλία. Οι δύο αδελφές και ο γαμπρός του εφοπλιστή υποστήριζαν ότι με βάση τα εταιρικά τους ποσοστά, όπως αυτά απορρέουν από ιδιόγραφο συμφωνητικό, τους ανήκουν περίπου 175 εκατ. δολάρια από τα «επίμαχα» διαθέσιμα σε μετρητά. Συνυπολογίζοντας στο μερίδιο που ζητούσαν, μάλιστα, ότι οφείλουν να τους επιστραφούν και τα αναλογούντα, μη διανεμηθέντα μερίσματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην πρώτη κοινή δήλωση που εξέδωσαν μετά την τριπλή δολοφονία, τα δύο αδέλφια Σπύρος και Δέσποινα Καρνέση ζητούν «σεβασμό στο πένθος» τους, κάνοντας παράλληλα έκκληση για «διακοπή κάθε συζήτησης για οποιαδήποτε άλλη οικογενειακή υπόθεση». «Οτιδήποτε άλλο διακινείται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξ ονόματος οποιουδήποτε από εμάς, δεν μας εκφράζει», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων