Η ανάγκη διαμόρφωσης μίας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας, τονίστηκε από έγκριτους ομιλητές ,στο πλαίσιο Ημερίδας που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του ΙΣΑ
• το 70% των ταξιδιών στο εξωτερικό, για τουρισμό υγείας, έχουν κίνητρο την ευεξία .
• η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά, εξερχόμενου ιατρικού τουρισμού
Η ανάγκη διαμόρφωσης μίας ολοκληρωμένης εθνικής στρατηγικής, για την ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας που θα συμβάλλει στην τόνωση της εθνικής οικονομίας και θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο ,για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών ,τονίστηκε από έγκριτους ομιλητές,στο πλαίσιο της Ημερίδας ,με θέμα "Ιατρικός Τουρισμός & Τοπική Αυτοδιοίκηση", που πραγματοποιήθηκε, με μεγάλη επιτυχία, τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, στην Αθήνα.
Η ενδιαφέρουσα αυτή εκδήλωση, διοργανώθηκε από το Διεθνή και τον Ελληνικό Σύνδεσμο Τουρισμού Υγείας και το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ, στο πλαίσιο του «Money show».
Οι έγκριτοι ομιλητές παρουσίασαν, μεταξύ άλλων, τα αποτελέσματα των σημαντικών δράσεων, για τον Τουρισμό Υγείας στην Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκαν, τον τελευταίο χρόνο, στις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία, υπό την αιγίδα του ΙΣΑ.
Οι μεγαλύτερες αγορές
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου ιατρικού τουρισμού στον κόσμο, με περισσότερα από 1 εκατομμύριο ταξίδια υγείας/ ευεξίας και ακολουθούν οι ΗΠΑ και οι ασιατικές αγορές (Ν. Κορέα, Κίνα και Ιαπωνία ). Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Ρωσία βρίσκεται στη δεύτερη θέση, και στη συνέχεια η Γαλλία και η Ιταλία.
Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης, στην έκθεση του World Travel Monitor -που διεξήχθη από την IPK International, για λογαριασμό της έκθεσης ITB Berlin-, από την οποία προέκυψε ότι το 70% των διεθνών ταξιδιών στο εξωτερικό που εντάσσονται στην κατηγορία τουρισμού υγείας έχουν ως βασικό κίνητρο την ευεξία .Το υπόλοιπο 30%, αφορούσε ταξίδια που πραγματοποιήθηκαν για ιατρικούς λόγους (θεραπεία, αποτοξίνωση σε νοσοκομείο και νοσηλεία σε κλινικές).
Ο Γ. Πατούλης ,πρόεδρος του ΙΣΑ, της ΚΕΔΕ και του Διεθνούς Κέντρου Τουρισμού Υγείας, αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα μας, για να καταστεί προορισμός Τουρισμού Υγείας, ωστόσο υπογράμμισε πως η απουσία εθνικής στρατηγικής έχει ως αποτέλεσμα ελάχιστες νοσοκομειακές μονάδες να είναι σήμερα διεθνώς πιστοποιημένες, όταν την ίδια στιγμή στην Τουρκία είναι περισσότερες από 40, στην Ιταλία 20 και στην Ταϊλάνδη γύρω στις 15. Πρόσθεσε δε, ότι ελάχιστα είναι τα ελληνικά νοσοκομεία που έχουν προχωρήσει σε συμφωνίες, με κορυφαία διεθνή νοσοκομειακά ιδρύματα, τα οποία θα μπορούσαν να βελτιώσουν το διεθνές προφίλ της χώρας.
Ειδικότερα ο κ. Πατούλης ,τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Η ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική ανάπτυξης, του τομέα του Ιατρικού Τουρισμού, αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να εξασφαλιστεί, η δημιουργία ενός νέου κλάδου που θα συμβάλει καθοριστικά στην εθνική οικονομία. Η χώρα μας, χάρη στο βιοκλίμα της, στο άριστο επιστημονικό δυναμικό της που πλαισιώνει τις σύγχρονες υποδομές υγείας, το συγκριτικά χαμηλό κόστος των υπηρεσιών και την πληθώρα των ιαματικών της πηγών ,με ποιότητα υδάτων ανώτερη ακόμα και από τα πιο φημισμένα κέντρα του εξωτερικού, διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να καταστεί κορυφαίος προορισμός Τουρισμού Υγείας. Ωστόσο, στερείται εθνικής στρατηγικής και για το λόγο αυτό επιβάλλεται συνένωση, των δυνάμεων και ανάληψη πρωτοβουλιών, τόσο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όσο και από τους επιστημονικούς και επιχειρηματικούς φορείς».
Στην ημερίδα χαιρετισμό απεύθυνε ο Γιώργος Τζιάλλας, Γεν. Γραμματέας. Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Υπουργείου Τουρισμού.
Ενδιαφέρουσες ομιλίες πραγματοποίησαν οι κάτωθι:
Γιάννης Καραγιάννης, πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, Δήμαρχος Λαγκαδά και Β' Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ: “Συνεργασία μονάδων Υγείας με Λουτροπόλεις»
Κωνσταντίνος Κουσκούκης, Καθηγητής Δερματολογίας - πρόεδρος Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής - πρόεδρος Παγκόσμιας Ακαδημίας Κινεζικής & Συμπληρωματικής Ιατρικής: «Ιαματική Ιατρική και προοπτικές για την Ανάπτυξη του Τουρισμού Υγείας»
Κωνσταντίνος Πάντος, Dr Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Αντιπρόεδρος International Health TourismCenter :«Τεχνητή Γονιμοποίηση, ένα ώριμο προϊόν για τον Τουρισμό Υγείας»
Βαγγέλης Πάνου, Γενικός διευθυντής ΚΕΔΕ :«Μοντέλο Τουρισμού Υγείας, μοχλός ανάπτυξης της τοπικής αυτοδιοίκησης»
Πέτρος Μαμαλάκης, Γ.Γ. International Health TourismCenter (IHTC),CEO&Founder “Vitabooking”: «OΚόμβος του Τουρισμού Υγείας Vitabooking.com»
Σωτήρης Παπασπυρόπουλος,Γενικός Διευθυντής ΕΔΔΥΠΠΥ:«Τουρισμός Υγείας και τα παράλληλα οφέλη των Δήμων»
Νικόλαος Σ. Κουβελάς, Επικ. Καθηγητής Οδοντιατρικού Τμήματος Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος AthensDentalTourismCluster, CEO Eurodentica:«Ποιοτική Οδοντιατρική. Ο μόνος τρόπος ανάπτυξης στον οδοντιατρικό τουρισμό»
Ζαχαρίας Καπλανίδης ,Επιχειρηματίας - Οικονομολόγος - Γεν. Γραμματέας Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας:«Απαραίτητα βήματα για την ολοκλήρωση του προϊόντος του Τουρισμού Υγείας»
Παναγιώτης Κουτσίκος, Επιχειρηματίας - Πρόεδρος ΕΤΕΕ & ΕΒΕΒΕ - Αντιπρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Τουρισμού Υγείας:«Συνεργασία στον Ιατρικό Τουρισμό μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας - Βουλγαρίας»
Αθανάσιος Κατσίκης ,πρόεδροs Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου