Η Κάτια Καραλή είναι γιατρός με ειδίκευση στην Κλινική Μοριακή Γενετική. Εξειδικεύεται στους τομείς της φυσιολογίας και της παθοφυσιολογίας, της βιολογίας της αντίδρασης του οργανισμού στα θηλαστικά και την αλληλεπίδραση ανάμεσα στο ενδοκρινικό, το νευρικό και το ανοσοποιητικό σύστημα κατά την ανάπτυξη και την πρόοδο φλεγμονών.
Η ομάδα της χρησιμοποιεί τα αποτελέσματα από πειραματισμό σε ποντίκια για να διαγνώσει ασθένειες που εμφανίζονται στον άνθρωπο, σε συνδυασμό με κλινική έρευνα, για να αποσαφηνίσει το ρόλο των νευροπεπτιδίων στη ρύθμιση των φλεγμονών, την ανάπτυξη φυσικής ανοσίας και τις αλλαγές του μεταβολισμού στη διάρκεια της φλεγμονής.
Πήρε το πτυχίο της από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1986. Συνέχισε τις σπουδές της στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai του UCLA στις ΗΠΑ και στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) Bethesda του Maryland, σαν μεταδιδακτορική υπότροφος στην Ενδοκρινολογία. Μιλάει ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Από το 1991 μετακόμισε στη Βοστόνη, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Παίδων του Χάρβαρντ σαν μεταδιδακτορική υπότροφος στο τμήμα Παιδιατρικής στον τομέα Ενδοκρινολογίας. Έλαβε την εκπαίδευσή της στο τμήμα Γενετικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.
Το 1994 ξεκίνησε να εργάζεται στο τμήμα Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, αρχικά σαν Καθηγήτρια και ύστερα σαν Επίκουρη Καθηγήτρια. Έλαβε το βραβείο από το Τμήμα Ιατρικής και αρκετά κρατικές και μη κρατικές υποτροφίες, συμπεριλαμβανομένου του ιδρύματος March of Dimes και υποτροφιών KO8 και RO1 του Εθνικού Ινστιτούτου Διαβήτη, Νόσων του Πεπτικού και των Νεφρών -ΝΙDDKD.
Συνεργάζεται με το Τμήμα Ενδοκρινολογίας του Νοσοκομείου Παίδων, στο Τμήμα Γαστροεντερολογίας και στο Κέντρο Εφαρμοσμένης Διατροφής στο Νοσοκομείο της Μασσαχουσέτης, της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστόνη.
“Το κύριο ενδιαφέρον του εργαστηρίου μου είναι η μελέτη του ρόλου των ορμονικών παραγόντων που μεσολαβούν στην αντίδραση του άγχους, στα μεταβολικά «μονοπάτια» που ελέγχουν την πρόοδο των αντιδράσεων στη φυσική ανοσία και τις μεταβολικές προκλήσεις/παράγοντες άγχους. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τα ευρήματά μας από προ-κλινικές μελέτες σε συνδυασμό με την πρόοδο στη γενετική που αφορά τον άνθρωπο, για να αναπτύξουμε νέα εργαλεία για τις ασθένειες του ανθρώπου που συνδέονται με την προσαρμογή σε εξωτερικούς και εσωτερικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες άγχους. Μια τέτοια γνώση μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων και γνώσεων όσον αφορά την εξατομικευμένη ιατρική” εξηγεί η Κάτια Καραλή.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου