Χιλιάδες φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα στο Hellas PHARM 2016 | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Χιλιάδες φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα στο Hellas PHARM 2016


Χιλιάδες φαρμακοποιοί από όλη την Ελλάδα, καθώς και εκπρόσωποι φαρμακευτικών εταιρειών και φορέων υγείας, έδωσαν δυναμικό «παρών» στο Hellas PHARM 2016, που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, στις 2 και 3 Απριλίου 2016, στο Helexpo Maroussi, υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου. 
Με κεντρικό μήνυμα «Φαρμακείο 2016: διεκδικώντας το αυτονόητο σε μια νέα Ευρώπη της ισότητας & της ισονομίας», οι συμμετέχοντες στις εργασίες του Hellas PHARM, είτε ως ομιλητές, είτε ως σύνεδροι, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο του φαρμάκου και της φαρμακευτικής αγοράς, όπως αυτές διαμορφώνονται στο ευρύτερο ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Την άμεση ανάγκη να «οργανωθεί» επιτέλους το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, έτσι ώστε ο ασθενής να γνωρίζει ποιο φαρμακείο είναι ανοικτό πέραν των ωρών εμπορικής αιχμής, επισήμανε o πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κωνσταντίνος Λουράντος στην ομιλία του για την ευρωπαϊκή μετάλλαξη του Hellas PHARM.
Όπως διευκρίνισε στην αναφορά του στο ωράριο των φαρμακείων, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει καταθέσει την πρόταση του προς το Υπουργείο Υγείας, έτσι ώστε να υπάρχει ορισμένο ωράριο, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, προκειμένου να καθορισθούν οι εφημερίες και οι διανυκτερεύσεις. 
Και τόνισε ο κ. Λουράντος, ότι χαρακτηριστικό είναι το πρόσφατο έγγραφο της περιφέρειας Αττικής, στις 15 Μαρτίου του 2016, το οποίο επισημαίνει πως «καθημερινά γίνεται δέκτης πλήθους παραπόνων διότι οι πολίτες δε βρίσκουν διανυκτερεύοντα φαρμακεία. Επικρατεί πλήρης σύγχυση για το ποιο είναι το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, ποιες οι διημερεύσεις και ποιες οι διανυκτερεύσεις». Και συνεχίζει «Με γνώμονα πάντα την ασφάλεια της υγείας των πολιτών και την κάλυψη των αναγκών τους, η Περιφέρεια σήμερα καλεί εκ νέου τους αρμόδιους φορείς να επανεξετάσουν το θέμα ώστε να μπορέσει ο κόσμος να εξυπηρετείται και να δοθεί οριστική λύση».
Ακόμη, σε ό,τι αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, ο πρόεδρος του ΠΦΣ αποκάλυψε την απάντηση της επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς κυρίας  Bieńkowska, μετά από ερώτημα του ευρωβουλευτή κ. Ν. Χουντή, ότι «οι ελληνικές αρχές πρότειναν να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η ιδιοκτησία ενός φαρμακείου θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στους φαρμακοποιούς».
Στην ίδια απάντηση η κυρία Bieńkowska συνεχίζει πως «Αν και σε ορισμένα κράτη μέλη δεν υφίστανται περιορισμοί στην ιδιοκτησία των φαρμακείων, άλλα κράτη μέλη, όπως η Αυστρία, η Κύπρος, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Λετονία, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο και η Ισπανία, έχουν θεσπίσει τέτοιους περιορισμούς».
Ξεχωριστή στιγμή στο συνέδριο αποτέλεσε η παρουσία του προέδρου της PGEU, κ. Jan Smits, ο οποίος, στην ομιλία του με θέμα «Αυτοθεραπεία, Ασφάλεια και Δημόσια Υγεία», τόνισε πως ο ρόλος του φαρμακείου είναι πολύ σημαντικός, δεδομένου ότι 46 εκατομμύρια πολίτες επισκέπτονται καθημερινά τα φαρμακεία σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ακόμη, σύμφωνα με έρευνα της PGEU, o φαρμακοποιός που λειτουργεί μέσα από το φαρμακείο του θεωρείται ο πιο έμπιστος ειδικός υγείας και ο πιο εύκολα προσβάσιμος, ενώ παράλληλα το φαρμακείο αποτελεί το σημείο κλειδί για τη συνεχιζόμενη φροντίδα και το τελευταίο σημείο που επισκέπτεται ο ασθενής πριν τη λήψη της αγωγής του. 
Σε ό,τι αφορά στη θεματολογία γενικότερα, κατά τη διάρκεια του συνεδριακού προγράμματος, παρουσιάστηκαν θέματα που απασχολούν τον φαρμακοποιό και δίνουν απαντήσεις για το μέλλον των φαρμακείων. Στο πλαίσιο αυτό, μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκαν: 
Στρογγυλό τραπέζι για τα «Ευρωπαϊκά πρότυπα για φάρμακα και τα φαρμακεία», όπου αναπτύχθηκαν θέματα όπως: οι όροι λειτουργίας φαρμακείων, οι υπηρεσίες από το φαρμακείο, τα δεδομένα των φαρμακείων (σε ποιον ανήκουν και ποιος τα διαχειρίζεται) και η διαχείριση της φαρμακοθεραπείας.
Ομιλίες για θέματα τόσο επιστημονικού ενδιαφέροντος, που άπτονται της πρωτοβάθμιας περίθαλψης που παρέχει ο φαρμακοποιός, όσο και επαγγελματικού ενδιαφέροντος.
Επίδειξη πρώτων βοηθειών από τους εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, παρουσία του προέδρου του κ. Αντώνιου Αυγερινού.   
Εκπαιδευτικό σεμινάριο «Οπτικές Μάρκετινγκ στην ανταγωνιστικότητα του σύγχρονου φαρμακείου» από το Τμήμα Οργάνωσης & Διοίκησης επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, με τη συμμετοχή επιφανών καθηγητών.
Η 3η ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικών Φαρμακοποιών, με θέμα «διά χειρός φαρμακοποιού».
Τέλος, οι σύνεδροι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το εκθεσιακό μέρος του Hellas PHARM όπου ενημερώθηκαν για τα νέα προϊόντα και τις νέες υπηρεσίες για το φαρμακείο.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων