728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

22/4/14

Εργασιακό άγχος – η εκστρατεία του EU-OSHA καλεί εργοδότες και εργαζόμενους να το αντιμετωπίσουν από κοινού

Τρίτη, Απριλίου 22, 2014

«Διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία»
http://www.healthy-workplaces.eu/el

Οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το άγχος στην εργασία συγκαταλέγονται σήμερα μεταξύ των μεγαλύτερων προκλήσεων στον τομέα της επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας αφού εξαιτίας τους έχει αποδειχθεί ότι προκαλούνται σημαντικά αρνητικά ψυχολογικά, σωματικά, οικονομικά και κοινωνικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι και το εργασιακό άγχος επηρεάζουν σημαντικά:

-
 την υγεία των ατόμων στον χώρο εργασίας τους,

-
 την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων και

- τις εθνικές οικονομίες των Κρατών-Μελών αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της.

 
Γνωρίζατε ότι:

- περίπου το ήμισυ του συνόλου των εργαζομένων θεωρούν το εργασιακό άγχος ένα σύνηθες φαινόμενο για τον χώρο εργασίας τους και ότι πρόκειται για το δεύτερο πρόβλημα υγείας που συνδέεται με την εργασία και που αναφέρεται συχνότερα από τους εργαζόμενους στην Ευρώπη;

- το 50–60
 % του συνόλου των χαμένων ημερών εργασίας μπορεί να αποδοθεί στο εργασιακό άγχος και τους ψυχοκοινωνικούς κινδύνους;

- ένας στους έξι εργαζόμενους θα εμφανίσει προβλήματα ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου;

- σε εθνικό επίπεδο, το κόστος των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ;

- η αντιμετώπιση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία αξίζει τον κόπο αφού τα οφέλη για την επιχείρηση υπερβαίνουν το κόστος εφαρμογής των αναγκαίων μέτρων;
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ «ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΥΓΙΕΙΣ ΧΩΡΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» 2014-2015
Στις 7 Απριλίου, στις Βρυξέλλες, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA) εγκαινίασε μια διετή πανευρωπαϊκή εκστρατεία με τίτλο «Διαχείριση του άγχους σε Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας». Η εξάπλωση του εργασιακού άγχους στην Ευρώπη είναι ανησυχητική. Η πρόσφατη πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση του EU-OSHA έδειξε ότι το 51 % των εργαζoμένων θεωρούν το εργασιακό άγχος σύνηθες φαινόμενο στον χώρο εργασίας τους και 4 στους 10 εργαζόμενους θεωρούν ότι η αντιμετώπιση του άγχους δεν είναι αυτή που θα έπρεπε στην επιχείρησή τους. Ωστόσο, οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι μπορούν να συνεργαστούν για την επιτυχή διαχείριση και πρόληψη του εργασιακού άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων. Στόχος της εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας είναι να βοηθήσει τις επιχειρήσεις προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. 
Η έναρξη της εκστρατείας έφερε σε επαφή τον ευρωπαίο επίτροπο για θέματα απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ένταξης, László Andor, τον έλληνα υφυπουργό εργασίας, κοινωνικής ασφάλισης και πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου, ο οποίος εκπροσωπεί την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, και τη διευθύντρια του EU-OSHA, Δρ Christa Sedlatschek. Κάλεσαν τις επιχειρήσεις της Ευρώπης (ιδιωτικές και δημόσιες) να αναγνωρίσουν την ανάγκη αντιμετώπισης του εργασιακού άγχους. Με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύουν την υγεία των εργαζομένων και την παραγωγικότητα των επιχειρήσεών τους.


Ο επίτροπος Andor δήλωσε: «Η διαχείριση του εργασιακού άγχους αποτελεί έναν από τους ακρογωνιαίους λίθους για τη διασφάλιση της υγείας, της ασφάλειας και της ευεξίας των ευρωπαίων εργαζομένων. Οι χώροι εργασίας δεν έχουν τη δυνατότητα να αγνοούν το εργασιακό άγχος που αυξάνει την απουσία από την εργασία και μειώνει την παραγωγικότητα. Το επόμενο στρατηγικό πλαίσιο της ΕΕ για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία για το διάστημα 2014-20 που κατατέθηκε πρόσφατα επισημαίνει ότι η καλύτερη προστασία της ψυχικής υγείας των εργαζομένων αποτελεί βασικό παράγοντα για την πρόληψη νοσημάτων που σχετίζονται με την εργασία. Το Πλαίσιο προτείνει μια σειρά δράσεων, όπως την ανταλλαγή καλών πρακτικών για την προώθηση της ψυχικής υγείας στην εργασία. Ένα θετικό περιβάλλον εργασίας είναι σημαντικό τόσο γιατί δίνει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να εργάζονται περισσότερα χρόνια όσο και γιατί διασφαλίζει ότι μετά τη συνταξιοδότησή τους οι εργαζόμενοι θα εξακολουθούν να έχουν καλή υγεία. Είμαι πεπεισμένος ότι η νέα εκστρατεία του EU-OSHA για τη διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία θα συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου.»
«Η εκστρατεία με τίτλο "Διαχείριση του άγχους σε Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας" 2014–15 αποτελεί εξαιρετική ευκαιρία για την προώθηση της ανάγκης για αποτελεσματική αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων και του εργασιακού άγχους στους ευρωπαϊκούς χώρους εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Κεγκέρογλου. «Η εκστρατεία παρέχει την απαραίτητη στήριξη και καθοδήγηση σε εργοδότες, διευθυντικά στελέχη, εργαζόμενους και τους εκπροσώπους αυτών.»


Η Δρ Sedlatschek μίλησε για τους στόχους της εκστρατείας:«Παρά την αυξανόμενη εμφάνιση και το κόστος του άγχους στον χώρο εργασίας, υπάρχουν ακόμα σημαντικές παρανοήσεις και ευαισθησία γύρω από το θέμα αυτό – από την έρευνα ESENER του EU-OSHA προέκυψε ότι πάνω από το 40 % των εργαζομένων θεωρούν ότι η διαχείριση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων είναι δυσκολότερη από ό,τι η διαχείριση των κινδύνων της "παραδοσιακής" επαγγελματικής ασφάλειας και υγείας. Με την εκστρατεία αυτή θέλουμε να αναδείξουμε το πρόβλημα και να παρέχουμε στήριξη για την αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών κινδύνων. Το εργασιακό άγχος συνιστά οργανωτικό ζήτημα και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιο από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους που συνεργάζονται.»
Η εκστρατεία για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας επιχειρεί να δείξει πώς οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι μπορούν να αντιμετωπιστούν εξίσου συστηματικά με άλλους κινδύνους για την επαγγελματική ασφάλεια και υγεία. Στόχος της είναι να προωθήσει τη χρήση απλών εργαλείων που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς στην αποτελεσματική διαχείριση αυτών των κινδύνων και να επισημάνει τα θετικά αποτελέσματα που προκύπτουν από τη χρήση τους. 
Η εκστρατεία καλεί κάθε επιχείρηση, οργανισμό και ιδιώτη από κάθε επίπεδο –τοπικό, εθνικό ή ευρωπαϊκό– να συμμετάσχει. Θα συντονίζεται σε εθνικό επίπεδο από εθνικά εστιακά σημεία του EU-OSHA σε περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες και θα υποστηρίζεται από επίσημους εταίρους της εκστρατείας – πανευρωπαϊκούς και πολυεθνικούς οργανισμούς και εταίρους της εκστρατείας από τα μέσα ενημέρωσης. Η εκστρατεία για Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας υποστηρίζεται επίσης από τις προεδρίες του Συμβουλίου της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους ευρωπαίους κοινωνικούς εταίρους.
Η εκστρατεία «Διαχείριση του άγχους σε Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας» θα διαρκέσει δύο χρόνια και θα συμμετάσχουν εκατοντάδες οργανισμοί και επιχειρήσεις από όλη την Ευρώπη, περιλαμβάνοντας μια σειρά δραστηριοτήτων  όπως προγράμματα κατάρτισης, συνέδρια και εργαστήρια, διαγωνισμούς αφίσας, ταινιών και φωτογραφίας, κουίζ, προγράμματα αξιοποίησης προτάσεων των εργαζομένων, διαφημιστικές εκστρατείες και συνεντεύξεις Τύπου. Μια βασική δραστηριότητα στο ημερολόγιο της εκστρατείας είναι τα Ευρωπαϊκά βραβεία καλής πρακτικής τα οποία πρόκειται να ξεκινήσουν στις 15 Απριλίου. Καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή όλοι οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί και επιχειρήσεις που υλοποιούν επιτυχώς μέτρα περιορισμού και εξάλειψης του άγχους.

Διαβάστε περισσότερα στον  Οδηγό Εκστρατείας και επισκεφτείτε τον δικτυακό τόπο της εκστρατείας για τους Ασφαλείς και Υγιείς Χώρους Εργασίας για να πραγματοποιήσετε λήψη του συνολικού επίσημου υλικού της εκστρατείας που διατίθεται σε 25 γλώσσες και να μάθετε για τις εκδηλώσεις της εκστρατείας που λαμβάνουν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Εργασιακό άγχος – η εκστρατεία του EU-OSHA καλεί εργοδότες και εργαζόμενους να το αντιμετωπίσουν από κοινού Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides