Το Apple Watch 4 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από καρδιοπαθείς | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το Apple Watch 4 δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από καρδιοπαθείς

Διαθέτει και αισθητήρα ελέγχου καρδιακής λειτουργίας.
του Αλέξανδρου Γιατζίδη, medlabnews.gr
Το Apple Watch 4 με το λειτουργικό iOS 5 μεταξύ των πολλών νέων λειτουργιών που διαθέτει, διαθέτει και αισθητήρα ελέγχου καρδιακής λειτουργίας.
Ο συγκεκριμένος αισθητήρας είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος της συσκευής και είναι σε θέση να λαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα για λογαριασμό του κατόχου. Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να δημιουργείται άμεσα μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση της καρδιακής λειτουργίας του χρήστη ώστε να απευθυνθεί άμεσα (αν χρειάζεται) σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό.

Σύμφωνα όμως με τα τελευταία δεδομένα και με νεότερη ανακοίνωση που δημοσιεύει η Washington Post, το Apple Watch δεν απευθύνεται σε άτομα που έχουν διαγνωσμένο πρόβλημα καρδιακής αρρυθμίας (κολπική μαρμαρυγή), ακυρώνοντας αυτόματα τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ο συγκεκριμένος αισθητήρας είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος της συσκευής και είναι σε θέση να λαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα για λογαριασμό του κατόχου. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να δημιουργείται άμεσα μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση της καρδιακής λειτουργίας του χρήστη ώστε να απευθυνθεί άμεσα (αν χρειάζεται) σε εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό. Η συσκευή σήμερα ελέγχει μόνο τον καρδιακό ρυθμό (παλμούς), με τον αισθητήρα να προβλέπει και να ενημερώνει ο χρήστης αντιμετωπίζει κίνδυνο εγκεφαλικού. Το KardiaBand έχει κατασκευαστεί από την εταιρεία AliveCor και αξιοποιεί νευρωνικά δίκτυα, προκειμένου να αναλύσει και να προβλέψει τον καρδιακό ρυθμό με βάση το ιστορικό του χρήστη και μία σειρά δεδομένων που έχουν εισαχθεί από υγιή άτομα έτσι ώστε να μπορεί να συγκρίνει την καταγραφή που κάνει και εντοπίσει το παθολογικό διάγραμμα και να ειδοποιήσει τον χρήστη.

Έτσι η συσκευή μετρά τον καρδιακό ρυθμό κάθε πέντε δευτερόλεπτα και αν ο σφυγμός ξεφύγει, τότε ενημερώνει τον χρήστη. Η έξυπνη λειτουργία του είναι ότι καταλαβαίνει τι είναι φυσιολογικό για τον χρήστη και πότε πάει να ξεπεραστεί το δεδομένο αυτό.

Ωστόσο, οι ειδικοί που έπρεπε να δώσουν την άδεια στην Apple για κάτι τόσο σοβαρό, αρνήθηκαν, καθώς όπως «διέγνωσαν» το ρολόι δεν έχει τις ιδιότητες που η εταιρεία του παρουσίασε δημόσια.

Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις οι προειδοποιήσεις του ρολογιού είναι πολύ άκυρες και ενδέχεται να προκαλέσουν στρες σε άτομα που έχουν κολπική μαρμαρυγή και βασίζονται σε αυτό.

Βέβαια τα νέα Apple Watch 4 περιλαμβάνεται η δυνατότητα εντοπισμού ακόμη και της πτώσης του ατόμου που το φοράει, μέσω των ενσωματωμένων αισθητήρων. Σε αυτή την περίπτωση η συσκευή θα μπορεί να πραγματοποιήσει ακόμη και κλήση/ αποστολή μηνύματος έκτακτης ανάγκης εάν αντιληφθεί ότι ο κάτοχος βρίσκεται ακινητοποιημένος για ένα λεπτό.
Ήδη τα προγενέστερα μοντέλα του Apple Watch περιλάμβαναν λειτουργίες καταγραφής θερμίδων που «καίει» ο χρήστης, ένδειξη καρδιακών παλμών κλπ.

Σίγουρα η λειτουργίες της καρδιακής καταγραφής ακόμα και σε φυσιολογικά άτομα είναι πάρα πολύ χρήσιμο. Επίσης σίγουρα στο μέλλον θα υπάρξουν βελτιώσεις και είμαστε κοντά στα ρολόγια που θα ελέγχουν πιο ευαίσθητες ανθρώπινες λειτουργίες που θα είναι αποτέλεσμα προγραμμάτων με την χρήση νευρωνικών δικτύων όπου μαθαίνουν όσο χρησιμοποιούνται αλλά και πολύ ευαίσθητων αισθητήρων που όμως θα πρέπει να ξεχωρίζουν το λάθος από το σωστό.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων