medlabnews.gr iatrikanea
Σύμφωνα με την ιατροδικαστή Αγγελική Τσιόλα ο θάνατός του προήλθε από στρεπτόκοκκο και όχι από το τσίμπημα του καφέ αράχνης.
Ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος και όχι η καφέ ερημίτισσα αράχνη είναι η αιτία θανάτου του 48χρνου άνδρα στην Ηλεία.
Η νεκροψία - νεκροτομή που διενήργησε η ιατροδικαστής Αγγελική Τσιόλα έδειξε ότι ο θάνατος του 48χρονο την περασμένη εβδομάδα δεν προήλθε από τσίμπημα της δηλητηριώδους αράχνης καφέ ερημίτισσας αλλά από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο ομάδας Α.
Ο 48χρονος που βρισκόταν στην περιοχή για διακοπές, υπέκυψε από σηψαιμικό σοκ. Ο θάνατός του, αρχικά είχε αποδοθεί σε τσίμπημα αράχνης ωστόσο, αποδείχθηκε τελικά πως οφείλεται σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο ομάδας Α.
Το συγκεκριμένο βακτήριο προκαλεί σοβαρές επιπλοκές, όπως νεκρωτική απονευρωσίτιδα, με συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά που προκαλεί το δάγκωμα της αράχνης Αμερικανικής Λοξοσκέλης (Loxosceles reclusa), γνωστής ως «Καφέ αράχνη ερημίτισσα».
Σύμφωνα με την νεκροψία, όμως, ο άτυχος 48χρονος, κατέληξε από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο, καθώς, σύμφωνα με τον Σκάι, η ιατροδικαστής παρατήρησε στοιχεία που παρέπεμπαν σε σοβαρή λοίμωξη και έστειλε δείγματα στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αιτία θανάτου του 48χρονου ήταν ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος (iGAS).
Και δεύτερος θάνατος από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο - Τρίτο κρούσμα στο ΠΓΝ Πάτρων
Οι εκτιμήσεις για το τι οδήγησε στο θάνατο τον 48χρονο που έκανε διακοπές στο Κατάκολο της Ηλείας, φαίνεται πως κρύβουν μια πιο σοβαρή κατάσταση που έχει μπει στο μικροσκόπιο του ΕΟΔΥ.
O 48χρονος δεν είναι το μόνο θύμα του διεισδυτικού στρεπτόκοκκου στην Ηλεία.
Ένας ακόμα άνδρας από την Ηγουμενίτσα που έκανε τις διακοπές του στην Αρχαία Ολυμπία μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο και κατέληξε και αυτός από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο.
Όμως με βάση τις ίδιες πηγές και ένα τρίτο κρούσμα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου προερχόμενο από την Ηλεία, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατασταση στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών.
Σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαίο να ελεγχθεί από τον ΕΟΔΥ η κατάσταση με τα τρία κρούσματα και κλιμάκιο έχει επισκεφθεί ήδη το νοσοκομείο του Πύργου.
Το θέμα με τα τρία κρούσματα διεισδυτικού στρεπτόκοκκου στην Ηλεία, μεταδόθηκε και από το βραδινό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ απόψε.
Τι είναι ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α
Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο,
Συνηθέστερα, οι λοιμώξεις είναι ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν με τον ενδεδειγμένο τρόπο.
Σημειώνεται πως οποιοσδήποτε μπορεί να νοσήσει από στρεπτοκοκκική λοίμωξη. Όμως, πιο ευάλωτοι στο βακτήριο είναι:
τα μικρά παιδιά κάτω των 10 ετών
οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών
οι ανοσοκατεσταλμένοι
οι άνθρωποι με χρόνια νοσήματα
όσοι διαβιούν σε κακές συνθήκες υγιεινής και σε συνθήκες συγχρωτισμού
Στρεπτόκοκκος: Τα συμπτώματα
Συνήθως τα συμπτώματα μιας λοίμωξης από στρεπτόκοκκο είναι:
πονόλαιμος
πυρετός
ρίγη
μυϊκοί πόνοι
Σημειώνεται πως τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο. Ειδικότερα, η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με πυρετό, πονόλαιμο, δυσκαταποσία, διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα, διόγκωση των λεμφαδένων.
Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus) , δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).
Για τη διάγνωση απαραίτητη είναι η διενέργεια Strep-test που είναι ταχεία διαγνωστική μέθοδος. Το θετικό αποτέλεσμα του Strep-test είναι διαγνωστικό και οδηγεί στην έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.
Στρεπτόκοκκος - Πώς μεταδίδεται
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:
Των μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
Της επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
Την επαφή με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
Από υγιείς φορείς του βακτηρίου
Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπτωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.
Διαβάστε επίσης:
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου