Έμεινε άδικα 48 χρόνια στη φυλακή και γλίτωσε την θανατική ποινή για φόνο που δεν έκανε. Τώρα θα πάρει αποζημίωση 7 εκατ. δολαρίων | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έμεινε άδικα 48 χρόνια στη φυλακή και γλίτωσε την θανατική ποινή για φόνο που δεν έκανε. Τώρα θα πάρει αποζημίωση 7 εκατ. δολαρίων

Τα 48 χρόνια που ο αφροαμερικανός Γκλεν Σίμονς έμεινε στη φυλακή, είναι ο μεγαλύτερος χρόνος που εξέτισε άδικα καταδικασμένος κρατούμενος στις ΗΠΑ

 medlabnews.gr 

Αφροαμερικανός 71 ετών θα λάβει αποζημίωση 7,15 εκατομμυρίων δολαρίων διότι παρέμεινε για σχεδόν μισό αιώνα πίσω από τα σίδερα, για φόνο που δεν διέπραξε, στην πολιτεία Οκλαχόμα των ΗΠΑ (κεντρικά).

Έμεινε φυλακή για σχεδόν μισό αιώνα (48 χρόνια) για ένα φόνο κατά τη διάρκεια ληστείας που δε διέπραξε ποτέ και τελικά αθωώθηκε

Άνδρας 70 ετών αθωώθηκε από δικαστήριο της Οκλαχόμα των ΗΠΑ, αφού μετά την καταδίκη του παρέμεινε σχεδόν μισό αιώνα στη φυλακή για ένα φόνο που όπως τελικά αποδείχθηκε, δεν διέπραξε ποτέ.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, τα 48 χρόνια που ο αφροαμερικανός Γκλεν Σίμονς έμεινε στη φυλακή, είναι ο μεγαλύτερος χρόνος που εξέτισε άδικα καταδικασμένος κρατούμενος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Εθνικό Μητρώο Αθωώσεων, το οποίο παρακολουθεί τη διάρκεια των ποινών για άδικες καταδίκες.

Από τη θανατική ποινή στα ισόβια

Μαζί με άλλον έναν άνδρα, τον Ντον Ρόμπερτς, είχαν καταδικαστεί για ληστεία μετά φόνου που διαπράχθηκε το 1974 στην πόλη Έντμοντ, στην Οκλαχόμα και συγκεκριμένα για τη δολοφονία της υπαλλήλου της κάβας, 30 ετών.

Οι ποινές τους άλλαξαν αφού το Εφετείο Ποινικών Υποθέσεων της Οκλαχόμα αποφάσισε να επανεξετάσει τις υποθέσεις τους στη βάση μιας απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου του 1972 που έκρινε ότι η θανατική ποινή ήταν αντισυνταγματική επειδή εφαρμοζόταν άνισα.

Όταν αθωώθηκε πέρυσι, ο Γκλεν Σίμονς έγινε ο κρατούμενος που πέρασε το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στη φυλακή άδικα στην ιστορία των ΗΠΑ, σύμφωνα με το εθνικό μητρώο αθωώσεων.

Αφού απαλλάχθηκε, έπειτα από 48 χρόνια, έναν μήνα και 18 ημέρες φυλάκισης, υπέβαλε μήνυση και αγωγή εναντίον της πόλης Έντμοντ, στην Οκλαχόμα, κι εναντίον επιθεωρητή της αστυνομίας που διαδραμάτισε ρόλο στη σύλληψή του.

Τη Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο της Έντμοντ ενέκρινε εξωδικαστικό συμβιβασμό, για να αποφύγει το ενδεχόμενο η υπόθεση να μετατραπεί σε δικαστική μάχη, δείχνουν δημόσια έγγραφα.

Η αποζημίωση τερματίζει «εν μέρει» τη μήνυση «εναντίον της πόλης και της αστυνομίας» που χρησιμοποίησαν παραποιημένα τεκμήρια για κατηγορήσουν τον κ. Σίμονς «για φόνο», εξήγησαν δικηγόροι του σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν προχθές Τρίτη.

«Ο κ. Σίμονς πέρασε τραγικά μακρύ χρονικό διάστημα στη φυλακή, για έγκλημα που δεν είχε διαπράξει», επέμεινε η Ελίζαμπεθ Γουάνγκ, μέλος της ομάδας των δικηγόρων του. «Μολονότι δεν θα ανακτήσει ποτέ τον χρόνο αυτό, η συμφωνία με τον δήμο της Έντμοντ θα του επιτρέψει να προχωρήσει, ενώ συνεχίζει να διεκδικεί τα δικαιώματά του» μαχόμενος εναντίον της πόλης Οκλαχόμα και του επιθεωρητή, πρόσθεσε.

Όταν επικοινώνησε μαζί του το Γαλλικό Πρακτορείο, ο δήμος της Έντμοντ αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων