Δυτική Ελλάδα: Ιατρική ανασφάλεια βιώνουν οι κάτοικοι της υπαίθρου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δυτική Ελλάδα: Ιατρική ανασφάλεια βιώνουν οι κάτοικοι της υπαίθρου

Οι δυσκολίες της ζωής τους στην ύπαιθρο, κυρίως όσων ζουν στα δυσπρόσιτα και δύσβατα ορεινά χωριά, καθώς και η ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα είναι δεδομένες, ωστόσο η καθημερινότητα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από την έλλειψη ιατρικών υπηρεσιών
Σε άσχημη κατάσταση τα Κέντρα Υγείας της Αιτωλοακαρνανίας

Ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας» εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται οι κάτοικοι της υπαίθρου, στην πλειονότητά τους αγρότες και κτηνοτρόφοι, εξαιτίας του αποκλεισμού τους από την πρωτοβάθμια περίθαλψη, απόρροια των μεγάλων ελλείψεων που παρουσιάζουν σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και σε εξοπλισμό τα Κέντρα Υγείας.


Οι δυσκολίες της ζωής τους στην ύπαιθρο, κυρίως όσων ζουν στα δυσπρόσιτα και δύσβατα ορεινά χωριά, καθώς και η ενασχόλησή τους με τον πρωτογενή τομέα είναι δεδομένες, ωστόσο η καθημερινότητα γίνεται ακόμα πιο δύσκολη από την έλλειψη ιατρικών υπηρεσιών. Η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής, άλλωστε, αποτελεί ουσιαστικό αντικίνητρο για έναν νέο άνθρωπο, ο οποίος επιθυμεί να ακολουθήσει το αγροτικό επάγγελμα και να παραμείνει στην ύπαιθρο, αποτρέποντας την ερημοποίησή της και φροντίζοντας για την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων.

Τον τελευταίο χρόνο, οι διαμαρτυρίες και οι κινητοποιήσεις αγροτών αυξάνονται συνεχώς, καθώς θεωρούν ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τον τρόπο που παρέχεται, θέτει σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.
- Διαφήμιση -

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας όπου, σύμφωνα, με τα πρόσφατα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η πρωτοβάθμια περίθαλψη καρκινοβατεί ανάμεσα στις ελλείψεις προσωπικού, κονδυλίων αλλά και της διαχειριστικής ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ.

Μάλιστα, η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει πως τα δάπεδα όλων των Κέντρων Υγείας του νομού είναι στρωμένα με πλάκες αμιάντου, οι οποίες έχουν καταστραφεί. Το συγκεκριμένο ζήτημα υπογραμμίζεται από τους εργαζόμενους, λόγω της καθημερινής έκθεσής τους σε κίνδυνο, χωρίς να λαμβάνεται μέριμνα για αντικατάσταση, ενώ παράλληλα φοβούνται ότι τα περιστατικά καρκίνου που εμφανίζουν εργαζόμενοι μπορεί να σχετίζονται με την εισπνοή αμίαντου.
Μαύρη εικόνα

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας του νομού παρουσιάζονται από την ΠΟΕΔΗΝ ως εξής:

Ναύπακτος

Το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί 50.000 μόνιμους κατοίκους και διπλάσιους το καλοκαίρι, λόγω τουρισμού. Το Ακτινολογικό εδώ και έξι μήνες βρίσκεται εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην εξυπηρετεί τις ανάγκες των ασθενών. Το Μικροβιολογικό λειτουργούσε με δύο παρασκευάστριες που είχαν οργανική θέση στο Κέντρο Υγείας, οι οποίες όμως έχουν αποχωρήσει. Το Διαβητολογικό Ιατρείο λειτουργεί με δύο ιατρούς ειδικευμένους και προσφέρει υπηρεσίες σε πάνω από 5.000 διαβητικούς ασθενείς. Τα έκτακτα περιστατικά διακομίζονται από το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, που αντιμετωπίζει σημαντικές ελλείψεις γιατρών βασικών ειδικοτήτων και είναι σε μεγαλύτερη απόσταση από τα νοσοκομεία της Πάτρας, που είναι καλύτερα στελεχωμένα.

Αστακός

Το Κέντρο Υγείας εξυπηρετεί 12.000 μόνιμους κατοίκους και τριπλάσιους το καλοκαίρι, λόγω τουρισμού. Η σκεπή του κτηρίου είναι διαλυμένη, ενώ το προσωπικό και οι ασθενείς κρατάνε ομπρέλες. Δεν υπάρχει συντηρητής και εντοπίζονται συχνά χαλασμένες βρύσες και μπάνια. Ένας οδηγός προσπαθεί να επισκευάσει ό,τι μπορεί, χωρίς να είναι η δουλειά του. Το δάπεδο είναι από κατεστραμμένο αμίαντο και έχουν καταγραφεί τέσσερα κρούσματα καρκίνου σε εργαζόμενους. Φύλαξη δεν υπάρχει και υπηρετούν μόνο δύο γενικοί γιατροί, εκ των οποίων ο ένας προέρχεται από περιφερειακό ιατρείο και δύο αγροτικοί. Το Κέντρο Υγείας δεν έχει κεντρική πόρτα. Είναι χαλασμένη.

Θέρμο

Το Κέντρο Υγείας καλύπτει μία περιοχή 7.000 κατοίκων, και το δάπεδο του είναι και αυτό από κατεστραμμένες πλάκες αμιάντου. Υπηρετούν μόνο γενικοί γιατροί και ένας οδοντίατρος. Δεν λειτουργούν τα εργαστήρια, ενώ οι δύο ακτινολόγοι είναι αποσπασμένοι στο νοσοκομείο Αγρινίου. Επίσης, δεν υπάρχει φύλαξη, καθώς ούτε και οδηγός ασθενοφόρου.

Αιτωλικό

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με μετακινήσεις γιατρών σε άλλα Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία. Δεν υπάρχουν όλες οι ειδικότητες ιατρών. Τα φάρμακα τα προμηθεύονται από τα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει φύλαξη και έχουν παρατηρηθεί κλοπές. Και σε αυτό το Κέντρο Υγείας, το δάπεδο είναι από κατεστραμμένες πλάκες αμιάντου.

Άνω Χώρα

Το Κέντρο Υγείας λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο μόνο με αγροτικούς ιατρούς και τον συντονιστή (ειδικός παθολόγος). Οι δύο ιατροί που υπηρετούσαν έχουν πάρει μετάταξη. Υπηρετούν μόνο δύο, ως νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ δεν υπάρχει διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Δεν διαθέτει ακτινολογικό εργαστήριο και εργαστήρια αίματος. Το δάπεδο του Κέντρου Υγείας είναι στρωμένο (για ακόμα μία φορά) με πλάκες αμιάντου και δεν υπάρχει φύλαξη.

Βόνιτσα

Το κτήριο που στεγάζεται το Κέντρο Υγείας εμφανίζει πολλά προβλήματα. Όταν βρέχει, στάζουν νερά, συχνά πάνω στα μηχανήματα. Υπάρχει ένας παρασκευαστής που κάνει τις αιμοληψίες και τις στέλνουν με κούριερ στην Αμφιλοχία. Ακτινολογικό δεν λειτουργεί και φύλαξη δεν υπάρχει. Οι εργαζόμενοι που υπηρετούν τώρα είναι με μετακίνηση ή απόσπαση.

Χαλκιόπουλο

Το Κέντρο Υγείας εμφανίζει προβλήματα, καθώς δεν υπάρχει συντήρηση. Δεν διαθέτει ακτινολογικό εργαστήριο και γενικά εργαστήρια αίματος. Δεν υπάρχει διοικητική και τεχνική υποστήριξη, ούτε και φύλαξη. Το δάπεδο είναι φτιαγμένο από κατεστραμμένες πλάκες καρκινογόνου αμιάντου

Νικολέτα Τζώρτζη - 
ypaithros.gt

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων