Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου για το 2024 στην Λάρισα. Τι είναι ο ιός, τι συμπτώματα προκαλεί | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου για το 2024 στην Λάρισα. Τι είναι ο ιός, τι συμπτώματα προκαλεί

 

Γυναίκα διασωληνωμένη στη ΜΕΘ στη Λάρισα από ιό του Δυτικού Νείλου που μεταδίδεται από κουνούπια

medlabnews.gr iatrikanea

Ο ιός του Δυτικού Νείλου (ΔΝ) μεταδίδεται με τσίμπημα μολυσμένων κουνουπιών. Η κύρια δεξαμενή του ιού στη φύση είναι τα πτηνά, ενώ οι άνθρωποι και τα θηλαστικά θεωρούνται ως αδιέξοδοι ξενιστές, καθώς ο τίτλος του ιού στο αίμα τους, κατά τη διάρκεια της ιαιμίας, είναι χαμηλός και δεν επαρκεί για τη μόλυνση των κουνουπιών. 

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου για την περίοδο μετάδοσης του 2024. Το περιστατικό καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, συγκεκριμένα στον Δήμο Λαρισαίων, και παρουσίασε ήπια εγκεφαλίτιδα. Το άτομο έχει πλέον λάβει εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου εμφανίζονται κάθε χρόνο κατά τους καλοκαιρινούς και φθινοπωρινούς μήνες σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Από το 2010, η Ελλάδα καταγράφει σχεδόν ετήσια περιστατικά. Ο ΕΟΔΥ είχε ήδη ενημερώσει τους επαγγελματίες υγείας τον Μάιο του 2024 για την ανάγκη αυξημένης εγρήγορσης και εξέδωσε οδηγίες για την προστασία του κοινού.

Πρώιμη έναρξη της περιόδου μετάδοσης

Οι ήπιες θερμοκρασίες του χειμώνα οδήγησαν σε πρώιμη έναρξη της περιόδου μετάδοσης του ιού για το 2024. Το πρώτο κρούσμα εμφανίστηκε κατά το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου, γεγονός που προειδοποιεί για πιθανή έντονη κυκλοφορία του ιού κατά την τρέχουσα περίοδο.


Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης από ιό του Δυτικού Νείλου;


Το 80% των ατόμων που μολύνονται παραμένουν ασυμπτωματικοί, το 20% εμφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς, εμφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Ασυμπτωματική λοίμωξη: Το 80% (4 στα 5) των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν κανένα σύμπτωμα.

Ήπια νόσος: Υπολογίζεται ότι περίπου 20% αυτών που μολύνονται με τον ιό αναπτύσσουν ήπια συμπτωματολογία, όπως πυρετό, πονοκέφαλο, αδυναμία, πόνους στους μυς και τις αρθρώσεις, εμέτους και μερικές φορές δερματικά εξανθήματα (στον κορμό) και διόγκωση των λεμφαδένων. Τα συμπτώματα φεύγουν σε 4-7 ημέρες χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα.

Σοβαρή μορφή νόσου: Λιγότερα από 1 στα 100 άτομα (κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας) αναπτύσσουν τη σοβαρή μορφή της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα). Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμος, σπασμούς,μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2013/07/blog-post_17.html#ixzz8fAOAprih

Διαβάστε επίσης:

Ιός του Δυτικού Νείλου. Συμπτώματα της λοίμωξης, που μεταδίδεται με τα κουνούπια.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων