Δώδεκα παρενέργειες, που προκαλούν τα γλυκά | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δώδεκα παρενέργειες, που προκαλούν τα γλυκά

Με δεδομένο ότι τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, το να καταναλώνεις γλυκά, σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί υγιεινό.

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Η ζάχαρη έχει αρνητικές συνέπειες για τον οργανισμό όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, το να καταναλώνεις γλυκά, σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί υγιεινό.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι άνθρωποι που ξεκινούν κάποια δίαιτα, με το που κόψουν τη ζάχαρη βλέπουν άμεσα αποτελέσματα στο σώμα τους και την ψυχολογία τους και αυτό έχει εξήγηση.

Τι συμβαίνει, όμως, στον οργανισμό όταν τρώμε πολλά γλυκά. Γιατί πρέπει να τα αποφεύγουμε;

1 Ο εγκέφαλός σου εθίζεται

Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα γλυκά ως ανταμοιβή ή απόλαυση, με αποτέλεσμα όσο περισσότερα γλυκά τρως, τόσο περισσότερα να ζητάς. Αυτό συμβαίνει γιατί η κατανάλωση πολλών γλυκών οδηγεί στην απελευθέρωση της ντοπαμίνης και της σεροτονίνης, του νευροδιαβιβαστή εκείνου που μας κάνει να θέλουμε περισσότερο από αυτό, όπως ακριβώς συμβαίνει με την κοκαΐνη. Με λίγα λόγια σε εθίζει.

2 Το σώμα σου δεν έχει ενέργεια

Μόλις φας γλυκό, το σώμα σου απελευθερώνει ινσουλίνη, μια ορμόνη από το πάγκρεας. Η δουλειά της ινσουλίνης είναι να απορροφήσει την περίσσεια γλυκόζης στο αίμα και να σταθεροποιήσει τα επίπεδα σακχάρου. Μόλις η ινσουλίνη κάνει τη δουλειά της, το σάκχαρό σου μειώνεται ξανά. Έτσι η κατανάλωση πολλών γλυκών σε κάνει να νιώθεις κουρασμένος. Πολύ.
Το να νιώθεις κουρασμένος όμως όλη την ώρα ή πάντα να πεινασμένος ή διψασμένος είναι σημάδι ότι έχεις εθιστεί στη ζάχαρη. Η φυσιολογική ανταπόκριση του σώματός σου είναι να στείλει αρκετή ινσουλίνη για να αντιμετωπίσει όλη τη ζάχαρη και αυτό μπορεί οδηγεί στην κόπωση. Επιπλέον, αν τρως μόνο απλά σάκχαρα, θα νιώθεις πεινασμένος και κουρασμένος επειδή δεν παίρνεις αρκετές από τις άλλες θρεπτικές ουσίες για να διατηρήσεις την ενέργειά σου, όπως οι πρωτεΐνες και οι ίνες.

3 Παχαίνεις

Η εξίσωση είναι αρκετά απλή: Η υπερβολική ζάχαρη ισοδυναμεί με περισσότερες θερμίδες που ισούται με το υπερβολικό βάρος με τη μορφή λίπους. Όχι μόνο τα γλυκά περιέχουν έναν τόνο θερμίδων σε μια μικρή ποσότητα, αλλά δεν περιέχουν σχεδόν καμία ίνα ή πρωτεΐνη και έτσι συχνά καταλήγεις να τρως πολύ περισσότερο για να χορτάσεις. Επικίνδυνος φαύλος κύκλος: αν τρως γλυκά, μπορεί να παχαίνεις, αλλά εξακολουθείς να πεινάς. Μην ξεχνάς ότι η παχυσαρκία οδηγεί σε αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κάτι που οδηγεί στην εμφάνιση διαβήτη.

4 Αποθηκεύεται λίπος στο συκώτι

Το συκώτι παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, παίρνοντας την περίσσεια γλυκόζης από την κυκλοφορία του αίματος και αποθηκεύοντας το για μελλοντική χρήση. Μία από τις λειτουργίες του ήπατος είναι η ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Τα κύτταρα σου χρησιμοποιούν τη γλυκόζη στο αίμα για ενέργεια και το συκώτι παίρνει την περίσσεια και τα αποθηκεύει με τη μορφή γλυκογόνου. Όταν τα κύτταρα θα χρειαστούν ενέργεια αργότερα το ήπαρ θα απελευθερώσει τη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος. Αλλά το συκώτι μπορεί να αποθηκεύσει μόνο μια συγκεκριμένη ποσότητα γλυκόζης, έτσι τα υπόλοιπα αποθηκεύονται ως λίπος.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η συνιστώμενη δόση ζάχαρης δεν πρέπει να ξεπερνά τις δύο κουταλιές της σούπας καθημερινά.

5 Έχεις προβλήματα στις αρτηρίες

Το σώμα προσπαθώντας να αντλήσει αίμα, το οποίο είναι γεμάτο ζάχαρη, μέσω των αιμοφόρων αγγείων είναι βασικά σαν να αντλεί λάσπη με το καλαμάκι. Τα αιμοφόρα αγγεία τελικά θα κουραστούν. Έτσι, κάθε περιοχή που βασίζεται στα μικρά αιμοφόρα αγγεία μπορεί να επηρεαστεί όπως νεφράεγκέφαλοςμάτιακαρδιά. Μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια, υψηλή αρτηριακή πίεση ενώ έχεις αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου αν έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση.

6 Είσαι πιο στρεσαρισμένος

Σύμφωνα με έρευνες τα γλυκά μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα επίπεδα της κορτιζόλης, αλλά η υπερβολική κατανάλωσή τους θέτει σε κίνδυνο την αντίσταση της ινσουλίνης, η οποία ευθύνεται για το στρες που μπορεί να νιώθεις. Η καλύτερη θεραπεία για την αντιμετώπιση του άγχους είναι η άσκηση, η οποία μειώνει φυσικά τα επίπεδα της κορτιζόλης. Δες εδώ: Μία τεχνική αντι-στρες αναπνοής από τη Σοφία Αμούντζια

7 Γερνάς πριν την ώρα σου

Εάν μειώσεις τα γλυκά μπορείς να βοηθήσεις το δέρμα σου να δείχνει νεότερο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Οι ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης στο δέρμα επηρεάζονται από την πολλή ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος. Η διαδικασία κατά την οποία η ζάχαρη γερνάει το δέρμα μας ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Η γλυκόζη προσκολλάται στις πρωτεΐνες στο σώμα, καταστρέφοντας αυτές τις πρωτεΐνες, δηλαδή το κολλαγόνο που είναι υπεύθυνο για τη σταθερότητα του δέρματος και την ελαστίνη που επιτρέπει στο δέρμα να έχει ελαστικότητα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η γλυκοζυλίωση καθιστά πιο δύσκολη την αποκατάσταση αυτών των πρωτεϊνών, προκαλώντας ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης.
Επιπλέον, η διαδικασία της γλυκοζυλίωσης αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες) και αυξάνει τη φλεγμονή – και τα δύο προκαλούν αντίστοιχες ορμονικές διαταραχές που μειώνουν τη λάμψη στο δέρμα.

8 Σου ανοίγει η όρεξη

Σύμφωνα με έρευνες τα γλυκά μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το αίσθημα της όρεξης και της πληρότητας. Με απλά λόγια ένα μπισκότο δεν σου κόβει την όρεξη, αλλά αντιθέτως την ανοίγει!9 Χαλάνε τα δόντια σου
Η ίδια η ζάχαρη δεν προκαλεί ζημιά στα δόντια, αλλά ξεκινάει μια αλυσίδα γεγονότων που την προκαλεί. Στο στόμα μας έχουμε βακτήρια που τρέφονται με τα σάκχαρα που τρώμε. Όταν συμβαίνει αυτό δημιουργούνται οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.

9 Χαλάνε τα δόντια

Η ίδια η ζάχαρη δεν προκαλεί ζημιά στα δόντια, αλλά ξεκινάει μια αλυσίδα γεγονότων που την προκαλεί. Στο στόμα μας έχουμε βακτήρια που τρέφονται με τα σάκχαρα που τρώμε. Όταν συμβαίνει αυτό δημιουργούνται οξέα που καταστρέφουν το σμάλτο των δοντιών.

10 «Πέφτει» το ανοσοποιητικό

Η ζάχαρη αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό με αποτέλεσμα τα λευκά αιμοσφαίρια να μην επιτίθενται στους εισβολείς όταν αρρωσταίνεις.

11 Πονάει το σώμα σου

Ο πόνος στους μυς και τις αρθρώσεις μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι τρως πολλά γλυκά.

12 Αυξάνεται η χοληστερόλη

Σύμφωνα με έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι, όσοι κατανάλωναν μεγαλύτερα ποσοστά προστιθέμενων σακχάρων, εμφανίζουν τα υψηλότερα επίπεδα κακής χοληστερόλης και επικίνδυνων τριγλυκεριδίων καθώς και τα χαμηλότερα καλής χοληστερόλης.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων