medlabnews.gr
Πέθανε ο ηθοποιός Μιχάλης Μόσιος, ο αγαπημένος «Ταμτάκος» του ελληνικού κινηματογράφου, του θεάτρου και της χρυσής εποχής της βιντεοκασέτας. Ήταν 79 ετών.
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο γιος του με συγκινητική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποχαιρετώντας τον πατέρα του με λόγια βαθιάς αγάπης και οδύνης. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, δεν έχουν δημοσιοποιηθεί περισσότερες λεπτομέρειες για τα αίτια του θανάτου του.
Ο Μιχάλης Μόσιος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 10 Μαρτίου 1947 και είχε καταγωγή από τη Στενήμαχο Ημαθίας. Από νεαρή ηλικία στράφηκε στην υποκριτική και κατάφερε να περάσει στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε μια εποχή που οι εξετάσεις ήταν ιδιαίτερα απαιτητικές και ο ανταγωνισμός μεγάλος.
Στα πρώτα χρόνια της πορείας του συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και συμμετείχε σε έργα του αρχαίου δράματος και του κλασικού ρεπερτορίου. Ανάμεσα στις θεατρικές του παρουσίες αναφέρονται έργα όπως ο «Πλούτος» και οι «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη, αλλά και έργα του Σαίξπηρ, όπως ο «Μάκβεθ» και το «Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας».
Παρότι είχε θεατρική παιδεία και πορεία σε απαιτητικό ρεπερτόριο, το ευρύ κοινό τον ταύτισε με τον «Ταμτάκο», μια φιγούρα που δημιούργησε και καθιέρωσε ο ίδιος. Ο χαρακτήρας, με το χαρακτηριστικό ντύσιμο, την τραγιάσκα, τα καρό σακάκια, τις ατάκες και τον ιδιαίτερο τρόπο ομιλίας, έγινε μία από τις πιο αναγνωρίσιμες λαϊκές κωμικές περσόνες των δεκαετιών του 1980 και του 1990.
Ο «Ταμτάκος» εμφανίστηκε σε επιθεωρήσεις, κινηματογραφικές ταινίες και βιντεοταινίες, σε μια περίοδο που η βιντεοκασέτα έμπαινε μαζικά στα ελληνικά σπίτια. Ο Μιχάλης Μόσιος ενσάρκωσε τον ρόλο σε πολλές παραγωγές, δημιουργώντας έναν χαρακτήρα που αγαπήθηκε από το κοινό και έμεινε στη συλλογική μνήμη ως σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής της ελληνικής λαϊκής κωμωδίας.
Η καριέρα του δεν περιορίστηκε στον «Ταμτάκο». Έπαιξε σε τηλεοπτικές σειρές της ΕΡΤ και της ΥΕΝΕΔ, σε ελληνικές κινηματογραφικές ταινίες και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Ωστόσο, όπως συνέβη με αρκετούς ηθοποιούς που δημιούργησαν έναν πολύ ισχυρό χαρακτήρα, το κοινό τον θυμόταν κυρίως μέσα από αυτή την περσόνα.
Συνεργάστηκε με γνωστά πρόσωπα του ελληνικού θεάτρου και της κωμωδίας, ενώ διατηρούσε στενή φιλία με τον Στάθη Ψάλτη. Η απώλεια του Ψάλτη φέρεται να τον είχε συγκλονίσει βαθιά, κάτι που είχε αναφερθεί και σε παλαιότερες συνεντεύξεις και αφιερώματα για τη ζωή του.
Η ζωή του Μιχάλη Μόσιου είχε και δύσκολες σελίδες. Παλαιότερα δημοσιεύματα είχαν αναφερθεί σε τροχαίο δυστύχημα που τον σημάδεψε, καθώς και σε περιόδους απομάκρυνσης από τα φώτα της δημοσιότητας. Τα τελευταία χρόνια ζούσε πιο ήσυχα, μακριά από την έντονη προβολή, αλλά το κοινό συνέχιζε να τον αναζητά μέσα από παλιές ταινίες, βιντεοταινίες και αποσπάσματα στο διαδίκτυο.
Ο Μιχάλης Μόσιος ανήκει σε εκείνη τη γενιά ηθοποιών που πέρασαν από το κλασικό θέατρο στη λαϊκή σκηνή, από την επιθεώρηση στην τηλεόραση και από τον κινηματογράφο στη βιντεοκασέτα. Μπορεί η κριτική να αντιμετώπισε συχνά τη βιντεοκασέτα με επιφυλάξεις, όμως για το κοινό εκείνης της εποχής οι ταινίες αυτές αποτέλεσαν κομμάτι της καθημερινής ψυχαγωγίας.
Ο «Ταμτάκος» ήταν ένας ρόλος με έντονα στοιχεία λαϊκής σάτιρας. Σήμερα, ορισμένα χαρακτηριστικά του θα διαβάζονταν διαφορετικά μέσα από τη σύγχρονη ευαισθησία για τα στερεότυπα. Ωστόσο, ιστορικά, ο χαρακτήρας έμεινε ως δημιούργημα μιας συγκεκριμένης εποχής, με τον Μιχάλη Μόσιο να καταφέρνει να τον κάνει αναγνωρίσιμο και εμπορικά επιτυχημένο.
Η είδηση του θανάτου του προκάλεσε συγκίνηση σε όσους μεγάλωσαν με τις ταινίες και τις ατάκες του. Για πολλούς, ο Μιχάλης Μόσιος δεν ήταν απλώς ένας ηθοποιός της βιντεοκασέτας, αλλά ένα πρόσωπο που συνδέθηκε με την οικογενειακή τηλεθέαση, τις παλιές ελληνικές κωμωδίες και μια εποχή πιο αθώας λαϊκής διασκέδασης.
Ο Μιχάλης Μόσιος έφυγε από τη ζωή, αλλά ο «Ταμτάκος» θα παραμείνει μέρος της ιστορίας της ελληνικής κωμωδίας, ως ένας από τους πιο χαρακτηριστικούς λαϊκούς χαρακτήρες που γέννησε το ελληνικό θέατρο και ο κινηματογράφος των τελευταίων δεκαετιών.




Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου