Πώς γίνεται η αίτηση και η εγγραφή στον Οικογενειακό γιατρό και τι γίνεται με τα παιδιά | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πώς γίνεται η αίτηση και η εγγραφή στον Οικογενειακό γιατρό και τι γίνεται με τα παιδιά

Αρκετοί πολίτες έχουν κάνει αίτηση και εγγραφή στον Οικογενειακό γιατρό, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη υποχρεωτικό, ωστόσο στην πράξη παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα.

Ο Οικογενειακός γιατρός, το σύστημα που εξαγγέλθηκε και εφαρμόζεται μερικώς, φαίνεται ότι έχει και αρκετές αρρυθμίες. 
Αρκετοί πολίτες έχουν κάνει αίτηση και εγγραφή στον Οικογενειακό γιατρό, αν και κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμη υποχρεωτικό, ωστόσο στην πράξη παρουσιάζονται σημαντικά προβλήματα.
Οι πολίτες έχουν να αντιμετωπίσουν μια σειρά από αρρυθμίες με τον Οικογενειακό γιατρό, ενώ το υπουργείο Υγείας έχει κάνει αρκετά βήματα πίσω, κυρίως ως προς την υποχρεωτικότητα της εγγραφής και την προθεσμία.
Μέσα σε ένα θολό τοπίο οι πολίτες καλούνται να αποφασίσουν αν θα κάνουν την εγγραφή ή όχι. Πάντως ακόμη δεν θα έχουν καμία επίπτωση αν δεν εγγραφούν. 
Τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν όσοι επιχειρούν να κάνουν εγγραφή στον Οικογενειακό γιατρό μέσω της ΗΔΙΚΑ είναι τα εξής:
Δεν υπάρχει διαθέσιμος Οικογενειακός γιατρός: Σε πολλές περιοχές δεν υπάρχει Οικογενειακός γιατρός για να κάνουν εγγραφή οι ενδιαφερόμενοι. Είναι γεγονός ότι οι πολίτες όταν μπουν στην εφαρμογή διαπιστώνουν ότι στην περιοχή τους ενδέχεται να μην υπάρχει ιδιώτης οικογενειακός γιατρός και υπάρχουν μόνο οι ελάχιστοι από τα Κέντρα Υγείας.
Στον οδηγό της ΗΔΙΚΑ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει Οικογενειακός Ιατρός στο Δήμο κατοικίας. Προς το παρόν μπορείτε να εγγραφείτε μόνο σε οικογενειακό γιατρό του Δήμου που κατοικείτε και έχετε δηλώσει στην αίτηση σας. Άμεσα αναμένεται νέα διαίρεση της περιφέρειας σε τομείς οι οποίοι ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και γειτονικούς δήμους».
Αρρυθμίες με τα παιδιά: Μια ακόμη σημαντική αρρυθμία που προέκψε με τον Οικογενειακό γιατρό έχει να κάνει με τα παιδιά ηλικίας από 14 ετών έως 16 ετών. Στο σύστημα του Οικογενειακού γιατρού τα παιδιά από 14 ετών και πάνω πρέπει να δηλώσουν γενικό γιατρό ή παθολόγο. Όμως μόλις πριν τρεις μήνες βγήκε εγκύκλιος από το υπουργείο Υγείας που ανέφερε ότι τα παιδιά αυτά θα πρέπει να τα βλέπει παιδίατρος. Ωστόσο οι γονείς δεν μπορούν να δηλώσουν στον Οικογενειακό γιατρό έναν παιδίατρο για τα παιδιά τους. Είναι εμφανές ότι το σύστημα έχει μείνει με τα παλιά στοιχεία πριν την εγκύκλιο.
Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στις οδηγίες της ΗΔΙΚΑ για τον Οικογενειακό γιατρό: «Θέλω να δηλώσω οικογενειακό παιδίατρο για το παιδί μου που είναι 16 ετών αλλά δεν μου επιτρέπει το σύστημα. Αίτηση σε παιδίατρο κάνουν τα ανήλικα παιδιά μέχρι 14 ετών. Από 15 και άνω τα παιδιά πρέπει να δηλώσουν Παθολόγο ή Γενικό ιατρό».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων