«Οικονομική βόμβα» απειλεί να ανατινάξει τα νοσοκομεία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

«Οικονομική βόμβα» απειλεί να ανατινάξει τα νοσοκομεία

Η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σκοντάφτει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης – Η δαπάνη για την περίθαλψη ανασφάλιστων και αλλοδαπών αλλά και ασθενών με βιβλιάριο απορίας έφθασε πέρυσι τα 57,2 εκατ. ευρώ μόνο για την Αθήνα

Η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σκοντάφτει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης – Η δαπάνη για την περίθαλψη ανασφάλιστων και αλλοδαπών αλλά και ασθενών με βιβλιάριο απορίας έφθασε πέρυσι τα 57,2 εκατ. ευρώ μόνο για την Αθήνα

Μια ανθρωπιστική κρίση – άνευ προηγουμένου – βιώνει η χώρα με το ποσοστό των ανέργων Ελλήνων και των ανασφάλιστων αλλοδαπών και προσφύγων να αυξάνεται ραγδαία. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί πρωτοφανή πίεση στο ούτως ή άλλως «ραγισμένο» εξαιτίας της ύφεσης δημόσιο σύστημα Υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία του.

Η κραυγή αγωνίας των γιατρών του ΕΣΥ – οι οποίοι υπεραμύνονται σε κάθε ευκαιρία της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους κατοίκους της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις – μαρτυρεί μια κατάσταση που παραπέμπει σε «ώρα μηδέν».

Επιχορηγήσεις Νοσοκομείων για τη νοσηλεία ανασφάλιστων


Σχεδιασμός και πραγματικότητα

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας και Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) σε πρόσφατη ανακοίνωσή της διαπιστώνει ότι «δυστυχώς από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016 προβλέφθηκαν 1,265 εκατ. ευρώ και για το 2017 1 εκατ. ευρώ».

Το ποσό αυτό υποτίθεται ότι αρκεί – σύμφωνα πάντα με το Λογιστήριο του Κράτους – για την κάλυψη του κόστους νοσηλείας των ανασφάλιστων όλων των κατηγοριών, δηλαδή είτε με ΑΜΚΑ είτε χωρίς, είτε Ελληνες είτε πρόσφυγες και μετανάστες.

Στην πράξη ο οικονομικός σχεδιασμός απέχει εκατοντάδες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ από την πραγματικότητα. Αρκεί κανείς να αναλογισθεί ότι πέρυσι το νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» κατέγραψε κόστος ύψους 3,1 εκατ. ευρώ για την φροντίδα ανασφάλιστων πολιτών και προσφύγων.

Αντίστοιχα – σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας – το κόστος για το νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» έφθασε τις 750.000 ευρώ, δεδομένου ότι εκεί βρήκαν ιατροφαρμακευτική φροντίδα 2.500-3.000 Έλληνες ανασφάλιστοι, αλλοδαποί που δήλωσαν οικονομική αδυναμία και πρόσφυγες.

Τα δεδομένα αυτά ανάγκασαν την ΕΙΝΑΠ να αιτηθεί έκτακτη κρατική επιχορήγηση ύψους 400 εκατ. ευρώ, σε μια προσπάθεια να περιορισθεί η «μαύρη τρύπα» στα ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας.

Λύση τώρα ζητεί η ΕΙΝΑΠ

Για να διαπιστώσει κανείς την «οικονομική βόμβα» στο οικονομικά εξαθλιωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας, αρκεί να αναλογισθεί ότι η δαπάνη για την περίθαλψη ανασφάλιστων πολιτών και αλλοδαπών αλλά και ασθενών με βιβλιάριο απορίας μόνο στα νοσοκομεία της Αθήνας έφθασε πέρυσι τα 57,2 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, η δαπάνη αυτή εκτινάχτηκε κατά 6 εκατ. συγκριτικά με το 2015.

«Για να μη μείνουν κενά λόγια οι κυβερνητικές υποσχέσεις για τα 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστων και το αυξανόμενο κύμα μεταναστών, πρέπει η κρατική επιχορήγηση να είναι άμεση και επαρκής» επισημαίνει το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ.

Άλλωστε, η εγκύκλιος που έφθασε στις διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων προς το τέλος της εβδομάδας για λεπτομερή καταγραφή του ύψους των νοσηλειών ανασφάλιστων και οικονομικά αδυνάτων και αποστολή των σχετικών στοιχείων ανά τρίμηνο στο υπουργείο Υγείας καταδεικνύει το «θολό» τοπίο που επικρατεί.

155 εκατομμύρια ευρώ το χρέος

Σύμφωνα με τον διοικητή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), κ. Νίκο Παπαευσταθίου, σε διάστημα ενός έτους τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε όλη τη χώρα δέχθηκαν περίπου 48.500 επισκέψεις προσφύγων ενώ νοσηλεύτηκαν 8.500 άτομα.

Παράλληλα και με δεδομένο ότι στον πληθυσμό αυτό μεγάλο ποσοστό υποφέρει από χρόνια νοσήματα και συνεπώς επιβάλλεται η συχνή ιατρική παρακολούθησή του, το ΕΚΕΠΥ έχει αναλάβει τη διευθέτηση της οργάνωσης των τακτικών ραντεβού στο ΕΣΥ, σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το «έμφραγμα» δεδομένης της αυξημένης ζήτησης δωρεάν υπηρεσιών από το σύνολο των κατοίκων της χώρας.

Συγκεκριμένα, σε διάστημα οκτώ μηνών το ΕΚΕΠΥ έχει κλείσει 2.500 ραντεβού σε δημόσιες δομές Υγείας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για την παρακολούθηση προσφύγων που πάσχουν από χρόνιο νόσημα.

Πάντως η πρόεδρος της Ενωσης, κυρία Ματίνα Παγώνη, και ο αντιπρόεδρος, κ. Ηλίας Σιώρας, έχουν βάλει ψηλά το θέμα στην ατζέντα των συζητήσεων τόσο με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας.

Στις συναντήσεις αυτές ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός παραδέχθηκε ότι τα χρεωστικά για τη νοσηλεία ανασφάλιστων από προηγούμενα έτη (προτού δηλαδή ισχύσει ο νόμος για τη δωρεάν περίθαλψη) που βρίσκονται στα συρτάρια των λογιστηρίων των νοσοκομείων της χώρας αγγίζουν τα 155 εκατ. ευρώ.

medispin

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων