Ξαφνικά βλέπετε μισή την οθόνη της τηλεόρασης; Περιφερική ή μισού οπτικού πεδίου ημιανοψία. Αιτίες που προκαλούν απώλεια όρασης. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ξαφνικά βλέπετε μισή την οθόνη της τηλεόρασης; Περιφερική ή μισού οπτικού πεδίου ημιανοψία. Αιτίες που προκαλούν απώλεια όρασης.

Μια αιφνίδια, παροδική, απώλεια της όρασης (ημιανοψία - #hemianopsia) μπορεί να είναι κάτι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο

Μια αιφνίδια, παροδική, απώλεια της όρασης μπορεί να είναι κάτι πολύ σοβαρό και δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο. Για τον λόγο αυτό παραθέτουμε κάποιες κατευθυντήριες οδηγίες είτε για την περιφερική απώλεια της όρασης είτε της απώλειας μισού οπτικού πεδίου που μπορεί να βοηθήσουν στην κατανόηση του προβλήματος.
Το σημαντικό που δεν χωράει αναβολή είναι ότι μπορεί να προειδοποιεί για κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο που απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. 
H όραση εκτός από τοπικά οφθαλμολογικά αίτια, μπορεί να επηρεαστεί και από νευρολογικές ή νευροχειρουργικές παθήσεις. Αυτό μπορεί να γίνει είτε αιφνίδια, είτε σε χρόνια προοδευτική βάση, είτε με τη μορφή παροδικών επεισοδίων. Επίσης μπορεί να υπάρχει ελάττωση της όρασης στο ένα μάτι ή και από τα δύο μάτια ταυτόχρονα. 

Περιφερική απώλεια της όρασης είναι η απώλεια της ικανότητας για να δείτε τα πράγματα στο πλάι ή πάνω και κάτω από την κεντρική όραση (η γραμμή της όρασης ακριβώς μπροστά από σας). Μπορεί να χάσετε την περιφερειακή όραση σε μία ή δύο πλευρές του οπτικού πεδίου σας. Περιφερική απώλεια της όρασης μπορεί επίσης να επηρεάσει την ικανότητά σας για να δείτε τα αντικείμενα πάνω ή κάτω από την κεντρική όραση σας. Η απώλεια της περιφερικής όρασης σε όλες τις κατευθύνσεις (δηλαδή, αφήνοντας σας με μόνο κεντρική όραση), είναι μερικές φορές ονομάζεται το όραμα σηράγγων. Μολονότι περιφερική απώλεια της όρασης μπορεί να συμβεί με μια σειρά από τα μάτια και ακόμη και συστημικές ασθένειες, πιο συχνά συνδέεται με το γλαύκωμα, η οποία προκαλεί υποβάθμιση του οπτικού νεύρου

Hμιανοψία είναι η απώλεια του μισού οπτικού πεδίου στον έναν (ετερόπλευρη) ή και στους δύο (αμφοτερόπλευρη) οφθαλμούς. Διακρίνεται σε ετερώνυμη, οπότε χάνονται είτε τα εξωτερικά (κροταφικά) είτε τα εσωτερικά (ρινικά) μισά του πεδίου της όρασης, και σε ομώνυμη, οπότε χάνονται τα ομόπλευρα μισά (είτε δεξιά είτε αριστερά) του πεδίου της όρασης. Η ημιανοψία είναι αποτέλεσμα εγκεφαλικής αιμορραγίας, κρανιακών βλαβών ή εγκεφαλικών όγκων. Αν ο εγκεφαλικός ιστός δεν έχει καταστραφεί ολοκληρωτικά, η ημιανοψία είναι ανατάξιμη. Η απώλεια του οπτικού πεδίου συνήθως σημαίνει την τύφλωση για όλα τα είδη των οπτικών ερεθισμάτων, αν και μερικές φορές μπορεί να χαθεί η ικανότητα, παραδείγματος χάριν, αντίληψης του σχήματος ή ενός αντικειμένου, αλλά να διατηρηθεί η ικανότητα αντίληψης χρώματος, φωτός και κίνησης στο ίδιο οπτικό πεδίο. Επίσης, μπορεί να μην αφορά πλήρως το μισό οπτικό πεδίο (ατελής) ή να αφορά μόνο ένα τεταρτημόριο του. 

Η ημιανοψία δείχνει βλάβη στο οπίσθιο μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για την όραση και συχνά προκύπτει από εγκεφαλικό επεισόδιο ή τραυματική εγκεφαλική βλάβη


Ποια μπορεί να είναι τα αίτια της απώλειας όρασης από το ένα μάτι; 

• παροδική απώλεια όρασης οφείλεται συνήθως σε ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο 

• επώδυνη απώλεια όρασης, που εμφανίζεται αργά και δεν επανέρχεται πλήρως, οφείλεται συνήθως σε οπτική νευρίτιδα (πολλαπλή σκλήρυνση) 

• αιφνίδιας έναρξης και μη αναστρέψιμη απώλεια όρασης, οφείλεται συνήθως σε πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια ή σε κροταφική αρτηρίτιδα. 

Ποια μπορεί να είναι τα αίτια της απώλειας όρασης που προσβάλλει και τα δύο μάτια; 

Η απώλεια της όρασης και στα δύο μάτια μπορεί να οφείλεται σε : 

• οίδημα οπτικής θηλής που σημαίνει αυξημένη ενδοκρανιακή πίεση από διάφορα αίτια πχ όγκος εγκεφάλου 

• πίεση των οπτικών νεύρων στο επίπεδο του οπτικού χιάσματος όπως τυπικά συμβαίνει στα αδενώματα της υπόφυσης 

• βλάβη των οπτικών νεύρων σε άλλα σημεία του εγκεφάλου από διάφορα αίτια πχ όγκους εγκεφάλου, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια κ.ο.κ. 

 Κοινές αιτίες περιφερικής απώλεια της όρασης

Περιφερική απώλεια της όρασης μπορεί να προκληθεί από κοινές εκδηλώσεις ή ασθένειες όπως οι εξής:
 Αλκοόλ (μεθύσι)
 Ο καταρράκτης (θόλωση ή απώλεια της διαφάνειας του φακού του ματιού)
 Ημικρανίες Σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή αιτίες περιφερικής απώλεια της όρασης

Σε ορισμένες περιπτώσεις, περιφερική απώλεια της όρασης μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας σοβαρής ή απειλητική για τη ζωή ασθένεια που θα πρέπει να αξιολογείται αμέσως για αντιμετώπιση επείγοντος περιστατικού.
Αυτά περιλαμβάνουν:

 Όγκων του εγκεφάλου
 Γλαύκωμα (διαταραχή που καταστρέφει το οπτικό νεύρο, συχνά ως αποτέλεσμα της αυξημένης πίεσης στο μάτι)
 Τραύμα στο κεφάλι
 Τραυματισμός στο μάτι
 Αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς (αποκόλληση του στρώματος φως αίσθησης στο εσωτερικό των ματιών σας από τα αιμοφόρα αγγεία που παρέχουν οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες)
 Μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια (κληρονομική εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς)
 Κτύπημα
 Παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο (προσωρινή εγκεφαλικό επεισόδιο-όπως συμπτώματα που μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι επικείμενου εγκεφαλικού επεισοδίου) 

Διαβάστε επίσηςΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων