Πρωινό: ένα απαραίτητο γεύμα, που προσφέρει πνευματική και σωματική ευεξία αλλά και συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πρωινό: ένα απαραίτητο γεύμα, που προσφέρει πνευματική και σωματική ευεξία αλλά και συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους.


Γράφει η Βασιλική  Σκρέτα,  Διαιτολόγος – Ειδικός Εφαρμογών Διαιτητικής, medlabnews.gr
   Στις μέρες μας,  οι απαιτήσεις της καθημερινότητας επιβάλλουν έντονους και γρήγορους ρυθμούς. Έτσι,  όλο και περισσότεροι άνθρωποι παραλείπουν το πρωινό γεύμα, στην προσπάθειά τους να κερδίσουν λίγο χρόνο. Άλλοι πάλι αποφεύγουν την κατανάλωσή του  πιστεύοντας ότι είναι ένας καλός τρόπος ν’ αδυνατίσουν, αγνοώντας πως με τον τρόπο αυτό δυσκολεύουν περισσότερο την προσπάθειά τους να χάσουν βάρος. Δείτε  παρακάτω κάποιους από τους λόγους, οι οποίοι καθιστούν το πρωινό,  πράγματι, ένα απαραίτητο γεύμα, ενώ, παράλληλα, συμβάλλει στην επιτάχυνση  του μεταβολικού μας ρυθμού.
Το πρωί, μετά την πολύωρη νυχτερινή νηστεία που προηγήθηκε, ο οργανισμός έχει ανάγκη από ενέργεια. Η στέρηση της απαιτούμενης ενέργειας εκλαμβάνεται ως απειλή για την επιβίωσή του. Έτσι, ενεργοποιείται αυτόματα ο μηχανισμός άμυνας για λιγότερες καύσεις, ώστε να εξοικονομήσει ενέργεια,  αποθηκεύοντας  λίπος για μελλοντική χρήση. Καταναλώνοντας πρωινό ενεργοποιείται ο μεταβολισμός μας, οι καύσεις αυξάνονται, και συνεπώς, η μεγαλύτερη κατανάλωση θερμίδων καθιστά πιο εύκολη την απώλεια βάρους.
Επιπλέον, η απουσία πρωινού γεύματος διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Αυτό μας κάνει πιο επιρρεπείς στο τσιμπολόγημα, το οποίο χρησιμοποιούμε ως μέσο εκτόνωσης της υπέρμετρης πείνας μας, μέχρι να φτάσει η στιγμή του μεσημεριανού γεύματος. Πρόκειται, συνήθως, για ανθυγιεινά σνακ, τα οποία στερούνται θρεπτικών συστατικών, μας γεμίζουν με "κενές” θερμίδες και εμποδίζουν τη μείωση του βάρους μας.
Η κατανάλωση  πρωινού  φαίνεται, επίσης, να αμβλύνει τις επιδράσεις των ορμονών, που συμβάλλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Μελέτη που έγινε στην Ουαλία, διαπίστωσε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης δημητριακών πρωινού και χαμηλότερων  επιπέδων  κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες,  που όπως τονίζουν οι ειδικοί, υποδαυλίζει την όρεξη και προωθεί την επικίνδυνη συσσώρευση λίπους γύρω από την κοιλιά.
 Το πρώτο γεύμα της ημέρας  με την πολύτιμη ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει στον οργανισμό, τονώνει τις λειτουργίες του, γεγονός που συμβάλλει στο να έχουμε μεγαλύτερη διαύγεια, να νιώθουμε ευεξία και βεβαίως, συντελεί στη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής μας απόδοσης. Έρευνες  έχουν δείξει, ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πρωινό έχουν καλύτερη μνήμη, είναι πιο δραστήριοι και πιο αποδοτικοί στη δουλειά τους από εκείνους που παραλείπουν το πρωινό γεύμα.
Τι πρέπει, όμως, να τρώμε για πρωινό;
Ένα ισορροπημένο πρωινό γεύμα πρέπει να περιλαμβάνει υδατάνθρακες (δημητριακά πρωινού αδρά επεξεργασμένα και χωρίς ζάχαρη, ψωμί ολικής άλεσης ή φρυγανιές σικάλεως, φρούτα), πρωτεΐνες (γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών, αυγό, γαλοπούλα) και “καλά” λιπαρά από ξηρούς καρπούς, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, ελιές.
 Μερικές θρεπτικές ιδέες για πρωινό είναι: 
  • 1 φλιτζάνι γάλα 1,5%  με δημητριακά ολικής άλεσης  και 1 ποτήρι χυμό φρούτων 
  • 1 αυγό με ψωμί σίκαλης , 1 ποτήρι χυμό φρούτων, 10 αμύγδαλα  
  • 1 τοστ με ψωμί ολικής άλεσης, γαλοπούλα και τυρί χαμηλών λιπαρών και χυμό φρούτων   
  • 1 φλιτζάνι γάλα 1,5%, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης  ή 2 φρυγανιές με 1 κουταλάκι ταχίνι 
  • 1 γιαούρτι 2% με δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς και 1 κουταλάκι μέλι
  • 1 φέτα πολύσπορο ψωμί με τυρί χαμηλών λιπαρών και 1-2 φρούτα

Η προετοιμασία του πρωινού είναι εύκολη και  απαιτεί ελάχιστο χρόνο.  Αξίζει,  λοιπόν,  να αφιερώσουμε  πέντε λεπτά στο ξεκίνημα της ημέρας μας για τη διατροφή μας και κατ’ επέκταση για τον εαυτό μας, καθώς η αξία του είναι αδιαμφισβήτητη και τα οφέλη πολλαπλά.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων