Έξαρση Ιλαράς. Πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό; Ποια χώρα έχει τα περισσότερα κρούσματα; Η οδηγία ΕΟΔΥ στους ταξιδιώτες | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έξαρση Ιλαράς. Πρόκειται να ταξιδέψετε στο εξωτερικό; Ποια χώρα έχει τα περισσότερα κρούσματα; Η οδηγία ΕΟΔΥ στους ταξιδιώτες

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, οι ταξιδιώτες παιδιά και ενήλικες, σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων συστήνεται να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους
Καμπανάκι «χτυπούν» οι επισκέπτες υγείας για την ιλαρά. Έξαρση και στην Ελλάδα.

medlabnews.gr iatrikanea

Οδηγίες σε ταξιδιώτες εν μέσω έξαρσης των κρουσμάτων ιλαράς εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, συστήνοντας πλήρη εμβολιασμό για παιδιά και ενήλικες.

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, οι ταξιδιώτες παιδιά και ενήλικες, σε χώρες με έξαρση κρουσμάτων και ιδιαίτερα στη Ρουμανία, συστήνεται να επιβεβαιώνουν τον πλήρη εμβολιασμό τους με δύο δόσεις του μικτού εμβολίου ιλαράς-ερυθράς-παρωτίτιδας (εμβόλιο MMR) πριν το ταξίδι.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, παιδιά, έφηβοι και ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με 2 δόσεις εμβολίου για την ιλαρά.

Από 1 Ιανουαρίου 2023 έως 30 Νοεμβρίου 2023 δηλώθηκαν 2242 επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από 22 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η πλειονότητα των κρουσμάτων παρατηρείται στη Ρουμανία (1687), στην Αυστρία(172), στη Γαλλία(111), στη Γερμανία(72), στο Βέλγιο(70), στην Πολωνία(32), στην Ιταλία(27), στην Ισπανία(12) και στη Σουηδία(11). Οι υπόλοιπες χώρες έχουν δηλώσει στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα λιγότερα από 10 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Από 9-10 Ιανουαρίου 2024 δηλώθηκαν 954 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς από έξι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τα οποία τα 932 στην Ρουμανία.Τα υπόλοιπα 22 επιβεβαιωμένα κρούσματα δηλώθηκαν από την Αυστρία (17), την Πολωνία (3), την Τσεχία (1) και την Δανία (1).

Οι επισκέπτες υγείας  «χτυπούν» καμπανάκι για την ιλαρά, επισημαίνοντας ότι από τη νόσο δεν κινδυνεύουν μόνο τα παιδιά, αλλά και οι ενήλικες και προτείνουν  άμεσο εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού, έπειτα από τον εντοπισμό  κρουσμάτων ιλαράς και στην Ελλάδα.  

Όλα τα παιδιά, οι έφηβοι και οι ενήλικες που έχουν γεννηθεί μετά το 1970 και δεν έχουν ιστορικό νόσου, πρέπει να είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις εμβολίου ιλαράς.

Η ιλαρά είναι λοιμώδης νόσος που οφείλεται στον ομόλογο ιό. Η Ιλαρά είναι ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος,  αυτό σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που νοσεί μπορεί να μολύνει  κατά μέσο όρο 12-18 άλλους ανθρώπους .Η μετάδοση της ιλαράς γίνεται κυρίως αερογενώς από άτομο σε άτομο με σταγονίδια που αποβάλλουν οι ασθενείς και σπανιότερα με αντικείμενα που μολύνθηκαν πολύ πρόσφατα από ρινικές και φαρυγγικές εκκρίσεις.

Η ιλαρά θα ξεκινήσει με συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα, όπως πυρετό, βήχας, καταρροή, πόνο ή και  κόκκινα μάτια. Μετά από δύο ή τρεις ημέρες, θα εμφανιστεί ένα χαρακτηριστικό εξάνθημα. Το εξάνθημα είναι κόκκινο και κηλιδωτό και ξεκινά από το κεφάλι, πριν εξαπλωθεί στο υπόλοιπο σώμα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με  τον εμβολιασμό έναντι της Ιλαράς  απευθυνθείτε στους Επισκέπτες Υγείας της πλησιέστερης δομής Υγείας (Κέντρο Υγείας, ΤOMY).

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι η ιλαρά; Πώς είναι το εξάνθημα; Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν;

ΕΚΠΑ: Επανεμφανίζεται η ιλαρά, πιο μολυσματική ασθένεια που έχει γνωρίσει η επιστήμη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων