O Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

O Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001

Μέσα στα συντρίμμια που άφησε πίσω της η τρομερή τρομοκρατική επίθεση είχε θαφτεί και ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου.

 

 medlabnews.gr

Το 2001 μετά την τραγωδία της 11ης Σεπτεμβρίου, η εταιρεία του Μανώλη Βεληβασάκη, ενός Κρητικού πολιτικού μηχανικού που διαπρέπει στην Αμερική, ανέλαβε την αποκατάσταση του χώρου στο Σημείο Μηδέν. Μέσα στα συντρίμμια που άφησε πίσω της η τρομερή τρομοκρατική επίθεση είχε θαφτεί και ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου. «Οταν φτάσαμε με τους εκσκαφείς και τα μηχανήματα εκεί όπου βρισκόταν κάποτε η εκκλησία μας, ως υπεύθυνος των συνεργείων καθαρισμού τους έδωσα εντολή να σταματήσουν μήπως και κατέστρεφαν τυχόν λείψανά της». Οι εργάτες συνέχισαν με τον ίδιο σεβασμό και προσοχή σαν να έκαναν αρχαιολογική έρευνα. Εντέλει βρέθηκαν ελάχιστα πράγματα από τον Αγιο Νικόλαο, όπως ένα μάτσο άθικτα κεριά. 

 Έκτοτε πέρασαν 23 χρόνια, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο διαδέχθηκε ο Ελπιδοφόρος και ο Σαντιάγο Καλατράβα ανέλαβε να σχεδιάσει τον κόμβο μετεπιβίβασης του υπόγειου σιδηροδρόμου, το μνημείο αλλά και τη νέα εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Είναι ένα ιερό μέρος για τους ορθοδόξους της Αμερικής, καθώς ήταν η πρώτη εκκλησία που προσκυνούσαν αφού πρώτα είχαν περάσει από το περίφημο Ελις Αϊλαντ. 

Χρειάστηκε υπομονή, εντατική προσπάθεια, αναθεωρήσεις του προϋπολογισμού και εντατικές εκστρατείες συγκέντρωσης χρημάτων ώστε να τελειώσει αυτό το κτίριο. Μάλιστα, η δέσμευση προς τους πολίτες της Νέας Υόρκης ήταν πως ο ναός θα ήταν ανοιχτός προς όλα τα θρησκευτικά δόγματα, ένας τόπος λατρείας που μάχεται τη μισαλλοδοξία εκεί όπου γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας των ΗΠΑ και του κόσμου.

Το σημείο μηδέν αφορούσε από την πρώτη στιγμή ένα μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού από αυτό των Ορθόδοξων Χριστιανών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό ακριβώς αναγνωρίζει και ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο ενημερωτικό δελτίο του Ιουλίου του 2021 για τον Ελληνικό Ορθόδοξο Ναό του Αγίου Νικολάου και Εθνικό Ναό, στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αμερικής:

«Συνεπώς, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το Εθνικό Ιερό ανήκουν σε ένα πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό από την Αρχιεπισκοπή μας και τους Ορθοδόξους Χριστιανούς στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ανήκει σε περισσότερους από τους αναζητητές που θα έρθουν στο Ιερό και θα μάθουν για την Πίστη μας. Ανήκει σε όλους που άλλαξαν οι ζωές τους στις 11 Σεπτεμβρίου 2001. Σε αυτούς που οι καρδιές και οι ψυχές τους πληγώθηκαν από το μίσος, και το φόβο και το άγχος που προκάλεσε και επιμένει μέχρι σήμερα. Ο Αγιος Νικόλαος θα είναι ένας τόπος θεραπείας, ένας προορισμός, όπως η λίμνη της Βηθεσδά, όπου ο Κύριος θεράπευσε τον Παράλυτο, και την οποία γιορτάζουμε την Τέταρτη Κυριακή του Πάσχα (Ιωάννης 5:1-15). Ως άλλος ‘Οίκος του Ελέους’, το Εθνικό μας Ιερό θα εκφωνήσει τα Καλά Νέα της αγάπης και της συμπόνιας του Θεού για όλους τους ανθρώπους σε όλους τους ανθρώπους. Είναι προνόμιο και καθήκον μας να κάνουμε αυτό ένα πραγματικό ιερό για το έθνος, και με την βοήθεια του Θεού, και τις μεσολαβήσεις του Αγίου Νικολάου του θαυματουργού των Μύρων, θα το κάνουμε».

Με αυτές τις σκέψεις κατά νου, ο δεύτερος όροφος του ναού έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο και προορίζεται ως χώρος που δεν θα ανήκει σε συγκεκριμένο δόγμα έτσι ώστε όλοι οι πιστοί να μπορούν να προσεύχονται και να βρίσκουν παρηγοριά.

Μπορεί για τους αμφιταλαντευόμενους πιστούς να χρειάζεται χρόνος να χρησιμοποιήσουν τα λόγια του Αρχιεπισκόπου ως πυξίδα στην καρδιά τους, όμως μέχρι τότε πρόδηλη είναι η ευαρέσκειά τους για την ανάδειξη της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού μέσα από την ανέγερση του ναού. Ισως για την ώρα το μόνο κοινό έδαφος στις αντιπαραθέσεις που ωθεί και τους πιο επιφυλακτικούς να δώσουν την «ψήφο εμπιστοσύνης» τους στα εγκαίνια του ναού τον Απρίλιο του 2022 είναι ο τονισμός του ελληνικού στοιχείου.


Ανήμερα της 21ης επετείου από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους, ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου φωτίστηκε για πρώτη φορά κατά τρόπο εντυπωσιακό, για να αποτίσει φόρο τιμής στα χιλιάδες θύματα.

Άκρως εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες με τον φωτισμένο Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου 23 ολόκληρα χρόνια από την 11ή Σεπτεμβρίου που έμελε να γραφτεί μια από τις μελανότερες σελίδες στην παγκόσμια ιστορία.

 Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων