Εγκαίνια του 10ου Φεστιβάλ Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, 7-9 Δεκεμβρίου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εγκαίνια του 10ου Φεστιβάλ Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, 7-9 Δεκεμβρίου

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό «το μέλι και τα άλλα προϊόντα της κυψέλης είναι πολύ σημαντικά, εάν μάλιστα ληφθούν υπόψη και οι ωφέλειες που έχει ο άνθρωπος από τη μέλισσα με την επικονίαση
«Το Φεστιβάλ Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα και τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και έναν άριστο τρόπο για την προβολή του ελληνικού μελιού» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης κατά την ομιλία του στα εγκαίνια του 10ου Φεστιβάλ Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας.  

«Ο κλάδος της μελισσοκομίας, παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και στον εξαγωγικό κλάδο, χάρη στην άριστη ποιότητα των διαφόρων ειδών μελιού και των προϊόντων κυψέλης που παράγονται με μεράκι στην ελληνική ύπαιθρο» τόνισε και συνέχισε «η κυβέρνηση μας δίνει περαιτέρω έμφαση στη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας των μελισσοκομικών προϊόντων, αλλά και ενισχύει τους τομείς της πιστοποίησης, εμπορίας και τυποποίησης του ελληνικού μελιού, προχωρώντας παράλληλα σε στοχευμένες δράσεις και συνέργειες με άλλους τομείς». 
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό «το μέλι και τα άλλα προϊόντα της κυψέλης είναι πολύ σημαντικά, εάν μάλιστα ληφθούν υπόψη και οι ωφέλειες που έχει ο άνθρωπος από τη μέλισσα με την επικονίαση, που επιτελεί στις διάφορες καλλιέργειες και στην άγρια βλάστηση» συμπληρώνοντας «στη χώρα μας, η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος της γεωργίας, καλύπτοντας σχεδόν το 1% της ακαθάριστης αξίας της γεωργικής παραγωγής. Εκτιμάται ότι οι περίπου 20.000 μελισσοκόμοι και οι περισσότερες από 1.300.000 κυψέλες δίνουν μια παραγωγή περίπου 15.000 τόνων ετησίως». 
Ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε πως χρειάζονται να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας, της καθιέρωσης ελληνικού σήματος, για την πιστοποίηση του προϊόντος, για την ανάδειξη της ονομασίας προέλευσης, καθώς και για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών «εργαλείων» της ΕΕ, «ώστε το ελληνικό μέλι να αποκτήσει την θέση που του αρμόζει. Αναγκαία είναι και η διαφύλαξη της ελληνικής παραγωγής μελιού από τις νοθείες και τις ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων μελιών».
Παράλληλα μίλησε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη της Μελισσοκομίας, μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, και του τριετούς «Εθνικού Μελισσοκομικού προγράμματος διαρθρωτικού χαρακτήρα 2017-2019, υπογραμμίζοντας ότι προβλέπεται «ενίσχυση ύψους 21.795.000 ευρώ, δηλαδή 7.265.000 ευρώ ανά έτος».
 
«Ο πυλώνας της αγροδιατροφής είναι από τους σημαντικότερους για την κυβέρνησή μας» δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης και πρόσθεσε ότι στη χώρα μας υπάρχουν πολλά προγράμματα «που έχουν δημιουργήσει σπουδαίες έρευνες στον αγροδιατροφικό τομέα». 
Αναφέρθηκε μάλιστα στους «δρόμους της ελιάς» τους «δρόμους της μέλισσας» και τους «δρόμους των αμπελώνων», στις «Εμβληματικές Πρωτοβουλίες» που έχουν δημιουργηθεί από το υπουργείο Παιδείας μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κάτι που όπως τόνισε αποδεικνύουν ότι «η αγροδιατροφή είναι στο επίκεντρο». 
 
«Συνήθως σε τέτοιες εκδηλώσεις λέγονται ωραία λόγια. Ότι υπάρχουν προγράμματα τα οποία πάνε πολύ καλά και πολλά άλλα τέτοια» δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης συνεχίζοντας «όμως με όποιον παραγωγό και να μιλήσω μου λένε ότι είναι μόνοι τους, ότι δεν έχουν βοήθεια από πουθενά». 
Συνέχισε αναφέροντας πως μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο μελισσοκομικός κλάδος είναι «οι χαμηλές τιμές στις οποίες αγοράζουν την παραγωγή οι εταιρίες» καθώς όπως ανέφερε «δεν υπάρχει έλεγχος της τιμής. Η πολιτεία είναι απούσα» και πρόσθεσε «η Ένωση Κεντρώων θα κάνει το παν για τη στήριξη αυτού του κλάδου». 
 
Για δυναμικό κλάδο αυτός της μελισσοκομίας στον ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα μίλησε από την πλευρά της η τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Φωτεινή Αραμπατζή, λέγοντας πως η Ελλάδα «βρίσκεται στην τρίτη θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στην παραγωγή μελιού. 
Ανέφερε πως «για εμάς στη Νέα Δημοκρατία, η κατάσταση στο μέλι αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα στην αγροτική μέριμνα» συμπληρώνοντας «γνωρίζουμε τα προβλήματα, τα εμπόδια», και ανέφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις στο μέλι. 
 
«Ιδιαίτερα θρεπτική αξίας και ποιότητας είναι το ελληνικό μέλι» τόνισε ο πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛ, Γιάννης Κουτσούκος, λέγοντας και ο ίδιος ότι οι ασθένειες και οι ελληνοποιήσεις είναι από τα μεγαλύτερα προβλήματα του κλάδου. 
«Παρά τη μακροχρόνια ύφεση που επικρατούσε στη χώρα ο χώρος της μελισσοκομίας κατάφερε να παραμείνει όρθιος» σημείωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Βασίλης Ντούρας εκφράζοντας παράλληλα τη αισιοδοξία του για τον κλάδο καθώς όπως είπε «υπάρχει αλλαγή στην προσέγγιση για τη μελισσοκομία από την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου». 
Στην Περιφέρειά του Νοτίου Αιγαίου υπάρχουν «1.450 παραγωγοί, 47.000 κυψέλες και παράγονται 850-1.200 τόνοι μελιού ετησίως» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα του Νοτίου Αιγαίου, Φιλήμονας Ζαννετίδης. Στη συνέχεια μίλησε για το πρόβλημα που ταλαιπωρεί την περιφέρεια του, που είναι η ανομβρία, τονίζοντας «ελπίζω να αντιμετωπιστεί γιατί έχει αποδειχθεί πως είναι ο κύριος λόγος που πεθαίνουν οι μέλισσες». 
  
Σημειώνεται, πως στα εγκαίνια του φεστιβάλ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο γ.γ. του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου, ο νέος πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Χρόνης Πολυχρονίου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός ΑΑΤ, Γιάννης Τσιρώνης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Εμμανουήλ Χνάρης και Έλενα Σταματάκη, ο τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Γιάννης Βρούτσης και ο πρόεδρος της APIVITA, Νίκος Κουτσιανάς. 
Το φεστιβάλ θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου και οι και όσοι επισκεφθούν το Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας θα έχουν τη δυνατότητα να γευτούν σπάνιες ποικιλίες μελιού καθώς και ιδιαίτερα προϊόντα με βάση το μέλι. Οι 250 μικροί παραγωγοί που συμμετέχουν έρχονται από όλα τα μήκη και πλάτης Ελλάδας και περιοχές όπως η Χάλκη, τα Ψαρά, η Χαλκιδική, η Πάρος, η Τήνος, τα Ιωάννινα, η Μονεμβασιά, κ.α.
Τιμώμενη Περιφέρεια είναι για φέτος η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ σημειώνεται πως το φεστιβάλ τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 
ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων