Η αξιοποίηση της κορυφαίας σουηδικής τεχνολογίας υγείας από το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, προσφέρει στους ογκολογικούς ασθενείς τις πιο σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας IMRT, VMAT και IGRT, που επιτυγχάνουν το μέγιστο ακτινοθεραπευτικό αποτέλεσμα με τις ελάχιστες παρενέργειες και τη μέγιστη προστασία των γύρω υγιών ιστών.
Το νέο επίτευγμα της σουηδικής τεχνολογίας, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της λειτουργίας του υπερσύγχρονου Γραμμικού Επιταχυντή Synergy Elekta στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, ενώ τα θεραπευτικά του αποτελέσματα αναλύθηκαν σε ιατρούς ογκολογικών ειδικοτήτων της Θεσσαλονίκης. Επίσης συζητήθηκε ο τρόπος αντιμετώπισης των ογκολογικών ασθενών στη Σουηδία της ανάπτυξης και στην Ελλάδα της κρίσης, με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα επιστημονικά συμπεράσματα.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, Δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, «μέσα σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, με πίστη στο όραμα του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών για συνεχή αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, εξακολουθεί να επενδύει στις νέες τεχνολογίες και την πρωτοπορία στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών. Μόνο κατά τα τελευταία δύο χρόνια, ο Όμιλος επένδυσε 16 εκατ. ευρώ σε νέο εξοπλισμό, ενώ η επένδυση του γραμμικού επιταχυντή της Elekta Synergy, ανήλθε σε σχεδόν 2 εκατ. ευρώ».
Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού το Ελληνικό-Σουηδικό Επιμελητήριο, το Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και η Σουηδική εταιρεία ELEKTA, υπό την αιγίδα της Σουηδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.
Αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός της Σουηδής πρέσβειρας, Σαρλότ Ράνγκμπεργκ, στην εκδήλωση. Τόνισε ότι η κυβέρνηση της χώρας της έχει θέσει ως ξεκάθαρο στόχο - πρόκληση, να εξαλειφθούν σε μία γενιά, όλες οι ανισότητες στον τομέα της υγείας και κυρίως της πρωτοβάθμιας, με εργαλείο την αξιοποίηση της τηλεματικής, ώστε να επιτευχθεί η εξατομικευμένη προληπτική ιατρική, με παράλληλη μείωση του κόστους υγείας.
Επίσης, η προσκεκλημένη από τη Σουηδία, εισηγήτρια κ. Νίνα Ρέχνκβιστ, καθηγήτρια του πανεπιστημίου Karolinska και πρόεδρος του ανεξάρτητου Συμβουλίου για την τεχνολογία υγείας και την αξιολόγηση των κοινωνικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι στη χώρα της, με πληθυσμό αντίστοιχο της Ελλάδας, λειτουργούν έξι Αντικαρκινικά Κέντρα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, προβλέπεται η υψηλής ποιότητας παροχή υπηρεσιών υγείας για όλους χωρίς καμία διάκριση. Έτσι, παρότι συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των ασθενών με καρκίνο, η πρόληψη και η θεραπεία οδηγούν στη μείωση των θανάτων.
Στον αντίποδα, όπως τόνισε ο επιστημονικός υπεύθυνος του Τμήματος Ακτινοθεραπείας του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης και Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, Δρ. Γεώργιος Ηλιάδης, στην Ελλάδα ο αριθμός των γραμμικών επιταχυντών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μαζί, υπολείπεται κατά 50% του αντίστοιχου στις χώρες της Δυτ. Ευρώπης και των ΗΠΑ. «Η έλλειψη εξοπλισμού και προσωπικού είναι που προκαλεί τις λίστες αναμονής και η παλαιότητα του τεχνολογικού εξοπλισμού, το μεγαλύτερο πρόβλημα», τόνισε. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό για τους ογκολογικούς ασθενείς της Βόρειας Ελλάδας, το γεγονός ότι με τη λειτουργία του νέου γραμμικού επιταχυντή Elekta Synergy, στο Τμήμα Ακτινοθεραπείας του Ιατρικού Διαβαλκανικού, μπορούν πλέον να εκτελεστούν οι πιο σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας.
Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο πρόεδρος του Ελληνο-Σουηδικού Επιμελητηρίου κ. Ιωάννης Σαρακάκης, υπογραμμίζοντας ότι η συνεργασία μεταξύ του Διαβαλκανικού και της Elekta, «έχει ως ευγενή σκοπό το όφελος των ασθενών που απολαμβάνουν θεραπείες κορυφαίας τεχνολογίας την Ελλάδα».
«Η Εlekta, αναπτύσσει καινοτόμο εξοπλισμό για την αντιμετώπιση παθήσεων του εγκεφάλου και του καρκίνου», τόνισε ο Διευθυντής της Elekta Hellas κ. Τζόν Πίτερ Γκράντ, αναλύοντας στο ιατρικό κοινό, τα επιστημονικά πλεονεκτήματα του Γραμμικού Επιταχυντή Synergy.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου