της Κασσιανής Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea
Τα αβγά είναι μία από εκείνες τις τροφές που μηχανικά πάντα αγοράζεις από το σούπερ μάρκετ, αλλά πάντα ξεμένει στο ψυγείο.
Τα αυγά πρέπει να παραμένουν καθαρά, στεγνά, και να προστατεύονται από την απευθείας έκθεσή τους στον ήλιο.
Τα αυγά είναι προτιμότερο να φυλάσσονται εκτός ψυγείου, σε σκιερό και δροσερό χώρο.
Αν θέλετε παρόλα αυτά να τα διατηρείτε στο ψυγείο, μην προτιμάτε να τα τοποθετείτε στις πόρτες τους, διότι η θερμοκρασία εκεί μεταβάλλεται εύκολα. Το πίσω μέρος του ψυγείου αποτελεί το καλύτερο μέρος.
Τα βραστά αβγά διατηρούνται το πολύ για μία εβδομάδα στο ψυγείο, καθώς κατά το βράσιμο χάνονται τα έλαια που βρίσκονται στο τσόφλι και προστατεύουν το αβγό από τα βακτήρια. Αφού τα καθαρίσεις, καλό θα ήταν να τα φας την ίδια μέρα.
Όσον αφορά τα ωμά αβγά, αφού τα σπάσεις, θα πρέπει να φαγωθούν μέσα σε 2 μέρες. Τα ωμά μη σπασμένα αβγά μπορούν να διατηρηθούμε στο ψυγείο συνήθως για 3 ακόμη εβδομάδες μετά την ημερομηνία συνιστώμενης πώλησης και 4 εβδομάδες μετά την ημερομηνία συσκευασίας τους.
Για λόγους ασφάλειας, τα αυγά πρέπει να αποθηκεύονται με τέτοιο τρόπο ώστε να μην έρχονται σε επαφή με άλλα εκτεθειμένα τρόφιμα για την αποφυγή επιμολύνσεων (κυρίως αποτροπή επιμόλυνσης με σαλμονέλα).
Το πλύσιμο των χεριών είναι απαραίτητο πριν και μετά τη χρήση αυγών.
Πώς ξεχωρίζουμε το φρέσκο αυγό;
Αφού το σπάσουμε: Το ασπράδι του πολύ φρέσκου αυγού (έως 9 ημερών) θα είναι συμπαγές και δεν θα απλωθεί καθόλου στο πιάτο. Το ασπράδι του φρέσκου 10-28 ημερών θα είναι επίσης αρκετά συμπαγές, αλλά θα απλωθεί κάπως στο πιάτο. Το ασπράδι του μπαγιάτικου θα είναι απολύτως υγρό και θα απλωθεί πολύ στο πιάτο.
Χωρίς να το σπάσουμε: Το βυθίζουμε σε ένα ποτήρι νερό. Το πολύ φρέσκο αυγό (έως 9 ημερών) θα βυθιστεί στον πάτο του ποτηριού οριζοντίως. Αυτό συμβαίνει γιατί ο αεροθάλαμος είναι ακόμη πολύ μικρός και το αυγό δεν περιέχει σχεδόν καθόλου αέρα. Το αυγό 10-28 ημερών θα βυθιστεί επίσης στον πάτο του ποτηριού, αλλά θα σταθεί όρθιο, σε κλίση. Το μπαγιάτικο θα σταθεί εντελώς όρθιο.
Διαβάστε επίσης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου