12 χρονών συναίνεσε; Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο «κουκούλωμα» | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

12 χρονών συναίνεσε; Η κοινωνία δεν αντέχει άλλο «κουκούλωμα»

Μια κοινωνία που νιώθει να βάλλεται από παντού

 medlabnews.gr 

Η δυσώδης υπόθεση στα Σεπόλια με θύμα ένα 12χρονο κορίτσι και η εισαγγελική πρόταση για αθώωση του Μίχου έγινε η αφορμή για να ξεσπάσει η κοινωνία για μία σειρά κρίσεων που μας αφορούν όλους

Η εισαγγελική πρόταση για την αθώωση του κατηγορουμένου στην υπόθεση στα Σεπόλια έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην ελληνική κοινωνία. Η απόφαση αυτή έχει αναζωπυρώσει την οργή και την αγανάκτηση πολλών πολιτών όχι μόνον για την εν λόγω υπόθεση αλλά και για τις ευρύτερες δυσλειτουργίες και αδικίες που αντιμετωπίζουν στο σύστημα δικαιοσύνης και στην κοινωνία γενικότερα.

Η απόφαση της εισαγγελίας να προτείνει την αθώωση του κατηγορουμένου εν μέσω τόσο σοβαρών κατηγοριών έχει προκαλέσει αίσθημα αδικίας και αναστάτωσης σε μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται αυτήν την απόφαση ως ένα ακόμα παράδειγμα της αδυναμίας του δικαστικού συστήματος να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις υποθέσεις βίας και κακοποίησης, προκαλώντας έντονη ανησυχία και αναστάτωση στην κοινή γνώμη.

Η αντίδραση αυτή αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης απογοήτευσης και ανυπομονησίας του λαού έναντι των αδυναμιών και των αδικιών του συστήματος.  

Αυτή η απογοήτευση οφείλεται σε πολλαπλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανεπάρκειας του συστήματος στην αντιμετώπιση των εγκληματικών πράξεων, της καθυστέρησης στην εκδίκαση των υποθέσεων και της ελλιπούς προστασίας των θυμάτων. 

Μια κοινωνία που νιώθει να βάλλεται από παντού

Η δυσώδης υπόθεση στα Σεπόλια και η «απόπειρα κουκουλώματος» που διακρίνουν οι πολίτες ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά γεγονότων εξίσου αποκρουστικών στα μάτια της κοινωνίας. Παρεμπιπτόντως, πρόκειται για την ίδια κοινωνία που άκουσε τόσα πολλά για τις «υψηλές διασυνδέσεις» του Ηλία Μίχου, που της είναι αδύνατο να τα ξεχάσει…

Θυμάται για παράδειγμα και την αποφυλάκιση του καταδικασμένου για βιασμό δύο ανηλίκων, Δημήτρη Λιγνάδη, μέχρι να εκδικαστεί η έφεση – και πάλι με απόφαση δικαστηρίου, ωστόσο, και τότε με καταγγελίες για «πολιτικές διασυνδέσεις» του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

«12 χρονών συναίνεσε;»: Κριτική Μπακογιάννη για την εισαγγελική πρόταση στην υπόθεση του Κολωνο

Το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο για την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών παραθέτει σε ανάρτησή της η Ντόρα Μπακογιάννη, σε «απάντηση» της πολύκροτης εισαγγελικής πρότασης για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό.

Μεταξύ άλλων, η βουλευτής της ΝΔ «υπενθυμίζει» ότι σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η ηλικία συναίνεσης σε σεξουαλική πράξη είναι τα 15 έτη, καθώς η εισαγγελέας της δίκης που διεξάγεται κεκλεισμένων των θυρών ζητά την αθώωση του βασικού κατηγορούμενου για βιασμό, εμπορία ανθρώπων και διακεκριμένη μαστροπεία, Ηλία Μίχου. Η εισαγγελική λειτουργός στην πρότασή της προς τους τακτικούς και ένορκους δικαστές, φέρεται να αμφιβάλλει ότι το κορίτσι βιάστηκε από τον 55χρονο Μίχο, υποστηρίζοντας -κατά πληροφορίες- ότι «δεν χρησιμοποίησε βία και απειλές, όπως απαιτεί το αδίκημα του βιασμού».

Συγκεκριμένα, η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρει στην ανάρτησή της:

«12 χρονών συναίνεσε;

Η Οδηγία 2011/93 για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας ορίζει την ηλικία σεξουαλικής συναίνεσης ως «η ηλικία κάτω από την οποία, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, απαγορεύεται η συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες με παιδί».

Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2007 για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και τη σεξουαλική κακοποίηση (Σύμβαση Λανζαρότε) ζητά από τα συμβαλλόμενα κράτη να ορίσουν ένα ελάχιστο όριο ηλικίας για τη σεξουαλική συναίνεση, κάτω από το οποίο απαγορεύεται η συμμετοχή σε σεξουαλικές δραστηριότητες με ένα παιδί.

Σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, η ηλικία συναίνεσης είναι γενικά τα 15 έτη».

Κούγιας: Πώς σχολιάζει την εισαγγελική πρόταση για τον Ηλία Μίχο

«Το αδίκημα του βιασμού, δεν προέκυπτε ποτέ στη δικογραφία αυτή, δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο και το ίδιο το κοριτσάκι αθωώνει για τον βιασμό τον 53χρονο», είπε ο Αλέξης Κούγιας στον Ant1 και πρόσθεσε: «Αντιθέτως είπε ότι πρέπει να καταδικαστεί για το αδίκημα της αποπλανήσεως ανηλίκου κάτω των 12 ετών. Αυτό επισύρει ως ποινή, τη μεγαλύτερη ποινή που προβλέπεται για αυτά τα αδικήματα, αδικήματα που προσβάλουν τη γενετήσια αξιοπρέπεια. Αυτό το αδίκημα, τιμωρείται με ακριβώς την ίδια ποινή με εκείνη του βιασμού, δηλαδή 15 χρόνια. Άρα γιατί γίνεται αυτός ο θόρυβος και αυτή η αντίδραση. Αντί να συγχαίρουμε εισαγγελείς που έχουν τέτοιο θάρρος; Επειδή η εισαγγελέας πρότεινε περισσότερα αδικήματα εις βάρος της μητέρας του κοριτσιού; όποιος διαβάσει τη δικογραφία, θα αντιληφθεί τι έχει κάνει η μητέρα».

Λύτρας: «Προκλητική η εισαγγελική πρόταση»

Στον Ant1 μίλησε και ο συνήγορος υπεράσπισης της μητέρας, Απόστολος Λύτρας, χαρακτηρίζοντας προκλητική την εισαγγελική πρόταση περί ενοχής της, ενώ σημείωσε ότι το δικαστήριο δεν θα έχει την ίδια άποψη με την εισαγγελέα. «Ειδικά όταν η εισαγγελέας ανέφερε πολλές φορές ότι πιστεύει τη 12χρονη. Το κατέθεσαν ψυχολόγοι, ψυχίατρος που την παρακολουθεί ότι λέει την αλήθεια. Η εισαγγελέας δεν αιτιολόγησε. Ουσιαστικά λέει πως η 12χρονη λέει ψέματα για τον βιασμό. Για αυτό είναι μια προκλητική πρόταση, η οποία πιστεύω πως θα ανατραπεί. Δεν είναι δυνατόν τόσοι άνθρωποι που δεν γνωρίζονται με τη μητέρα να είναι υπέρ της στο δικαστήριο». Ο κ. Λύτρας πρόσθεσε ότι είναι δεδομένο ότι υπήρχε παραμέληση ανηλίκου από τη μητέρα.

Σε ερώτηση για το αν υπήρχε σκοπιμότητα πίσω από την πρόταση και το αν υπάρχει προσπάθεια συγκάλυψης, δήλωσε πως θέλει να πιστεύει ότι ήταν μια «άτυχη στιγμή της εισαγγελέως».

Υπογράμμισε πως «υπάρχει μήνυμα του βασικού κατηγορούμενου που λέει στην 12χρονη «φέρε μου τα μισά χρήματα», για το οποίο η εισαγγελέας είπε πως της το είπε χάριν αστεϊσμού». «Από την πλευρά του βασικού κατηγορούμενου, πιστεύουν ότι η μητέρα δεν γνώριζε τι γίνεται με τον ίδιο».

Σχετικά με την κατηγορία βιασμού, για την οποία η εισαγγελέας ζήτησε να απαλλαχθεί ο βασικός κατηγορούμενος, τόνισε πως πράγματι «πρέπει να υπάρχει βία ή απειλή για βία. Η 12χρονη όμως έχει δηλώσει πως με απειλή έκανε τις πράξεις. Της έδειξε όπλα και την απείλησε. Τα όπλα αυτά βρέθηκαν στην έρευνα της αστυνομίας».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων