728x90 AdSpace

Σήμερα

Πρόληψη

Διατροφή

Επιλογές

ΑΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΤΕ ΚΑΙ

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΜΑΣ ΧΑΣΕΤΕ ΞΑΦΝΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ 

 ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ. 

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

4/5/17

Προβλήματα με την ‘… πολυδιαφημιζόμενη’ λίστα χειρουργείου

Στις σημαντικές καθυστερήσεις και στην διετή αναμονή για χειρουργείο, καθώς και στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη λίστα χειρουργείου, αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης, με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Οι δομές δημόσιας υγείας, καθώς και εκατοντάδες τμήματα και κλινικές του ΕΣΥ σε ολόκληρη τη χώρα βρίσκονται κυριολεκτικά σε οριακές συνθήκες λειτουργίας αδυνατώντας να ανταποκριθούν στην ιατροφαρμακευτική και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού. Δυστυχώς, ο χώρος της υγείας εξακολουθεί να μαστίζεται από τις δραματικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε ιατροφαρμακευτικό υλικό και σε κλίνες ιδίως στις ΜΕΘ, από τον παλαιωμένο στόλο του ΕΚΑΒ και από την απογύμνωση των νοσοκομείων και των κέντρων υγείας.
Η προχειρότητα, η ανευθυνότητα και η απουσία σχεδιασμού με την οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει τον τόσο ευαίσθητο χώρο της υγείας έχει οδηγήσει τη δημόσια υγεία σε οριακό σημείο. Η κυβερνητική πολιτική και η «… πολυδιαφημιζόμενη» λίστα χειρουργείου αναδεικνύει με σαφή τρόπο τα προβλήματα ελλιπούς λειτουργίας των χειρουργείων. Υπάρχουν ασθενείς στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, οι οποίοι αναμένουν από το 2014 για επέμβαση, και τώρα καλούνται, όχι για να γίνει η επέμβαση, αλλά για να μπουν στη λίστα αναμονής. Η κύρια αιτία των σημαντικών αυτών καθυστερήσεων οφείλεται στην αδυναμία λειτουργίας χειρουργικών τραπεζιών,  κυρίως λόγω υποστελέχωσης σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό.
Στο χώρο των χειρουργείων η διαλαλούμενη «επιστροφή στην κανονικότητα» του κ. Ξανθού αποτελεί συνθηματολογική πομφόλυγα. Για παράδειγμα, στη Χειρουργική κλινική του  Βενιζέλειου νοσοκομείου στο Ηράκλειο Κρήτης, έκαστος χειρουργός χειρουργεί μόνον δύο ημέρες κάθε μήνα (τακτικό χειρουργείο), λόγω της αδυναμίας πλήρους αξιοποίησης των υπαρχουσών χειρουργικών αιθουσών.  
Η κυβέρνηση «πανηγύριζε» για τη διαφάνεια που θα επιφέρει η λίστα. Όμως, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού υπάρχει η δυνατότητα αλλοίωσης της σειράς προτεραιότητας ασθενούς για χειρουργείο σε δεύτερο χρόνο. Ο χαρακτηρισμός του «επείγοντος» της επέμβασης μπορεί να αλλοιωθεί κατά το δοκούν, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες διαιώνισης υφισταμένων σχέσεων εξάρτησης του ασθενούς από τον ιατρό.
Δυστυχώς, η καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επηρεάζει δυσμενώς και το νευραλγικό τομέα της υγείας με τους Έλληνες πολίτες να μην απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας που δικαιούνται και για τις οποίες φορολογούνται. Η κυβέρνηση επιβάλλεται να σταματήσει τις φρούδες υποσχέσεις και τα μεγάλα λόγια και να αρχίσει επιτέλους να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την απραξία της. Ειδικά, στον τομέα της υγείας, η Κυβέρνηση οφείλει να δείξει την απαιτούμενη ευαισθησία και να δώσει αποτελεσματικές λύσεις για την αποφυγή της ταλαιπωρίας των ασθενών».  
Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:
«1. Ποιος είναι ο προγραμματισμός του Υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπισθεί άμεσα το σημαντικό πρόβλημα της υποστελέχωσης των νοσοκομείων;
2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να μειωθεί δραστικά ο χρόνος αναμονής και να προγραμματισθούν άμεσα οι επεμβάσεις των ασθενών που αναμένουν από το 2014 για επέμβαση;    
3. Ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός του Υπουργείου για την βελτίωση του εθνικού συστήματος υγείας, την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει (έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έλλειψη φαρμάκων, ανανέωση τεχνολογικού εξοπλισμού) και την παροχή καλύτερων και αποδοτικότερων υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες;».  
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

0 σχόλια:

Item Reviewed: Προβλήματα με την ‘… πολυδιαφημιζόμενη’ λίστα χειρουργείου Rating: 5 Reviewed By: Alex Yiatzides