Κατά 35%, ή 800 εκατ. ευρώ έσοδα, ζητούν οι δανειστές από την επιβολή των δύο νέων βασικών ασφαλιστικών "χαρατσιών" επί του εισοδήματος των επαγγελματιών από 1/1/2017.
Αυτό προκύπτει από την απαίτησή τους να συμπεριληφθούν στα εισοδήματα των επαγγελματιών (αλλά και των αγροτών) τα οποία δηλώθηκαν το 2015 -επί των οποίων θα υπολογιστεί η εισφορά 20% για την κύρια σύνταξη και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ το 2017- και οι καταβολές τους για εισφορές κύριας σύνταξης και ΕΟΠΥΥ για το ίδιο έτος και όχι το καθαρό δηλωτέο εισόδημά τους, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου
Αν περάσει η απαίτηση των θεσμών, η βάση του υπολογισμού των εισφορών θα αυξανόταν από τα 4,8 δισ. ευρώ στα 7,7 δισ. ευρώ.
Και αυτό γιατί, σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, στα 4,8 δισ. ευρώ που δήλωσαν οι επαγγελματίες το 2015 σαν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα θα πρέπει να προστεθούν άλλα 2,7 δισ. ευρώ τα οποία καταβλήθηκαν για εισφορές κύριας σύνταξης-ΕΟΠΥΥ, όπως προβλέπουν στοιχεία των προϋπολογισμών του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.
Έτσι, σύμφωνα με κάποιους πρώτους υπολογισμούς στελεχών του υπ. Εργασίας, τα έσοδα από τις νέες εισφορές 20% για την κύρια σύνταξη και 6,9% για τον ΕΟΠΥΥ από 1/1/2017 επί του δηλωτέου εισοδήματος των επαγγελματιών, θα έπρεπε να φτάσουν κοντά τα 2 δισ. ευρώ (26,9% των 7,7 δισ. ευρώ που δηλώθηκαν από επιχειρηματική δραστηριότητα συν οι καταβληθείσες εισφορές) και όχι τα 1,2 δισ. ευρώ (26,9% των 4,8 δισ. ευρώ που δηλώθηκαν μόνο από επιχειρηματική δραστηριότητα). Μ' άλλα λόγια οι επαγγελματίες θα πρέπει, σύμφωνα με τους δανειστές, να καταβάλουν 800 εκατ. ευρώ περισσότερα (2 δισ. ευρώ μείον 1,2 δισ. ευρώ) σε σχέση με εκείνα που θα κατέβαλαν σε περίπτωση που ο ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου εφαρμοζόταν ως έχει. Η απαίτηση των δανειστών δικαιολογείται από τους ίδιους από το γεγονός ότι τα αναμενόμενα έσοδα από τις εισφορές για το 2017, αν στη βάση υπολογισμού τους δεν συμπεριληφθούν και οι καταβληθείσες εισφορές του 2015 (και όχι μόνο το καθαρό εισόδημα των επαγγελματιών), θα είναι πολύ λίγα για να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της καταβολής των συντάξεων των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ και του ΕΤΑΑ.
Υπενθυμίζεται πως ο νόμος Κατρούγκαλου προβλέπει πως οι νέες εισφορές θα υπολογιστούν με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του εκάστοτε προηγούμενου έτους (εν προκειμένω του 2015, μιας και οι δηλώσεις για το 2016 προφανώς δεν θα έχουν γίνει μέχρι 1/1/2017), ενώ όπως προαναφέρθηκε οι δανειστές ζητούν να συμπεριληφθούν στο εισόδημα, επί του οποίου θα υπολογιστούν οι εισφορές, και οι εισφορές οι οποίες καταβλήθηκαν.
Μάλιστα, αρχικά οι δανειστές ζητούσαν να συμπεριληφθούν και οι λοιπές δαπάνες των επαγγελματιών για τη λειτουργία των επιχειρήσεων. Ωστόσο, το αίτημα αυτό τελικά αποσύρθηκε.
Αν περάσει η απαίτηση των δανειστών, τότε και οι αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερα για τις εισφορές τους υπέρ του κλάδου κύριας σύνταξης και του ΕΟΠΥΥ το 2017. Συγκεκριμένα, αντί να καταβάλουν 270 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να καταβάλουν 416 εκατ. ευρώ. Μ' άλλα λόγια, θα πρέπει να καταβάλουν 146 εκατ. ευρώ περισσότερα. Υπενθυμίζεται πως βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, οι αγρότες πρέπει να καταβάλουν εισφορά 14% επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματός τους για κύρια σύνταξη και 6,9% για ΕΟΠΥΥ. Συνεπώς, η διπλή εισφορά 20,9% που ισχύει γι' αυτούς από 1/1/2017 θα έπρεπε να φέρει 270 εκατ. ευρώ (20,9% επί 1,3 δισ. ευρώ που δήλωσαν ως εισόδημα από παραγωγική δραστηριότητα το 2015). Αν συμπεριληφθούν και οι εισφορές που κατέβαλαν οι αγρότες για εισφορές κύριας σύνταξης-ΕΟΠΥΥ το 2015 (650 εκατ. ευρώ), τότε η βάση υπολογισμού των νέων εισφορών θα φτάσει τα 1,950 δισ. ευρώ. Έτσι, από το διπλό ασφαλιστικό χαράτσι 20,9% θα προέλθουν έσοδα 416 εκατ. ευρώ.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη
capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου