Έρχεται μεγάλη πείνα, το κραχ του αιώνα μεγαλύτερο του 1929. Δεν μπορεί η Αμερική να τυπώνει συνεχώς χρήμα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έρχεται μεγάλη πείνα, το κραχ του αιώνα μεγαλύτερο του 1929. Δεν μπορεί η Αμερική να τυπώνει συνεχώς χρήμα

Ο Χάρι Ντεντ, χρηματοοικονομικός συγγραφέας και οικονομολόγος, δηλωσε για το «crash of a lifetime» - το «κραχ του αιώνα»

 medlabnews.gr

Ο διάσημος οικονομολόγος και αναλυτής Χάρι Ντεντ προειδοποίησε για ακόμα μία φορά ότι πλησιάζει η μεγαλύτερη χρηματοπιστωτική συντριβή της Ιστορίας και ότι αυτό που έχει δημιουργηθεί είναι η «φούσκα το φουσκών» η οποία όταν σκάσει θα προκαλέσει το μεγαλύτερο κραχ από τη Μεγάλη Ύφεση. Ο λόγος που η «φούσκα» αυτή είναι τόσο μεγάλη έγκειται στο γεγονός ότι ενισχύθηκε με τεχνητό τρόπο από την ίδια την αμερικανική κυβέρνηση, εννοώντας το συνεχές τύπωμα δολαρίων για να αποπληρώνει τα χρέη της.

Μιλώντας στο Fox News Digital, ο Ντεντ προειδοποίησε ότι η φούσκα «τα πάντα» δεν έχει ακόμη σκάσει και ότι μπορεί να είναι μεγαλύτερο κραχ από τη Μεγάλη Ύφεση. «Το 1925 έως το ’29, ήταν μια φυσική φούσκα. Δεν υπήρχε κανένα ερέθισμα πίσω από αυτό, κάποιο τεχνητό ερέθισμα αυτό καθαυτό. Αυτό λοιπόν είναι νέο. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ», είπε ο Ντεντ την Τρίτη. «

«Το να πλημμυρίσει η οικονομία με επιπλέον χρήματα για πάντα θα μπορούσε πραγματικά να ενισχύσει τη συνολική οικονομία μακροπρόθεσμα. Αλλά θα δούμε μόνο όταν δούμε αυτή τη φούσκα να σκάει», πρόσθεσε. «Και πάλι, αυτή η φούσκα διαρκεί 14 χρόνια. Κι έχει πάει ακόμα ψηλότερα. Οπότε θα έπρεπε να περιμένετε ένα μεγαλύτερο κραχ από αυτό που είχαμε το 2008 έως το ’09.

«Από το 1925 έως το 29 είχαμε μια φυσική φούσκα. Δεν υπήρχε κανένα ερέθισμα πίσω από τη δημιουργία της, κάποιο τεχνητό ερέθισμα.

Άρα, η προσφάτως διαμορφωθείσα πραγματικότητα είναι κάτι νέο, που δεν έχει ξανασυμβεί», είπε ο Ντεντ, και πρόσθεσε:

«Τι κάνεις αν θέλεις να θεραπεύσεις το hangover; Πίνεις περισσότερο; Αυτό έκαναν.

Το να πλημμυρίσει η οικονομία με επιπλέον χρήματα μπορεί να ενισχύσει την οικονομία μακροπρόθεσμα.

Αλλά, τα πραγματικά οφέλη αυτού του πράγματος θα τα δούμε μόνο όταν δούμε αυτή τη φούσκα να σκάει.

Αυτή η φούσκα διαρκεί 14 χρόνια. Οι περισσότερες φούσκες διαρκούν πέντε με έξι, χρόνια, ωστόσο αυτή έχει τεντωθεί.

Άρα θα έπρεπε να περιμένετε συντριβή μεγαλύτερη από ό,τι είχαμε το 2008 έως το 2009».

«Πιστεύω ότι θα δούμε τον S&P να υποχωρεί 86% από την κορυφή και τον Nasdaq 92%.

Μια «ηρωική» μετοχή, όπως η Nvidia, όσο καλή και αν είναι, και είναι μια εξαιρετική εταιρεία, θα υποχωρήσει 98%» τόνισε ο Ντεντ και πρόσθεσε:

«Δεν έχουμε δει ποτέ [την] αμερικανική κυβέρνηση να διατηρεί μια εντελώς τεχνητή φούσκα για μιάμιση δεκαετία… Δείτε τι θα συμβεί μετά από αυτό. Μπορώ να σας πω ότι δεν υπήρξε ούτε μία φούσκα, και αυτή είναι πολύ μεγάλη, που να μην τελείωσε άσχημα».

Τα κατώτατα όρια θα τα δούμε κάποια στιγμή από τις αρχές έως τα μέσα του 2025.

Όσο οι αγορές πλησιάζουν στα μισά του έτους, οι αμερικανικές μετοχές έκλεισαν τον Μάιο με κέρδη, καθώς ο Nasdaq έκλεψε την παράσταση, ολοκληρώνοντας άνοδο 6,9%. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 4,8% και ο Dow Jones 2,3%. Σχεδόν πριν από δύο εβδομάδες, η Nvidia με τεχνολογία και τεχνητή νοημοσύνη ανακοίνωσε μια διάσπαση μετοχών 10 προς 1, οδηγώντας τις μετοχές πέραν των 1.000 $ τρεις ημέρες αργότερα, σημειώνοντας ένα ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.

Στο κέντρο της φούσκας βρίσκεται η αγορά ακινήτων.

Ο Ντεντ προέβλεψε προηγουμένως ότι οι κατοικίες θα έβλεπαν τα χαμηλά του 2012 φέτος και ισχυρίστηκε την Τρίτη ότι τα σπίτια στις ΗΠΑ έχουν ήδη αυξηθεί στο διπλάσιο ή περισσότερο από αυτό που σύντομα θα αξίζουν. «Ποτέ άλλοτε στην ιστορία η απόκτηση κατοικίας δεν ήταν τόσο ευρέως διαδεδομένη, και τόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν δεύτερες, και μερικές φορές τρίτες κατοικίες μόνο για κερδοσκοπία», είπε ο Ντεντ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι χώρες όπως η Κίνα και η Ιαπωνία που βλέπουν έναν αυξανόμενο αριθμό κατοίκων και άδεια ακίνητα να αγοράζονται ως εγγύηση, είναι ένα πιθανό κραχ της αγοράς.

«Αν καταλαβαίνετε ποιοι είναι οι πραγματικοί κύκλοι, δεν χρειάζεται να αγοράσετε το πιο ακριβό σπίτι στην ιστορία ακριβώς στην κορυφή της αγοράς και μετά να γκρινιάζετε για 14 χρόνια κατά την επόμενη ύφεση, όπως το ’29 έως το ’42 ή από το ’68 έως το ’82», εξήγησε, «ή τι θα ήταν, χωρίς όλο αυτό το ερέθισμα των 27 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το 2008 έως το 2022». Στους επικριτές… Ο Ντεντ απάντησε επίσης στους επικριτές που χαρακτήρισαν τις υποθέσεις του «τρελές» και τον κατηγόρησαν ότι εκτρέφει φόβο. «Απλώς λέω αυτό που βλέπω και, ειλικρινά, δεν δίνω δεκάρα αν δεν αρέσει στον κόσμο, γιατί πρέπει να διαλέξεις: Θα πεις την αλήθεια ή θα κάνεις τους ανθρώπους χαρούμενους»; «Κοιτάζοντας το από την ιστορία και πηγαίνοντας πίσω, τίποτα δεν είναι πιο προφανές», συνέχισε ο Ντεντ. «Πολλές άλλες φούσκες στην ιστορία απλά δεν έχουν την σφοδρότητα ή το μέγεθος. Γιατί; Ποτέ δεν συνειδητοποιήσαμε τη δύναμη που μπορούν να έχουν οι κεντρικές τράπεζες για να τυπώνουν χρήματα από τον αέρα».

Οι άνθρωποι τον βρίσκουν «ριζοσπαστικό» επειδή πιστεύει ότι η χαρτογράφηση των μακροπρόθεσμων τάσεων είναι «ευκολότερη» από ό,τι βραχυπρόθεσμα. «Δεν υπάρχει πουθενά να κρυφτεί κανείς εκτός από τους πιο ασφαλείς δεσμούς στον κόσμο», είπε ο Ντεντ. «Είμαστε η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Θα αντέξουμε αυτή την ύφεση. Και αν μπορούν να εκτυπώσουν χρήματα για να δημιουργήσουν μια φούσκα, μπορούν να τυπώσουν χρήματα για να εξοφλήσουν τα ομόλογά τους».

«Στη Μεγάλη Ύφεση, το μεγάλο κραχ ήρθε από το 1929 στο ’32, και στη συνέχεια από το 38 έως το ’42. Έχει αντιστραφεί τώρα, επειδή όλο το ερέθισμα που είχαμε έκανε το κραχ του 2009 πιο ασήμαντο. Η μεγάλη συντριβή θα έρθει στο πίσω μέρος», τόνισε ο Ντεντ. «Αυτό θα ξεπλύνει όλη αυτή την υπερβολή από τις αγορές, θα φέρει τις αγορές στο σημείο που πρέπει να είναι, ώστε η γενιά της χιλιετίας να έχει μια πιο υγιή άνθηση και να επενδύσει τις οικονομίες της για τη συνταξιοδότηση».

Προβλέποντας τη «φούσκα όλων των φουσκών», ο Ντεντ συμβούλεψε προηγουμένως τον Δεκέμβριο τους επενδυτές να μετακινήσουν τα κεφάλαιά τους από το χρηματιστήριο. Αν θα έπρεπε να έχει ένα νέο όνομα, θα διάλεγε το bitcoin. «Επειδή είναι σε έναν κορυφαίο τομέα τώρα, σε αυτό το πρώιμο στάδιο που έχει τις περισσότερες φούσκες. Καταρρέει. Το Bitcoin έχει ήδη πέσει πάνω από 70%. Δεν έχουμε ακόμη ύφεση, άρα τόσο ασταθές είναι», εξήγησε. «Καταρρέει περισσότερο, αυτό θα αγόραζα αν μπορούσα να αγοράσω ένα πράγμα σε δύο ή τρία χρόνια από σήμερα, κοντά στον πάτο».

Αλλά ο Ντεντ θέλει οι επενδυτές να θυμούνται: «Η κυβέρνηση δημιούργησε αυτή τη φούσκα 100% … εντελώς τεχνητή, κάνοντας έγχυση ενός φαρμάκου για τεχνητά πιο δυνατά αποτελέσματα. Και πάλι, τα πάντα, από την ανθρώπινη ζωή μέχρι την ιστορία, δείχνουν ότι δεν παίρνετε κάτι χωρίς λόγο, και οι φούσκες πάντα σκάνε… είναι πολύ, πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα από ό,τι της δίνει ο καθένας».

Διαβάστε επίσης

Το μη χείρον βέλτιστον. Προσπαθούν να τιθασεύσουν την ύφεση με ακρίβεια αυξάνοντας την πείνα. Τι θα δούμε τον χειμώνα;

Φοβούνται και προειδοποιούν για παγκόσμια πείνα

O Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε σήμερα βαθιά ανησυχία για τον κίνδυνο εκτεταμένου λιμού

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων