Δικαστική έρευνα εις βάρος γιατρών που έκαναν ευθανασία σε γυναίκα με αυτισμό είναι σε εξέλιξη στο Βέλγιο. Η 38χρονη γυναίκα είχε διαγνωστεί με το σύνδρομο Άσπεργκερ, ήπια μορφή αυτισμού, και είχε ζητήσει από τους γιατρούς της να της κάνουν ευθανασία το 2010.
Η υπόθεση αυτή είναι η πρώτη που αφορά έρευνα για εγκληματική ενέργεια από γιατρούς από το 2002 που η ευθανασία έγινε νόμιμη στο Βέλγιο για ψυχιατρικούς λόγους με την προϋπόθεση ότι ο ασθενής που θα το ζητήσει θα μπορέσει να αποδείξει ότι η ψυχιατρική κατάσταση από την οποία υποφέρει έχει κάνει τη ζωή του «αφόρητη ενώ δεν υπάρχει και καμία θεραπεία» για να ανακουφιστεί.
Τρεις γιατροί από την Ανατολική Φλάνδρα ερευνώνται με την κατηγορία ότι «δηλητηρίασαν» την Τίνε Νις το 2010.
Η δικαστική έρευνα ξεκίνησε έπειτα από μήνυση που κατέθεσαν οι συγγενείς της γυναίκας, καταγγέλλοντας «παρατυπίες» στη διαδικασία θανάτου της γυναίκας, αλλά και ότι οι γιατροί της εμπόδισαν την έρευνα.
Στο Βέλγιο, λόγοι ψυχικής ασθένειας που δικαιολογούν την ευθανασία είναι η κατάθλιψη, το σύνδρομο διπολικής συμπεριφοράς και το σύνδρομο Άσπεργκερ.
Ωστόσο πολλοί ειδικοί, τόσο στο Βέλγιο όσο και αλλού υποστηρίζουν ότι ο αυτισμός δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις πνευματικές και ψυχικές νόσους που δικαιολογούν την ευθανασία.
Οι γιατροί που διώκονται υποστηρίζουν ότι όλα ξεκίνησαν από τον «ψυχικό πόνο και τα τραύματα» που έχει προκαλέσει ο θάνατος της Τίνε Νις στην οικογένειά της και ότι οι συγγενείς «δείχνουν ελάχιστη συμπόνια και σεβασμό στους γύρω τους», ωστόσο οι Βέλγοι εισαγγελείς που ασχολούνται με τη υπόθεση αναφέρουν ότι «υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις» και θα διώξουν ποινικά τους γιατρούς.
Η ψυχίατρος της Νις, Λίβι Τιένποντ, έχει κατηγορηθεί ότι πολύ εύκολα δίνει την έγκρισή του για ευθανασία λόγω ψυχιατρικών λόγων ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συμβουλίου Ελέγχου Ευθανασιών του Βελγίου, Βιμ Ντίστελμανς, η γιατρός αυτή και η ομάδα της έχουν κι άλλες φορές εντοπιστεί να είναι παράτυποι όσον αφορά νομικές απαιτήσεις για την έγκριση περιπτώσεων ευθανασίας.
Όπως είπε, το Συμβούλιο δεν πρόκειται να ξαναδεχθεί να εξετάσει αιτήματα από ασθενείς τους.
Οι τρεις γιατροί κατηγορούνται ότι δηλητηρίασαν τη γυναίκα και αν καταδικαστούν μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης.
Στο Βέλγιο, από το 2002, περισσότεροι από 10.000 ασθενείς έχουν υποβληθεί σε ευθανασία και μόνο μία περίπτωση, πλην της Τίνε Νις, έφτασε στα δικαστήρια, όπου και απορρίφθηκε. Ωστόσο, καθώς τα στοιχεία αυτών των περιστατικών παραμένουν συνήθως κρυφά, είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζει κανείς αν έχουν υπάρξει άλλα περιστατικά.
Στην Ολλανδία, που ισχύει το ίδιο περίπου νομοθετικό πλαίσιο για την ευθανασία σε περιπτώσεις ψυχικής ασθένειας, ανακοινώθηκε πριν από ένα μήνα ότι διώκεται γιατρός που έκανε ευθανασία σε γυναίκα με άνοια. Επίσης αυτή η υπόθεση είναι η πρώτη στην Ολλανδία που αφορά πιθανές παρατυπίες σε περίπτωση ευθανασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου