728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

11/9/16

«Κούρεμα» χρέους σε Δημόσιο & Τράπεζες σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ – Ποιους αφορά

«Κούρεμα» στις οφειλές των επιχειρήσεων προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες περιλαμβάνεται σε νέο σχέδιο νόμου που επεξεργάζεται εντατικά το Υπουργείο Οικονομίας, ώστε να «πέσει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς την επόμενη εβδομάδα.
Το νομοσχέδιο θα προταθεί ως λύση στις πιέσεις των δανειστών προκειμένου να διευθετηθεί αποτελεσματικά το θέμα της υπερχρέωσης των επιχειρηματιών και της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Ασφαλείς πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή» της Κυριακής, το σχέδιο νόμου έχει πάρει το «πράσινο φως» από το Μαξίμου και στόχος, εφόσον συμφωνηθεί, είναι να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή.
Σκοπός του νέου νομοσχεδίου είναι η ρύθμιση των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και η εξυγίανση μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ το «κούρεμα» εκτός από τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις στις οφειλές θα μπορεί να γίνει και στο κεφάλαιο, χωρίς περιορισμό.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα της «Καθημερινής», για πρώτη φορά η διαδικασία σχεδιάζεται να είναι ενιαία και να περιλαμβάνει τόσο τα χρέη σε Δημόσιο όσο και σε τράπεζες, τα οποία θα μπορούν επίσης να «κουρευθούν» και στη συνέχεια να ρυθμιστούν.
Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα συνολικά ανοίγματα των επιχειρήσεων προς τις τράπεζες ανέρχονται σε 65 δισ. ευρώ, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο φθάνουν τα 90 δισ. ευρώ (μαζί με αυτές των φυσικών προσώπων και προς τα ασφαλιστικά ταμεία τα 25 δισ. ευρώ).
Βασική προϋπόθεση θα είναι η επιχείρηση να είναι βιώσιμη, δηλαδή να μπορεί μέσα από τη διαδικασία της ρύθμισης να εξυπηρετεί τις εναπομείνασες οφειλές της. Η βιωσιμότητα της επιχείρησης θα αξιολογείται με βάση ένα αλγόριθμο, δηλαδή ένα μαθηματικό τύπο που θα υπολογίζει τη δόση που «αντέχει» να πληρώνει μια επιχείρηση, αφού προηγουμένως υπολογιστούν τα έσοδα και έξοδά της. Η διαδικασία θα ξεκινά με πρωτοβουλία της επιχείρησης, η οποία θα απευθύνεται για τον σκοπό αυτό σε έναν Μεσολαβητή. Πρόκειται για έναν καινούργιο θεσμό που μέχρι σήμερα αριθμεί περίπου 2.000 πιστοποιημένα μέλη.
Ο Μεσολαβητής θα αναλαμβάνει σε συνεργασία με τον επιχειρηματία να συγκεντρώσει όλα τα αναγκαία οικονομικά στοιχεία που αφορούν την επιχείρηση, μεταξύ αυτών και τις οφειλές της. Η αξιολόγηση θα περιλαμβάνει όλα τα χρέη της επιχείρησης προς εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες, οι οποίες θα πρέπει να συναινέσουν στο πρόγραμμα εξυγίανσης και να δεχθούν να ρυθμίσουν τις οφειλές της.
Το «κούρεμα» θα γίνεται αναλογικά, δηλαδή με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψει από την αξιολόγηση της βιωσιμότητας της, κάθε μήνα 1.000 ευρώ για την εξυπηρέτηση των οφειλών της, αυτά θα επιμεριστούν βάσει της ποσοστιαίας κατανομής των οφειλών της προς όλους τους πιστωτές και αφού πρώτα έχει υπολογιστεί το ύψος του «κουρέματος». Έτσι, εάν το χρέος είναι 70% προς τις τράπεζες, 20% προς την εφορία και 10 % προς τα ασφαλιστικά ταμεία, τα 1.000 ευρώ που θα μπορεί να δίνει, θα κατανεμηθούν αναλογικά.
Η μεθοδολογία αυτή, δηλαδή ο υπολογισμός της δόσης βάσει του αλγόριθμου, θα εφαρμοστεί για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν δηλαδή τζίρο έως 2,5 εκατ. ευρώ. Ανοιχτό είναι εάν με τον ίδιο τρόπο θα ρυθμίζονται και τα χρέη των ελεύθερων επαγγελματιών.
Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, το νέο νομικό πλαίσιο πρέπει να αφορά αυστηρά τις επιχειρήσεις στον βαθμό μάλιστα που οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη.
Στον ίδιο νόμο θα εντάσσονται και τα χρέη των μεγάλων επιχειρήσεων, χωρίς ωστόσο για τις περιπτώσεις αυτές να ισχύει η ενιαία μεθοδολογία, δηλαδή ο υπολογισμός της δόσης βάσει του μαθηματικού τύπου. Στις επιχειρήσεις αυτές οι ρυθμίσεις θα είναι εξατομικευμένες (tailor made) και θα είναι αποτέλεσμα ενός προγράμματος εξυγίανσης που θα συνομολογείται με τους πιστωτές κατά περίπτωση, αναφέρει η Καθημερινή».
Επιπλέον αναφέρει ότι η δυνατότητα αυτή – εφόσον προκρίνεται – θα υπάρξει ανεξαιρέτως για όλες τις περιπτώσεις μικρών μεσαίων ή μεγάλων επιχειρήσεων.
Θα είναι όμως αποτέλεσμα αξιολόγησης και δεν θα αποφασίζεται οριζόντια ούτε αυθαίρετα.
Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, βασική καινοτομία που θα διακρίνει το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εξυγίανση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τα προηγούμενους νόμους, είναι το γεγονός ότι δεν θα υπάρχει ανώτατο όριο «κουρέματος», ούτε για τις οφειλές προς το δημόσιο ούτε για τις οφειλές προς τις τράπεζες.
Η λύση η οποία θα είναι ενιαία, θα πρέπει να φέρει τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας των πιστωτών, π.χ. του 60% και αφού συμφωνηθεί να λάβει την έγκριση δικαστηρίου, που θα την επικυρώνει. Η δικαστική επικύρωση θα αποτελεί και νομική προστασία για τα στελέχη του Δημοσίου που συνομολογούν για το «κούρεμα», αλλά και τα τραπεζικά στελέχη, που επίσης θα αναλαμβάνουν την ευθύνη παρόμοιων αποφάσεων.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: «Κούρεμα» χρέους σε Δημόσιο & Τράπεζες σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ – Ποιους αφορά Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides