Απόκοσμοι ήχοι από τα έγκατα της γης, στην Τουρκία. Κορυφαίος Τούρκος σεισμολόγος προβλέπει σεισμό σε 4 μεγάλες πόλεις | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Απόκοσμοι ήχοι από τα έγκατα της γης, στην Τουρκία. Κορυφαίος Τούρκος σεισμολόγος προβλέπει σεισμό σε 4 μεγάλες πόλεις

Οι ήχοι που ακούγονται υπογείως στην περιοχή Σορχάλ του Μπινγκιόλ προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία.

medlabnews.gr 

Ο πιο διακεκριμένος ειδικός σε θέματα σεισμών στην Τουρκία, ο καθηγητής δρ. Νατζί Γκιορούρ έκανε εντυπωσιακές προειδοποιήσεις για την πιθανότητα σεισμού σε ένα κανάλι στο YouTube στο οποίο συμμετείχε και απαρίθμησε ένα προς ένα τι πρέπει να γίνει για τις αντισεισμικές πόλεις.

Απόκοσμοι ήχοι που προέρχονταν από τα έγκατα της γης στην περιοχή του Μπινγκιόλ στην ανατολική Τουρκία προκάλεσαν πανικό στους πολίτες.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ανησύχησαν ότι «έρχεται ένας μεγάλος σεισμός». Κάνοντας μια αξιολόγηση σχετικά με το θέμα, ο δρ. Naci Görür, τον οποίον μάθαμε από τις προβλέψεις για πολύ ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη, είπε: «Από όσο μπορώ να μαντέψω, αυτός ο ήχος μοιάζει με την απελευθέρωση αερίου από μια μεγάλη επιφάνεια. Ειδικά σε ζώνες σεισμού, διάφορα αέρια, ειδικά το αέριο ραδονίου, βγαίνουν από το έδαφος».

Οι ήχοι που ακούγονται υπογείως στην περιοχή Σορχάλ του Μπινγκιόλ προκάλεσαν μεγάλη ανησυχία. Οι πολίτες μοιράστηκαν τον πανικό τους στους λογαριασμούς των social media. Ένας πολίτης που φοβάται έναν μεγάλο σεισμό καλεί τον καθηγητή Naci Görür να πάρει θέση.

Απαντώντας στην ερώτηση που του τέθηκε, ο Δρ. Naci Görür έκανε εκτίμηση για το εάν υπάρχει κίνδυνος σεισμού στην περιοχή. Ο Görür είπε συγκεκριμένα: «Είναι δύσκολο να ανιχνευθεί η αιτία των ήχων που προέρχονται υπογείως στο Σολχάν από απόσταση χωρίς να τους εξετάσουμε».

Ο Görür συνέχισε τη δήλωσή του λέγοντας: «Από όσο υποθέτω, αυτός ο ήχος δεν υποδηλώνει το σπάσιμο ή την τριβή πετρωμάτων βαθιά στο έδαφος. Μοιάζει με την απελευθέρωση αερίου από μια ευρεία επιφάνεια. Ειδικά σε ζώνες σεισμού, διάφορα αέρια, ειδικά ραδόνιο, βγαίνει από το χώμα. Είναι σαν ο ήχος να μοιάζει με την απελευθέρωση αερίου».

Ως αποτέλεσμα των αναφορών, ομάδες της ειδικής υπηρεσίας AFAD ερεύνησαν την περιοχή. Αναφέρθηκε ότι δεν εντοπίστηκε δηλητηριώδες αέριο από τις αρχές. Ομάδα εμπειρογνωμόνων θα σταλεί στην περιοχή για λεπτομερείς έρευνες.

«Δεν υπάρχει μέρος στην Τουρκία που να είναι μακριά από σεισμό. Κάθε μέρος στην Τουρκία θα δοκιμαστεί από σεισμούς, λίγο πολύ, αργά ή γρήγορα», είπε, ενώ επιτέθηκε στους αξιωματούχους της χώρας για το γεγονός πως σε γνωστές σεισμικές περιοχές της χώρας συνεχίζουν και δίνουν άδειες για μη αντισεισμικά κτήρια και επεκτείνουν τις πόλεις χωρίς αντισεισμική προοπτική.

Επιπλέον, ο Γκιορούρ επέκρινε τον Μοριγουάκι χωρίς να τον κατονομάσει. Ο Γκιορούρ είπε: «Κατά τη γνώμη μου, δεν πρέπει να τον κάνουν να μιλάει για σεισμούς. Δεν ξέρει για σεισμούς. Νομίζουν ότι ξέρει από σεισμούς επειδή είναι Ιάπωνας. Δεν θα πω το όνομά του. Ο άνθρωπος είναι οικοδόμος, μπορεί να μιλήσει για τις κατασκευές, αλλά μιλάει για σεισμούς».

Οι πιο επικίνδυνες περιοχές για σεισμό στην Τουρκία Σύμφωνα με τον Γκαθηγητή κιορούρ οι παρακάτω περιοχές είναι οι περιοχές με τη μεγαλύτερη επικινδυνότητα για σεισμό το επόμενο διάστημα:

 • Εσκισεχίρ
 • Ντενιζλί
 • Μούγλα
 • Ερζιντζάν
 • Καισάρεια
 • Ευδοκιάδα (Τοκάτ)
 • Καχραμανμαράς
 • Χατάι
 • Κοτζαέλι
 • Οσμανίγε
 • Ρωμανούπολις (Μπινγκιόλ)
 • Ικόνιο
 • Ερζερούμ
 • Αϊδινί
 • Μπαλικεσίρ (Παλαιόκαστρο)
 • Μπούρντουρ
 • Μαγνησία

Τα ρήγματα σε ξηρά και θάλασσα που μπορεί να επηρεάσουν την Σμύρνη

Ο Δρ. Ο Ökmen Sümer έδωσε πληροφορίες για τις επιπτώσεις των ρηγμάτων στην ξηρά και στη θάλασσα που μπορεί να επηρεάσουν τη Σμύρνη. Αναφερόμενος στα τελευταία 20 χρόνια, είπε: «Υπάρχει μια διαδικασία που ξεκίνησε το 2002 και το 2004, όχι μόνο στη Σμύρνη, αλλά και στο Αιγαίο, δηλαδή στις δυτικές ακτές της Τουρκίας. Αλικαρνασσός το 2017, και όπως γνωρίζετε, το 2020, ο σεισμός της Σμύρνης. Υπάρχει και μια κίνηση προς τα βόρεια με τους σεισμούς της Buca το 2022. Αυτό προκαλεί την πίεση στα ρήγματα όπου αναμένουμε σεισμούς, ειδικά στο βορρά. Δεν σημαίνει ότι κάθε ρήγμα θα επηρεαστεί εξίσου».

Ο καθηγητής τόνισε ότι έχουν αποκαλύψει λίγο πολύ μέσω των μελετών τους ποια ρήγματα επηρεάζονται και πώς. «Τώρα ποια ρήγματα είναι επικίνδυνα; Πρώτα απ 'όλα, ας μιλήσουμε για τα μη επικίνδυνα. Υπάρχουν σχεδόν 25 ρήγματα στη Σμύρνη που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς μεγαλύτερους από 6 Ρίχτερ. Ρήγματα όπως το ρήγμα Gülbahçe, το ρήγμα Yağcılar και το νότιο τμήμα του ρήγματος της Τούζλα έχει προκαλέσει σεισμούς σε ιστορικές περιόδους. Έτσι, όπως το 1389, το 1040, το 47 μ.Χ., ο τελευταίος σεισμός που ζήσαμε στο Doğan Bey το 2005, ειδικά οι σεισμοί 5,9 Ρίχτερ που ζήσαμε στα νότια του Gülbahçe. Θεωρήστε αυτά τα ρήγματα ως εύκολα ρήγματα. Διότι όταν κοιτάμε ολόκληρο το Αιγαίο, φαίνεται ότι τα ρήγματα εδώ παράγουν έναν σεισμό περίπου κάθε 1500 έως 2000 χρόνια. Οπότε δεν περιμένουμε πολύ μεγάλο κίνδυνο σεισμού εκεί».

Εξηγώντας τι πρέπει να προσέξουμε, ο Sümer διευκρίνισε: «Δύο πράγματα είναι πολύ σημαντικά. Πότε και πόσο μεγάλος θα είναι ο σεισμός; Αυτά τα ερωτήματα είναι σημαντικά. Αλλά πρώτα απ 'όλα, είτε υπάρχει σεισμός είτε όχι, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναπτύξουμε την επίγνωση επί του σεισμού. Για να το κάνουμε αυτό από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, με άλλα λόγια, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους ανθρώπους μας για τους σεισμούς μέσω έργων κοινωνικής ευθύνης»

Νέα γραμμή ρήγματος εμφανίζεται στην Προύσα

Και σαν να μην έφταναν αυτά , ο Ιάπωνας ειδικός σεισμών Yoshinori Moriwaki μίλησε στο Innovative Building Summit που πραγματοποιήθηκε στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Προύσας. Υπενθυμίζοντας ότι έγινε ένας σεισμός 7,1 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη το 1766, ο Yoshinori Moriwaki είπε: «Αυτοί οι σεισμοί έρχονται ξανά και ξανά. Συνέβησαν το 1766, 257 χρόνια μετά τον σεισμό του 1509 που έπληξε την Κωνσταντινούπολη. Έχουν περάσει 258 χρόνια»

Δηλώνοντας ότι παρατηρείται ότι μεγάλοι σεισμοί συμβαίνουν κάθε 250 χρόνια, ο Moriwaki συνέχισε: «Βλέπουμε ότι τα ρήγματα συσσωρεύουν την ενέργειά τους. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι τώρα». Μιλώντας για τη νέα γραμμή ρήγματος που προέκυψε στην Προύσα, ο Moriwaki ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «σεισμοί συμβαίνουν σε περισσότερο από το 60 % των νέων γραμμών ρηγμάτων στην Ιαπωνία».

Ωστόσο εντύπωση προκαλεί η ακόλουθη τοποθέτηση του για το εύρος ενός ρήγματος: «Ο μεγαλύτερος σεισμός στην Τουρκία σημειώθηκε με μέγεθος 7,9 Ρίχτερ, αλλά αυτό το ρήγμα ξεκινά από την Ινδονησία και εκτείνεται μέχρι την Ισπανία. Ωστόσο, πρέπει ακόμα να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό».

Από τη δημόσια συζήτηση για τους σεισμούς στην Τουρκία δεν θα μπορούσε να λείψει ο γεωεπιστήμονας Naci Görür, που ήταν ο πρώτος ο οποίος προειδοποίησε τόσο έντονα για πάρα πολύ ισχυρό σεισμό στην Κωνσταντινούπολη.

Τόνισε για άλλη μια φορά πως: «Δεν υπάρχει μέρος στην Τουρκία που να είναι ασφαλές από σεισμούς. Κάθε μέρος της Τουρκίας θα δοκιμαστεί από σεισμούς, λίγο πολύ αργά ή γρήγορα» και ζήτησε για πολλοστή φορά λήψη μέτρων.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων