Εκπληκτικό. Χειρούργησε τον ασθενή του που ήταν στο Πεκίνο και εκείνος στην Ρώμη με το Da Vinci | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εκπληκτικό. Χειρούργησε τον ασθενή του που ήταν στο Πεκίνο και εκείνος στην Ρώμη με το Da Vinci

Το Da Vinci επιτρέπει σε έναν καθισμένο χειρουργό να δει το χειρουργικό πεδίο τρισδιάστατα και να εργάζεται με τρεις ή τέσσερις ρομποτικούς βραχίονες

 medlabnews.gr iatrikanea

Από τις 5 έως τις 7 Ιουνίου, ο γιατρός πραγματοποίησε μια χειρουργική επέμβαση ορόσημο χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μηχάνημα που του επέτρεψε να χειρουργήσει ακαριαία από τη Ρώμη σε έναν ασθενή στο Πεκίνο, χάρη σε μια σύνδεση υψηλής ταχύτητας.

Με επικεφαλής επιστήμονες από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το τμήμα ουρολογίας του Τρίτου Ιατρικού Κέντρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA), η ομάδα αφαίρεσε όγκο στον προστάτη ενός ασθενούς με καρκίνο. Κατάφερε να εξαλείψει τον κίνδυνο σφάλματος ενημερώνοντας το σύστημα.

Ο Zhang δήλωσε πως η απομακρυσμένη χειρουργική (τηλεχειρουργική) ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και ιδέες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δυσπρόσιτες περιοχές σε περιόδους πολέμου και πανδημιών.

Τα πρώτα χειρουργικά ρομπότ εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 1970, σύμφωνα με μια ακαδημαϊκή εργασία από το Πανεπιστήμιο Obuda στην Ουγγαρία. Η NASA ήθελε να παρέχει ιατρική βοήθεια στους αστροναύτες κατά τη διάρκεια απομακρυσμένων αποστολών. Τα πρώτα εμπορικά βιώσιμα προϊόντα εισήλθαν στην αγορά στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Το πιο επιτυχημένο σύστημα από το 1998 είναι το da Vinci.

Η τεχνολογία συνεχίζει να βελτιώνεται χάρη στη γενναιόδωρη χρηματοδότηση από τον ιδιωτικό τομέα — περίπου 5 δισεκατομμύρια το χρόνο τότε. Ο FDA ενέκρινε το Intuitive Signal’s da Vinci το 2000, όπως αναφέρεται στο News Medical.

Αρχικά, η πρώτη τηλερομποτική χειρουργική πραγματοποιήθηκε το 2001, επομένως χρειάστηκε λίγος χρόνος για να δουλέψουμε σε ορισμένες σημαντικές στροφές καθώς η απόσταση δημιουργεί τεχνικές προκλήσεις.

Το Da Vinci επιτρέπει σε έναν καθισμένο χειρουργό να δει το χειρουργικό πεδίο τρισδιάστατα και να εργάζεται με τρεις ή τέσσερις ρομποτικούς βραχίονες, έναν βραχίονα ενδοσκοπίου και δύο ή τρεις βραχίονες οργάνων που εκτελούν τις εντολές τους, όπως περιγράφει το News Medical. Έρχεται με ενσωματωμένους τηλεαισθητήρες και «τεχνολογία απτικής ανάδρασης».

Αυτό σημαίνει ότι ο χειρουργός μπορεί να νιώσει αυτό που κάνει, ακόμη και, καθώς πρέπει να είναι εκεί όσο καλύτερα μπορεί.

Σύμφωνα με μια αναφορά από το στρατιωτικό κανάλι του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού CCTV (μέσω South China Morning Post), ο επικεφαλής χειρουργός Zhang Xu είπε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα με την εξ αποστάσεως χειρουργική επέμβαση» είναι η καθυστέρηση του σήματος, καθώς η επιτυχία εξαρτάται από την απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των μηχανημάτων.

Με ένα ισχυρό δίκτυο 5G στη θέση του, δεν υπήρχε χώρος για καθυστερήσεις, ούτε καν 3 δευτερόλεπτα, διασφαλίζοντας ότι η τηλεχειρουργική εκτελούνταν απρόσκοπτα, με την αίσθηση ότι ήταν φυσικά παρόντες, σύμφωνα με τον Zhang.

Ο Zhang δήλωσε πως η απομακρυσμένη χειρουργική (τηλεχειρουργική) ενσωματώνει νέες τεχνολογίες και ιδέες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε δυσπρόσιτες περιοχές σε περιόδους πολέμου και πανδημιών.

Ο επόμενος στόχος τους είναι να φέρουν αυτό το νέο και βελτιωμένο σύστημα τηλεχειρουργικής στο στρατό. Μπορεί να μην είναι σε θέση να τους προσεγγίσουν φυσικά, αλλά μπορούν να στείλουν λεπτομερείς οδηγίες σε ένα ρομπότ που μπορεί να εκτελέσει μια διαδικασία τώρα που αυτή η ομάδα Κινέζων χειρουργών ότι μπορεί να γίνει χωρίς πρόβλημα.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων