Πρόβλεψη τρομαχτική στην Ιαπωνία για μεγασεισμό 9 Ρίχτερ. Τι λέει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πρόβλεψη τρομαχτική στην Ιαπωνία για μεγασεισμό 9 Ρίχτερ. Τι λέει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας;

Προειδοποίηση για πρώτη φορά, της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (JMA) για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό.

 medlabnews.gr 

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας προχώρησε στο άκρως ασυνήθιστο βήμα να ακυρώσει τα σχέδια της επίσκεψής του στην κεντρική Ασία την Παρασκευή, μετά προειδοποίηση για πρώτη φορά, της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (JMA) για ενδεχόμενο μεγάλο σεισμό στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό.

Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πιθανό αριθμό των νεκρών από ένα τέτοιο γεγονός σε περισσότερους από 320.000 - Απότομη άνοδος τις τελευταίες 24 ώρες στις πωλήσεις ειδών έκτακτης ανάγκης

Ο πρωτόγνωρος συναγερμός την Πέμπτη, ο οποίος δεν συνοδεύτηκε από συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή εντολές εκκένωσης, προέκυψε από ένα νέο σύστημα προειδοποίησης και αφορά την τάφρο του ωκεάνιου πυθμένα, γνωστή ως τάφρος Νανκάι, περιοχή την οποία οι σεισμολόγοι θεωρούν ως πιθανότερη να δώσει ένα τεράστιο σεισμό.

Ο συναγερμός, που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης, ήρθε περίπου μία ώρα μετά από σεισμό μεγέθους 7,1 βαθμών που σημειώθηκε κοντά στις ακτές του Κιούσου – του νοτιότερου από τα τέσσερα μεγαλύτερα νησιά που αποτελούν το ιαπωνικό αρχιπέλαγος. Ο σεισμός, αν και πολύ μεγάλος, προκάλεσε περιορισμένες ζημιές: μόνο έναν μικρό αριθμό τραυματισμών, ενώ δεν χτύπησε τελικά, τσουνάμι τις ακτές.

Από το 2017 το σύστημα προειδοποίησης

Η Ιαπωνία, από το 2017, διαθέτει ένα σύστημα που αναλύει σεισμούς μεγαλύτερους από 6,8 Ρίχτερ γύρω από το Νανκάι, όπου τέμνονται οι τεκτονικές πλάκες, και μπορεί να σημάνει συναγερμό εάν ένα γεγονός κριθεί ότι αυξάνει την πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού.

Το σύστημα αυτό προκάλεσε συναγερμό για πρώτη φορά την Πέμπτη, προκαλώντας έρευνα εντός των πρώτων 30 λεπτών και έκτακτη συνεδρίαση του σώματος εμπειρογνωμόνων.

Ο επικεφαλής του εν λόγω οργάνου, Ναόσι Χιράτα, δήλωσε ότι μετά τον σεισμό της Πέμπτης, η πιθανότητα ενός μεγάλου σεισμού στο Νανκάι έχει αυξηθεί κατά πολύ.

Τόνισε, ωστόσο, ότι παρότι η πιθανότητα αυξήθηκε, δεν σημαίνει ότι επίκειται οπωσδήποτε μεγάλος σεισμός.

Η JMA και οι ειδικοί σε θέματα σεισμολογίας εκτιμούν ότι η πιθανότητα να σημειωθεί σεισμός μεγέθους 8 έως 9 βαθμών κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα 30 χρόνια κυμαίνεται μεταξύ 70 και 80 τοις εκατό.

9 ρίχτερ το 2011

Ο σεισμός που κατέστρεψε μεγάλα τμήματα της περιοχής Τοχόκου το 2011 είχε μέγεθος 9 Ρίχτερ και ήταν ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ιαπωνία.

Η προειδοποίηση της Πέμπτης δεν ήταν μόνο η πρώτη του είδους της, αλλά φαίνεται ότι ανάγκασε τον πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα να αποφασίσει να μην εγκαταλείψει την Ιαπωνία άμεσα.

Το Νανκάι είναι μια περιοχή που εδώ και καιρό βρίσκεται στο επίκεντρο των φόβων για μαζική, καταστροφική σεισμική δραστηριότητα.

Εφιαλτικά σενάρια

Διάφορα σενάρια έχουν σχεδιαστεί από τις ιαπωνικές αρχές, μεταξύ των οποίων και εκείνα σύμφωνα με τα οποία ένας σεισμός του Νανκάι σαρώνει μια περιοχή που εκτείνεται από το Τόκιο έως την Οκινάουα, απειλώντας πολλές παράκτιες πόλεις με τεράστια τσουνάμι.

Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον πιθανό αριθμό των νεκρών από ένα τέτοιο γεγονός σε περισσότερους από 320.000.

Η απόφαση του Κισίντα να ακυρώσει την επίσκεψή του σε Μογγολία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν, ήρθε την ώρα που οι έμποροι λιανικής πώλησης στην Ιαπωνία ανέφεραν απότομη άνοδο τις τελευταίες 24 ώρες στις πωλήσεις ειδών έκτακτης ανάγκης, εμφιαλωμένου νερού και άλλων προμηθειών που σχετίζονται με τον σεισμό.

Λέκκας για Ιαπωνία: Εάν γίνει σεισμός 9 Ρίχτερ, ίσως χαθούν 200.000 άνθρωποι

Για τις ισχυρές σεισμικές δονήσεις που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στην Ιαπωνία μίλησε ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας.

Ο Ευθύμιος Λέκκας σχολιάζοντας τον μεγάλο σεισμό 7 Ρίχτερ στην Ιαπωνία την περασμένη Πέμπτη (08.08.2024) τόνισε μιλώντας σήμερα (10.08.2024) στην ΕΡΤ ότι «η Ιαπωνία είναι μια σεισμογενής χώρα. Έχει βιώσει μέγα – σεισμούς. Ας μην ξεχνάμε τον σεισμό του 2011 μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με το μεγάλο τσουνάμι και το πυρηνικό ατύχημα στη Φουκουσίμα.

Έχουμε λοιπόν να κάνουμε με ένα σεισμό που εκδηλώθηκε πριν δύο 24ωρα της τάξεως των 7,1 βαθμών και αμέσως μετά σήμανε συναγερμός για επικείμενο μέγα – σεισμό. Πού στηρίχθηκαν για να εκφράσουν μια τέτοια αντίληψη; Πρώτον, ουσιαστικά στηριζόμαστε στο μέγεθος και στα χαρακτηριστικά των σεισμών που ακολουθούν το μεγάλο σεισμό των 7,1 Ρίχτερ.

Υπάρχουν μερικοί δείκτες οι οποίοι δείχνουν ουσιαστικά μετά από πολλαπλή επεξεργασία εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι. Αυτοί οι δείκτες μάλλον έδειχναν ότι δεν είναι ο κύριος σεισμός. Ο κύριος σεισμός είναι ένας άλλος σεισμός, ο οποίος μπορεί να εκδηλωθεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά κυρίως όμως δεν είναι αυτό.

Κυρίως είναι ότι το 2011, στις 9 Μαρτίου, εκδηλώθηκε ένας σεισμός της τάξεως των 7,1 βαθμών ανοικτά του Σεντάι και στη συνέχεια, μετά δύο εικοσιτετράωρα εκδηλώθηκε ο μέγα- σεισμός των 9 βαθμών που είχε τα γνωστά αποτελέσματα».

Ο Λέκκας πρόσθεσε ότι «υπάρχει προηγούμενη εμπειρία πριν 13 χρόνια και γενικότερα οι μεγά – σεισμοί ουσιαστικά προαναγγέλλονται στην Ιαπωνία από σεισμούς μικρότερου μεγέθους. Όχι όλοι, αλλά ένας μεγάλος αριθμός. Έτσι λοιπόν, με βάση αυτό το δεδομένο, τέθηκαν βέβαια σε συναγερμό όλες οι υπηρεσίες, τα ερευνητικά ινστιτούτα αλλά και η Πολιτική Προστασία.

Εάν γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 9 βαθμών σε αυτό το βάθος που έγινε και ο σεισμός των 7,1, δηλαδή σε ένα βάθος της τάξεως των 25 χιλιομέτρων, αυτό σημαίνει ότι σύμφωνα με τα σενάρια τα οποία έχουν αναπτύξει και τα οποία είναι σε πολύ προηγμένο επίπεδο, ενδεχομένως θα σημάνει ότι θα έχουμε απώλεια 200 χιλιάδων ανθρώπων στη συγκεκριμένη περιοχή[…]».


Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων