Η κομπορρημοσύνη σε όλο της το μεγαλείο | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η κομπορρημοσύνη σε όλο της το μεγαλείο


του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr

Το τελευταίο διάστημα έχουμε περάσει σε μια άλλη διάσταση. Δεν φτάνει αυτά που υποφέρουμε αλλά έχουμε φτάσει να ακούμε πράγματα που διαψεύδουν τα ίδια μας τα μάτια.

Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος. Πολιτικά πρόσωπα το τελευταίο διάστημα προβαίνουν σε δηλώσεις που προκαλούν και προκαλούν τόσο που όπως λέει ο λαός σε βγάζουν από τα ρούχα σου.

Μια τέτοια δήλωση έγινε στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά, από το δεξί χέρι του πρωθυπουργού τον Αλέκο Φλαμπουράρη, ο οποίος είπε "Το τελευταίο διάστημα δεν βλέπω ανθρώπους που ψάχνουν στα σκουπίδια...." Και πριν από λίγο είναι χαρακτηριστικό στο κανάλι έλεγαν για την επιτυχία που έχει το "ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ" και τους τόνους τρόφιμα που συγκεντρώνουν και τα προσφέρουν σε ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη. 
Μάλλον η αλαζονεία έχει ξεπεράσει κάθε όριο και πλέον φτάνει σε όρια θράσους. Γεμάτη η Αθήνα από άστεγους που παρά τον χιονιά δεν ήθελαν να φύγουν από την γωνιά που έχουν αφήσει την κουβέρτα τους, για να μην χάσουν και αυτό το ελάχιστο που τους έχει μείνει. Όλες οι επίσημες εκθέσεις, δείχνουν ότι ο Ελληνικός λαός έχει φτωχοποιηθεί. Έχει αυξηθεί η φτώχια και έχουν αυξηθεί οι επιχειρήσεις που κλείνουν, οι ελευθεροεπαγγελματίες κλείνουν άρον άρον τα μπλοκάκια τους, για να διαφυλάξουν κάτι από αυτά που τους έχουν μείνει και να μη κινδυνέψουν να χάσουν και το σπίτι τους. 
Έχουν φτάσει οι μισθοί να είναι του τετραώρου και να υπάρχουν άνθρωποι με πτυχία και ένα σωρό περγαμηνές, που πριν την κρίση είχαν υψηλές θέσεις σε διάφορες επιχειρήσεις, τώρα να δέχονται να δουλεύουν σαν δουλοπάροικοι για 250Ευρώ!! τον μήνα.

Και με αυτά τα δεδομένα λοιπόν ο Φλαμπουράρης, κομπορρημονεί. Κομπορρημονώ σημαίνει αλαζονική περιαυτολογία, λόγια με τα οποία εκθειάζει ότι κάποιος τα υπαρκτά ή ανύπαρκτα. Σύνθετη λέξη από τον κόμπο και το ρῆμα (=λόγος). Φτιάχτηκε στα μεσαιωνικά χρόνια. Οι αρχαίοι μας είχαν τα συνθετικά της, καθώς και πολλές ομόρριζές τους λέξεις (π.χ κομπώδης = κενόδοξος, ή ἄρρητος = αυτός που δεν μπορεί να λεχθεί). Ο κομπορρήμων, που στα νέα ελληνικά έγινε κομπορρήμονας, μιλά, λοιπόν, έτσι κομπορρημόνως, με κομπορρημοσύνη. Συνηθίζουμε να λέμε γι' αυτόν ότι είναι υπερόπτης. Μας ενοχλεί η περιαυτολογία του. Ενοχλούσε και τον τραγικό Σοφοκλής, που έγραφε χαρακτηριστικά: Ζεὺς γὰρ μεγάλης γλώσσης κόμπους ὑπερεχθαίρει (Σοφ. Αντ. 127). Ο Δίας μισεί υπερβολικά τα μεγάλα λόγια, την υπερηφάνεια. Ας το ακούν αυτό όσοι νομίζουν ότι είναι οι καλύτεροι και οι σπουδαιότεροι.

Τι άλλο ακούσαμε αυτές τις ημέρες. Πριν λίγες μέρες λοιπόν ακούσαμε μια γυναίκα βουλευτή του κοινοβουλίου την κα. Βάκη να λέει " 800.000 πρόσφυγες πέρασαν από την Ελλάδα και δεν άνοιξε μύτη". Αυτό και αν είναι κομπορρημοσύνη. Ακούς κάτι τέτοιο και λες δεν είναι δυνατόν. Δεν μπορεί να λέγονται από βουλευτή κάτι τέτοιο όταν έχουμε καθημερινά (ακόμα και χθες πέθαναν παιδιά σε προσφυγικούς καταυλισμούς), ανθρώπους να υποφέρουν,  τους κάτοικους των νησιών μας να βρίσκονται σε απελπισία και φυσικά να έχουμε ανθρώπους που έχουν χαθεί στην πάλη της επιβίωσης. Δηλαδή κα βουλευτά δεν έχετε ακούσει για όλα αυτά που συμβαίνουν με τους πρόσφυγες ή μήπως θα λέγαμε ότι "έχει ανοίξει μύτη" αν φτάναμε να μην μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στην ίδια μας την χώρα φοβούμενοι να πάθουμε αυτά που συμβαίνουν αλλού όπως στην Γερμανία;!!!

Η κομπορρημοσύνη λοιπόν στο μεγαλείο της.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων