Τον Νίκο τον πυροβόλησαν για μια προσπέραση πριν ένα χρόνο. Ζει με τη σφαίρα στο κεφάλι και έχει γίνει διεθνώς θέμα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τον Νίκο τον πυροβόλησαν για μια προσπέραση πριν ένα χρόνο. Ζει με τη σφαίρα στο κεφάλι και έχει γίνει διεθνώς θέμα

Η σφαίρα είναι σε σημείο που δεν είναι προσπελάσιμη.

 

 επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Η Dailymail, σε εκτενές άρθρο της, αναφέρει ότι οι πιθανότητες να επιβιώσει κανείς από τραύμα από τέτοιο πυροβολισμό είναι κάτω από 3% - Το σημαντικό είναι ότι το παιδί πήρε εξιτήριο άθικτο νευρολογικά

Μέχρι την Αμερική και την Αγγλία έφτασε το ιατρικό θαύμα του 29χρονου Νίκου Φανουράκη, ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τη ζωή του μετά από πυροβολισμό στο κεφάλι τα ξημερώματα της 3ης Αυγούστου, ενώ βρισκόταν στο δρόμο Μοιρών-Τυμπακίου.

Η Dailymail, όπως και άλλα διεθνή μέσα ενημέρωσης, σε εκτενές άρθρα τους αναφέρονται στο συγκεκριμένο περιστατικό για το οποίο υπήρξε δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό "American Journal of Case Reports" ότι οι πιθανότητες να επιβιώσει κανείς από τραύμα από τέτοιο πυροβολισμό είναι κάτω από 3% και ο Νίκος Φανουράκης ανήκει σε αυτούς τους ελάχιστους και τυχερούς. Εξαιρετικά σπουδαίο είναι το γεγονός ότι ο 29χρονος, όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει, αλλά πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι του άθικτος νευρολογικά.

Τυχερός στην ατυχία του, ένας νεαρός άνδρας από την Κρήτη που δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι από απόσταση 10 μέτρων κατάφερε να επιζήσει και έγινε το αντικείμενο μελέτης που δημοσιεύεται σε ιατρική επιθεώρηση.

Ο κρητικός αγρότης ήταν 29 ετών όταν δέχτηκε τη σφαίρα, η οποία διαπέρασε το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου και σφηνώθηκε στο πίσω μέρος του κρανίου.

Ο άνδρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση μία ώρα μετά το συμβάν και υποβλήθηκε σε επέμβαση κατά την οποία απομακρύνθηκε μέρος του κρανίου ώστε να απομακρυνθούν τα θραύσματα. Κάποια ήταν όμως αδύνατο να αφαιρεθούν, αναφέρουν γιατροί του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες, λιγότερο από το 3% των θυμάτων πυροβολισμού στο κεφάλι επιβιώνουν, και ακόμα λιγότεροι αναρρώνουν πλήρως.

Δυόμισι χρόνια μετά τον τραυματισμό του, ο άνδρας είναι ζωντανός αλλά δεν μπορεί να μιλήσει, πέρα από κάποια «μονοσύλλαβες φράσεις», καθώς η σφαίρα κατέστρεψε τα κέντρα της γλώσσας στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου.

Το δεξί ημισφαίριο, αρμόδιο για την επεξεργασία των συναισθημάτων και την επίλυση κάποιων προβλημάτων, έμεινε άθικτο.


Παράλυση και αφασία

Λόγω του τραύματος στο αριστερό ημισφαίριο, το οποίο ελέγχει το δεξί μέρος του σώματος, ο άνδρας είναι παράλυτος από τη δεξιά μεριά, όπου εμφανίζει και ακούσιους σπασμούς, ενώ έχει κινητικές δυσκολίες και στην αριστερή πλευρά.

Πάσχει επίσης από αφασία, δηλαδή αδυναμία επικοινωνίας και κατανόησης της γλώσσας, αν και μπορεί να υπακούει σε κάποιες εντολές.

Οι ερευνητές αναφέρουν ο ασθενής έχει συναισθήματα και μπορεί να εκφράσει την κατάσταση και τις επιθυμίες του με ήχους και μορφασμούς του προσώπου.

Η οικογένειά του είπε ότι ο άνδρας διατηρεί αναμνήσεις από παλαιότερα γεγονότα, κάτι που οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν.

Η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο American Journal of Case Reports, δεν διευκρινίζει αν ο ασθενής έπεσε θύμα ατυχήματος ή εγκληματική ενέργεια.

Ήταν πάντως τυχερός καθώς η σφαίρα κινούταν με σχετικά χαμηλή ταχύτητα, κάτω από 300 μέτρα ανά δευτερόλεπτο.

Η βρετανική Daily Mail που φιλοξένησε την είδηση επισήμανε ότι η παράνομη οπλοκατοχή είναι διαδεδομένη στην Κρήτη.


Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με πληροφορίες, από την προανάκριση της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ηρακλείου προκύπτει ότι λίγα λεπτά πριν το αιματηρό επεισόδιο είχε προηγηθεί λογομαχία, μεταξύ του θύματος και του φερόμενου ως δράστη με αφορμή μια προσπέραση.

Οι αστυνομικοί κατάφεραν να συλλέξουν υλικό από κάμερες ασφαλείας και διαπίστωσαν ότι υπήρξε διαπληκτισμό δράστη και θύματος. Στα βίντεο φαίνεται ότι το αυτοκίνητο που οδηγεί ο δράστης κάνει αναστροφή, κυνηγά το θύμα, το φτάνει και ενώ προχωρούν τα αυτοκίνητα παράλληλα τον πυροβολεί με πιστόλι μικρού διαμετρήματος. Το όχημα βρέθηκε σε χαντάκι.

Αργότερα, κι όταν διακομίσθηκε στο νοσοκομείο σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, διαπιστώθηκε από την αξονική ότι έχει δεχθεί βλήμα από πυροβόλο όπλο στο κεφάλι και συγκεκριμένα στην αριστερή μετωπιαία περιοχή με ελαφρά κλίση προς τον κρόταφο.

Ο δε 22χρονος, που φέρεται να πυροβόλησε, οδηγούσε αυτοκίνητο φίλου του με τον οποίο νωρίτερα είχαν πάει σε γλέντι και είχαν καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων