Έλεγχος υπνικής άπνοιας από τα Apple Watch με watchOS 11 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έλεγχος υπνικής άπνοιας από τα Apple Watch με watchOS 11

Η Samsung έχει ήδη λάβει έγκριση από τον FDA για ανίχνευση υπνικής άπνοιας για τα δικά της Galaxy Watch νωρίτερα φέτος

 medlabnews.gr iatrikanea

Αναπνευστικές διαταραχές του ύπνου ή υπνική άπνοια ή άπνοια ύπνου αποτελούν μία κατηγορία παθήσεων, που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Η χαλάρωση των μυών του λάρυγγα, που οδηγεί σε μερική ή πλήρη απόφραξη του αεραγωγού, καθώς και ο αυξημένος δείκτης μάζας σώματος, αποτελούν τις κύριες αιτίες εμφάνισης του συνδρόμου αυτού (Erswhitebook, 2015).

Η άπνοια ύπνου είναι μία συνήθης και προοδευτικά επιδεινούμενη χρόνια νόσος, με κύριο σύμπτωμα την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται μπορεί να οδηγήσει σε καρδιοαγγειακού τύπου διαταραχές (λ.χ. υπέρταση), ακόμη και στην αύξηση του κινδύνου για αιφνίδιο καρδιακό θάνατο και γνωστικές δυσλειτουργίες.

Η Apple κυκλοφόρησε το watchOS 11, φέρνοντας μία σημαντική νέα λειτουργία υγείας: τον έλεγχο για υπνική άπνοια από τα Watch που τρέχουν το νέο OS. Η δυνατότητα αυτή είναι πλέον διαθέσιμη σε περισσότερες από 150 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Η υπνική άπνοια είναι μια διαταραχή κατά την οποία η αναπνοή διακόπτεται και ξεκινά ξανά επανειλημμένα στη διάρκεια του ύπνου, και μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Αυτή η νέα λειτουργία στα Apple Watch χρησιμοποιεί το επιταχυνσιόμετρο της συσκευής για να παρακολουθεί τις μικρές κινήσεις στον καρπό που σχετίζονται με διακοπές στην κανονική αναπνοή. Αν αυτές οι διαταραχές επαναλαμβάνονται συχνά, ενδέχεται να σχετίζονται με άπνοια ύπνου.

Οι χρήστες των Apple Watch μπορούν να βλέπουν τα αποτελέσματα των αναπνευστικών διαταραχών τους στην εφαρμογή Health του iPhone, με την κατάσταση να ταξινομείται ως “αυξημένη” ή “όχι αυξημένη”. Η Apple ανέφερε ότι η λειτουργία αναπτύχθηκε με τη χρήση προηγμένης μηχανικής μάθησης και επικυρώθηκε μέσω κλινικών μελετών. Τα νέα Apple Watch Series 10 κυκλοφορούν την Παρασκευή και θα έχουν τον έλεγχο για υπνική άπνοια, ενώ τα Apple Watch Series 9 και Apple Watch Ultra 2 που κυκλοφόρησαν πέρυσι θα υποστηρίζουν τη λειτουργία μόλις αναβαθμιστούν στο watchOS 11.

Την περασμένη εβδομάδα, ο FDA παρείχε πιστοποίηση για τη νέα λειτουργία Hearing Aid των AirPods Pro 2 και τώρα ο οργανισμός πιστοποιεί κι τη λειτουργία ανίχνευσης της υπνικής άπνοιας του Apple Watch.

Αυτό η λειτουργία είναο διαθέσιμη στα Apple Watch Series 9, Series 10 και Ultra 2.

Το Apple Watch Series 10 θα κυκλοφορήσει στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ η δυνατότητα θα είναι μέρος του watchOS 11, που θα κυκλοφορήσει σήμερα.

Αφού ενεργοποιήσετε τη λειτουργία, χρειάζονται δέκα νύχτες δεδομένων παρακολούθησης ύπνου σε μια περίοδο 30 ημερών για να μπορέσει να εντοπίσει αν τυχόν εμφανίζετε υπνική άπνοια. Προσφέρει επίσης πληροφορίες σχετικά με τις διαταραχές του ύπνου.

Εάν το χαρακτηριστικό αναγνωρίσει σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να έχετε υπνική άπνοια, θα σας προτρέψει να αναζητήσετε μια επίσημη διάγνωση από γιατρό. Η υπνική άπνοια κάνει την αναπνοή σας να γίνεται πιο ρηχή και/ή να διακόπτεται επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας και μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, πονοκεφάλους, υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και άλλες καταστάσεις.

Η Samsung έχει ήδη λάβει έγκριση από τον FDA για ανίχνευση υπνικής άπνοιας για τα δικά της Galaxy Watch νωρίτερα φέτος.

Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων