Η GlaxoSmithKline ανακαλεί παγκοσμίως όλες τις μορφές του Zantac | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η GlaxoSmithKline ανακαλεί παγκοσμίως όλες τις μορφές του Zantac

Η GlaxoSmithKline ακακοίνωσε ότι ανακαλεί το δημοφιλές φάρμακο Zantac από όλες τις αγορές παγκοσμίως
Η GlaxoSmithKline ακακοίνωσε ότι ανακαλεί το δημοφιλές φάρμακο Zantac από όλες τις αγορές παγκοσμίως, λίγες ημέρες αφότου η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA)  διαπίστωσε «απαράδεκτα επίπεδα ουσίας που πιθανόν προκαλεί καρκίνο.   


Το Zantac, που περιέχει ρανιτιδίνη, είναι το τελευταίο φάρμακο στο οποίο έχουν βρεθεί ίχνη ουσίας που ερευνάται αν προκαλεί καρκίνο. Οι ρυθμιστικές αρχές παγκοσμίως έχουν ανακαλέσει ορισμένα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση και την καρδιακή ανεπάρκεια από πέρυσι που περιείχαν την ίδια καρκινογόνο ουσία. 

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων, (FDA) ξεκίνησαν την επανεξέταση των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη, αφού σχετικές δοκιμές έδειξαν ότι ορισμένα από αυτά τα προϊόντα περιείχαν μια πρόσμιξη που ονομάζεται N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA), η οποία ταξινομείται ως πιθανή καρκινογόνος ουσία στον άνθρωπο (ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο) βάσει μελετών σε ζώα.   

Η ουσία αυτή βρέθηκε στα σκευάσματα του Ζantac που είναι των 150 και 300 mg καθώς σε ενέσιμη μορφή και σε σιρόπι και που παρασκευάζονται από τρίτη εταιρεία και όχι από την GSK.

Απεναντίας το φάρμακο των 75 mg που παρασκευάζεται από την ίδια την GSK δεν περιέχει την καρκινογόνο ουσία. 

Η GSK ενημέρωσε τους αρμόδιους φορείς για την απόφασή να αναστείλει την κυκλοφορία, τη διανομή και την προμήθεια όλων των μορφών των προϊόντων Zantac, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Reuters. Η GSK συνεχίζει με έρευνες για τη δυνητική πηγή του NDMA, είπε. 

Η πρόσμειξη πιστεύεται ότι εισήχθη στο φάρμακο από αλλαγές στη διαδικασία παρασκευής.   Οι επαγγελματίες του τομέα υγειονομικής περίθαλψης κλήθηκαν τη Δευτέρα να σταματήσουν να προμηθεύουν τα προϊόντα αμέσως, να απομονώσουν το υπόλοιπο απόθεμα και να το επιστρέψουν στον προμηθευτή τους.   

Οι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ρυθμιστές υγείας δήλωσαν τον περασμένο μήνα ότι επανεξέτασαν την ασφάλεια της ρανιτιδίνης. 

Ο ΕΟΦ στην Ελλάδα έχει ήδη ανακαλέσει την κυκλοφορία του φαρμάκου και τα γενόσημά του

Πηγή .reuters.com

https://medlabgr.blogspot.com/2019/10/poa-einai-i-karkinogonos-ousia-nistrozamini-pou-vrethike-zntac-kai-sta-genosima.html#ixzz61qxra8gN


Πηγή: Ποια είναι η καρκινογόνος ουσία Νιτροζαμίνη που βρέθηκε στο Zantac και στα γενόσημα

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων