728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

6/9/14

Όλη η αλήθεια για την σχέση των τιμών των εξετάσεων της Ελλάδος και της Σουηδίας.

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, M.D., medlabnews.gr

Τις τελευταίες μέρες έκανε την εμφάνιση του στο διαδίκτυο ένα περίεργο κείμενο με τίτλο Σύγκριση τιμών αιματολογικών εξετάσεων σε Ελλάδα και Σουηδία. Το περίεργο ήταν ότι εμφανίστηκε τις μέρες που το Υπουργείο ανακοίνωσε ένα σωρό περικοπές στις εργαστηριακές εξετάσεις καθώς και την καταχρηστική περικοπή δεδουλευμένων των μηνών Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου. Έτσι για να έχουν δικαίωμα κάποιοι να λένε ότι καλά κάνουν στους γιατρούς αφού είναι τόσο ακριβά σε σχέση πχ με την Σουηδία. Το κείμενο κατέληγε ότι στην Ελλάδα έχουμε μέχρι και 600% ακριβότερες εξετάσεις κάνοντας την σύγκριση με εξετάσεις των 2 και 3 Ευρώ.

Για να δούμε όμως είναι έτσι τα πράγματα ή μας έχει ξεφύγει η αλήθεια και παραπληροφορούμε, άγνωστο γιατί, τον κόσμο που δεν ξέρει τι συμβαίνει πραγματικά.

Οι τιμές των Ιατρικών πράξεων στην Ελλάδα είναι σχεδόν οι ίδιες από το 1991. Οι τιμές που αναφέρονται δεν είναι αυτές που αποδίδονται στον γιατρό. Από τα 2,88Ε της γενικής αίματος μετά από κρατήσεις (μέχρι πρότινος ακόμα και για ΟΓΑ) έφταναν στα χέρια του γιατρού 1,8 Ευρώ. Από αυτά πρέπει να πληρωθούν τα γάντια η σύριγγα, το σωληνάκι που μπαίνει το αίμα, το οινόπνευμα, το μπαμπάκι και φυσικά τα αναλώσιμα του μηχανήματος (όλα αυτά περίπου 1 Ευρώ). Αν υπάρχει πρόβλημα με το αίμα θα πρέπει ο γιατρός να στρώσει πλακάκι και να το δει στο μικροσκόπιο. Άρα από τα ,80 λεπτά θα πρέπει να πληρωθούν γιατρός, προσωπικό και κόστος λειτουργίας αιματολογικού αναλυτή. Αν μάλιστα από φιλότιμο ο γιατρός κάνει επανάληψη (για ένα ασθενή με πυρετό ή με αναιμία κλπ) τότε έχει μπει και μέσα. Αυτά φυσιολογικές συνθήκες. Τι εννοώ; Πολλά ταμεία χρωστούν αυτές τις άθλιες τιμές από το 2008 (πχ ΙΚΑ) και αυτά που θα πληρώσει ο ΕΟΠΥΥ είναι με μείωση 40 με 60 %!!! Γι αυτό πολλοί κλινικοεργαστηριακοί γιατροί στην Ελλάδα έχουν βρεθεί σε απελπιστική κατάσταση και υπάρχουν γιατροί, όχι τώρα που είναι πολύ χειρότερα, αλλά προ τριετίας ακόμα που έχασαν τα σπίτια τους από τα χρέη προς τράπεζες, προμηθευτές κλπ.

Για να δούμε όμως τι γίνεται σήμερα στην Σουηδία και να συγκρίνουμε με αυτά που έχουμε στην Ελλάδα.

Την ευθύνη για τα νοσοκομεία στη Σουηδία την έχουν οι νομαρχίες και για την Πρωτοβάθμια Υγεία οι δήμοι. Η τοπική διοίκηση, λοιπόν, κάθε χρόνο στους προϋπολογισμούς μειώνει την επιχορήγηση στο σύστημα Υγείας, ενώ ταυτόχρονα αυξάνει τα χαράτσια για την Υγεία. Σήμερα, το εισιτήριο για να επισκεφτείς ένα γιατρό στην Πρωτοβάθμια Υγεία (Κέντρα Υγείας) κάθε φορά είναι 20 ευρώ, ενώ στα επείγοντα στα νοσοκομεία είναι 35 ευρώ. Πρέπει να φτάσεις το ποσό των 150 ευρώ που έχεις πληρώσει για να μην πληρώσεις πλέον άλλο χαράτσι, αλλά ισχύει για ένα χρόνο, μετά το χαράτσι των 150 ευρώ ανανεώνεται. Τα δε παιδιά και οι νέοι δεν πληρώνουν στα Κέντρα Υγείας, ενώ το χαράτσι στα νοσοκομεία υπάρχει και σ' αυτούς αλλά «μόνο» με το ποσό των 12 ευρώ τη φορά.

Αν όμως δεν έχεις ασφάλεια στην Σουηδία τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Για τα επείγοντα περιστατικά το κόστος της εισαγωγής είναι 330Ευρώ. Αν δεν έχεις αριθμό ασφάλισης τότε δεν μπορεί να σε δεχτούν. Μια απλή αντιμετώπιση χολοκυστίτιδας με τρεις μέρες νοσηλείας σε νοσοκομείο της Σουηδίας κοστίζει 3800 Ευρώ ενώ στην Ελλάδα 800 με 1000 (με χειρουργείο). 

Ενα απλό αντιβιοτικό όπως το amoxil στην Σουηδία κοστίζει 30 Ευρώ και στην Ελλάδα 3Ε. Είναι χαρακτηριστικό ότι Ελληνες που μένουν στην Σουηδία προμηθεύονται τα απαραίτητα από την Ελλάδα γιατί στην Σουηδία τα φάρμακα είναι πανάκριβα. 

Αν θέλεις να κάνεις απλές εξετάσεις στην Σουηδία και είσαι ανασφάλιστος θα πρέπει να πληρώσεις από 50 με 100 Ευρώ σε ιδιώτη γιατρό, που θα σου γράψει τις εξετάσεις, που το λιγότερο που θα στοιχίσουν είναι 150 με 200 Ευρώ. 

Όλοι μα όλοι οι πολίτες που δεν είναι Σουηδοί, δεν έχουν θέση στο σύστημα υγείας και ας έχουν Ευρωπαϊκή κάρτα ή ιδιωτική ασφάλεια. Όλοι πληρώνουν πανάκριβα το σύστημα για δεχθούν τις υπηρεσίες του. Όχι όπως στην Ελλάδα που οι μετανάστες έχουν εντελώς δωρεάν παροχή ιατρικών υπηρεσιών και ο Γάλλος πχ τουρίστας που θα βρεθεί στο κέντρο υγείας ενός νησιού θα εξεταστεί δωρεάν! Στην Σουηδία το σύστημα δεν έχει προνοήσει ούτε για τους μετανάστες αλλά ούτε και κανέναν Ευρωπαίο πολίτη που δεν έχει ασφάλεια. Οπως και στις ΗΠΑ το σύστημα δεν δέχεται κανένα ανασφάλιστο και ας πεθαίνει.

Ο Γιατρός στην Σουηδία δουλεύει αυστηρά 8 ώρες, πέντε μέρες την εβδομάδα. Δεν έχει εφημερίες, ξενύχτια υπερβάσεις ωραρίου κλπ. Αμείβεται δε ο ειδικευμένος με 7500Ε αν είναι εκτός μεγάλων πόλεων και με 5500Ε αν είναι στην πόλη.  Δεν τολμάω να κάνω σύγκριση με την Ελλάδα. Γι’αυτό άλλωστε πολλοί Ελληνες γιατροί εργάζονται στην Σουηδία. Ένας δε βιοχημικός στην Σουηδία αμείβεται με 5000Ε.

Για όσους θέλουν παραθέτω τιμές εξετάσεων όπως αναφέρονται σε καταλόγους μεγάλου νοσοκομείου της Σουηδίας. Διαπιστώνουμε ότι με βάση τους τιμοκαταλόγους σε απλές καθημερινές εξετάσεις υπάρχουν διαφορές σε σχέση με της χώρας μας τιμές από 400 έως και 1000% πάνω από τις αντίστοιχες τις Ελληνικές. Οι τιμές είναι σε Σουηδικες κορόνες που για να βρείτε την αντιστοίχιση με το Ευρώ θα πρέπει να διαιρέσετε την τιμή με το 10 και να προσθέσετε στο αποτέλεσμα ένα 10%. 
Δείτε τις τιμές στoυς καταλόγους:
http://www.iatrikanea.gr/wp-content/uploads/2014/09/PrislistaMikrobiologi.pdfΣχεδόν καθημερινές είναι οι δημοσιεύσεις στα σουηδικά ΜΜΕ για την άσχημη κατάσταση στο σύστημα Υγείας. Ακόμα και στα προπύργια του συστήματος Υγείας στη Σουηδία, στο Καρολίνσκα και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ουψάλας, υπάρχουν τεράστιες περικοπές. Οι περικοπές σε μερικούς κλάδους της Υγείας έχουν φτάσει το σύστημα σε οριακά επίπεδα. Στις μαιευτικές κλινικές, εδώ και μερικά χρόνια, τα προβλήματα οξύνονται χρόνο με το χρόνο. Σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχουν κρεβάτια για να γεννήσει μια μέλλουσα μητέρα και αναγκάζεται να πάει να γεννήσει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας. Μόνο στη Στοκχόλμη το 2011 είχαμε 1.580 τέτοιες περιπτώσεις, ενώ το 2012 αυξήθηκαν στις 1.780. Οι μαίες οργάνωσαν το προηγούμενο διάστημα διαδηλώσεις, διαμαρτυρίες και επισήμαναν ότι η κατάσταση είναι οριακή και ότι η υγεία πολλών νέων μητέρων κινδυνεύει κάτω από αυτές τις προϋποθέσεις.

Το περασμένο καλοκαίρι, το νοσηλευτικό προσωπικό στο Καρολίνσκα και στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Ουψάλας, αλλά και στα υπόλοιπα, δούλευε με τεράστιες ελλείψεις.

Επιτέλους μην μπαίνουμε σε ένα κυβερνητικό παιχνίδι, με το παραπάνω άρθρο που δεν ξέρω τι σκοπιμότητες εξυπηρετεί. Αλλο οι τιμές των εξετάσεων και άλλο η καταχρηστική συνταγογράφηση ή οι υπερβολικές προμήθειες υλικών κλπ. Οι καθημερινές εξετάσεις που κάνει ο κόσμος είναι πολύ χαμηλές και το κυριότερο δεν πληρώνονται από τον ΕΟΠΥΥ κιόλας. Το σημαντικότερο δε είναι οι αμοιβές των γιατρών στην Σουηδία είναι αξιοπρεπέστατες ακόμα και στον ειδικευόμενο γιατρό.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

3 σχόλια:

Δ. Κουναλάκης είπε... 9 Σεπτεμβρίου 2014 - 10:11 π.μ.

Μερικά από τα μαργαριτάρια του άρθρου:
α) "Η Σουηδία δεν έχει προνοήσει για τους μετανάστες."
β) Στη Σουηδία υπάρχει ΕΣΥ και όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι και οι έχοντες ευρωπαϊκή κάρτα ασφάλισης είναι εξ ορισμού ασφαλισμένοι. Δεν υπάρχει το άνεργος=ανασφάλιστος που υπάρχει στην Ελλάδα.
γ) Δεν μας είπατε τιμές εξετάσεων για το σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, ηπατικά ενζυμα, ηλεκτρολύτες και όλες τις κλασσικές εξετάσεις που κάνει ο μέσος άνθρωπος. Αυτά δεν τα κάνουν στη Σουηδία;
δ) Στη Σουηδία τα προτύπα φάρμακα είναι σημαντικά ακριβότερα σε σχέση με την Ελλάδα. Τα γενόσημα φάρμακα όμως είναι πολύ φτηνότερα. Μπορείτε να δείτε τιμές εδώ: http://www.fass.se

Alex Yiatzides είπε... 9 Σεπτεμβρίου 2014 - 1:06 μ.μ.

Δεν καταλαβαίνω σε τι διαφωνείτε. Το άρθρο στο οποίο αναφέρομαι έλεγε λίγο πολύ ότι η Ελλάδα είναι πολύ ακριβή σε σχέση με την Σουηδία. Και ότι οι τιμές των εξετάσεων είναι 600 φορές πάνω από οτι στην Σουηδία!!! Οπως όμως φαίνεται τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά και εξετάσεις, επεμβάσεις αλλά και το υγειονομικό προσωπικό στην Σουηδία πληρώνονται αξιοπρεπώς. Οσο για τους μετανάστες. Αν στην Σουηδία δεν έχεις πάρει το αντίστοιχο AMKA το σύστημα δεν σε δέχεται και ας πεθαίνεις. Για σκεφτείτε στην Ελλάδα πόσους μετανάστες αλλά και άλλους ξένους εξυπηρετεί το σύστημα υγείας που δεν είναι καν καταγεγραμμένοι πουθενά (ας πούμε κοινωνική ευαισθησία ή ευαισθησία των συναδέλφων στον άνθρωπο ασθενή). Επισκέφτηκε η μητέρα συναδέλφου τον γυιό της να τον δεί στην Σουηδία και στην διάρκεια της επίσκεψης. ασθένησε. Τι πλήρωσε στα επείγοντα? 33Ο Ευρώ. Στην Ελλάδα πόσο θα πλήρωνε? (δεν βάζω τον παράγονται ότι ήταν μάνα γιατρού που εργαζόταν σε Νοσοκομείο της Σουηδίας). Τέλος και εκεί που τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα απο εδώ, υπάρχουν προβλήματα, περικοπές και κινητοποιήσεις!!!

Alex Yiatzides είπε... 14 Σεπτεμβρίου 2014 - 9:00 μ.μ.

Και σχόλιο συναδέλφου που εργάζεται σήμερα στην Σουηδία.

Ενδιαφέρουσα η προκληθείσα αναστάτωση αλλά έχω την εντύπωση πως χάνουμε το νόημα. ..
Ασφαλώς και η Σουηδία εχει κάποια πραγματα καλύτερα, φθηνότερα, χειρότερα, ακριβότερα, περισσότερο/λιγότερο αποδοτικά και μη. Το θέμα είναι πως καθ ολοκληρίαν είναι πιο καλή στο νοσοκομειακό επίπεδο παρότι υστερεί -σε σχεση με την Ελλάδα του 2008- (μάλλον και σήμερα) στην πρωτοβάθμια και πρόληψη.
Έχοντας αυτά υπόψιν παραθέτω τις δικές μου τοποθετήσεις.
Α. Η δήλωση πολύ ασαφείς. Ποιούς μετανάστες? Αυτοί που αναφέρονται στην πολιτεία και βγαζουν άδεια παραμονής γίνονται κομμάτι του συνόλου, κατά κανόνα εργάζονται, πληρώνουν και αυτοί φόρους και συμμετέχουν στην εξέλιξη του συστηματος - είτε θετική, είτε αρνητική.
Για αυτους οι οποίοι αναζητούν άσυλο, εξ ορισμού και κατα γενικη παραδοχή, δεν ειναι τμήμα του συνόλου αλλά απολαμβάνουν τις οποιεσδηποτε δικλείδες, νομοθεσία και παροχές που έχει - υποτίθεται - προβλέψει η ηγεσία και το κράτος σε συνάρτηση με την Πρόνοια.
Β. Ναι, εφόσον εργάζεσαι η διαμένεις στη Σουηδία (έχοντας το αντίστοιχο της Ελλάδας ΑΜΚΑ) είσαι εξ ορισμού ασφαλισμένος.
Απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχεις "ΑΜΚΑ" και οτι εχεις άδεια παραμονής αν και εφόσον δεν είσαι απο ΕΕ.
Επισκέπτης/Τουρίστες/Προσωρινής η περιορισμένης διάρκειας εργαζόμενοι. ..ολοι εκ των οποίων δεν έχουν "ΑΜΚΑ" οφείλουν να μεριμνήσουν προσωπικά για γην ασφάλισή τούς.
Οι παραπάνω ομάδες προερχόμενοι από κράτη εκτός ΕΕ υποχρεωτικά πρεπει να βγάλουν, αγοράσουν ασφάλεια προκειμένου να πάρουν visa. Για αυτούς προερχόμενους απο ΕΕ δεν υπάρχει ανάλογη διάταξη η υποχρέωση. Αν δεν μπορείς να βγάλεις στο κράτος διαμονής σου ασφάλεια μπορείς να απευθυνθείς σε Σουηδικό ασφαλιστικό οργανισμό (Ιδιωτικες εννοείτε) και να εξασφαλίσεις έτσι το θέμα. Τέλος αν είσαι 80 και πανω δεν σε ασφαλίζει καμιά τέτοια εταιρεία. ..
Το resume όμως ειναι οτι ΑΝ για κάποιο λόγο δεν έχεις ασφάλεια. ..ΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΑΠ ΤΗΝ ΤΣΈΠΗ ΣΟΥ Η ΣΟΥ ΔΕΊΧΝΟΥΝ ΤΗ ΠΟΡΤΑ.
Μπορεί, αν εμφανιστείς απο τρακάρισμα η σε κατάσταση μέθης, stupor, να ξεκινήσουν να σου παρέχουν οτι χρειαζεται, οταν όμως γίνει εξακρίβωση στοιχείων και είναι ο ασθενής η συνοδό μέλος παρών που μπορεί να λάβει αποφάσεις, τα χαρτιά βγαίνουν στο τραπέζι...και το πανηγύρι ξεκινά!
Ασφαλώς μιλάμε για το επείγον...!
Τσεκ απ επειδή βηχω λιγάκι, η με έπιασε διάρροια και θέλω να με δουν δε παίζει. ..ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙΣ αλλιώς καλη συνέχεια και ο θεός μαζι σου.
Γ. θα σου βρω λίστα και για αυτα απο κέντρο υγείας.
Τονίζω όμως, δεν πας να κάνεις εξετάσεις, πας στο ιατρό και αν κρίνει αυτός οτι χρειάζεται καποια εξέταση θα την ορίσει και θα τη παραγγείλει αυτός. Κατά κανόνα ενημερώνεσαι με ενα απλό γραμματάκι 2 βδομάδες μετά οτι η εξέταση ήταν φυσιολογική (καμιά τιμή η αποτέλεσμα) ή παθολογική με ενα πλάνο για το τι θα επακολουθήσει στο άμεσο μέλλον. "Επι απορίας παρακαλώ τηλ επικοινωνία". ..
Δ. Ναι φυσικα, τα generic όπως και εδω αλλωστε άλλωστε ειναι πολύ φθηνότερα των πρωτότυπον.
Όμως πχ augmentin Σουηδια (Spektramox) 26,5 €, generic (Bioclavid)16,5 €
Ελλαδα πρωτο (Augmentin 2x16 tab) 8,54 €, generic (Accordia 2x16 tab) 6,7€
Σαφής διαφορά στο πρωτότυπο αλλά και μικρή διαφορά πρωτ Ελλαδα γενόσημο Ελλάδα.
Ελπίζω να βοήθησα λιγάκι ώστε τα πράγματα να μπαίνουν στη θέση τους.
Με φιλικούς χαιρετισμούς,

Item Reviewed: Όλη η αλήθεια για την σχέση των τιμών των εξετάσεων της Ελλάδος και της Σουηδίας. Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides