Επικίνδυνες και τοξικές οι οθόνεσ LCD για την υγεία μας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Επικίνδυνες και τοξικές οι οθόνεσ LCD για την υγεία μας

Καθώς η επικράτηση των οθονών LCD γίνεται όλο και μεγαλύτερη στις μέρες μας, η πιθανότητα αυτές οι ουσίες να εισέρχονται στο περιβάλλον διαρκώς αυξάνονται

Οι οθόνες LCD που βρίσκονται πλέον σε κάθε ηλεκτρονική συσκευή περιέχουν χημικά που πιθανότατα φέρουν τοξικές ουσίες που βλάπτουν τον άνθρωπο και το περιβάλλον, υποστηρίζει νέα μελέτη.


Τα χημικά που βρίσκονται συνήθως σε smartphones, τηλεοράσεις και υπολογιστές φαίνεται πως πιθανότατα είναι τοξικά και βρίσκονται σε σχεδόν τα μισά από τα δείγματα σκόνης που υπάρχουν σε νοικοκυριά και βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα τοξικολόγων υπό την επίβλεψη του John Giesy από το Πανεπιστήμιο του Saskatchewan (Usask) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τα υγρά κρυσταλλικά πολυμερή που υπάρχουν σε οποιαδήποτε ηλεκτρονική συσκευή με οθόνη LCD και προοπτικά αποτελούν απειλή για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Στην πρώτη του είδους της μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, αναφέρεται ότι η ομάδα του Δρ. Giesy συγκέντρωσε και ανέλυσε 362 ευρέως χρησιμοποιούμενα υγρά κρυσταλλικά πολυμερή από 10 διαφορετικές βιομηχανίες και εξέτασαν κάθε ένα από αυτά για πιθανή τοξικότητα.
Στη συνέχεια η ομάδα εξέτασε την τοξικότητα των μονομερών που βρίσκονται συχνά σε έξι δημοφιλή μοντέλα κινητών τηλεφώνων και διαπίστωσε ότι συγκεκριμένα πολυμερή που απομονώθηκαν από τα smartphones ήταν πιθανώς επικίνδυνα για τα ζώα και το περιβάλλον.
Στις εργαστηριακές εξετάσεις, μάλιστα, βρέθηκε ότι τα χημικά είχαν άγνωστες ιδιότητες που κατέστειλαν την ικανότητα των ζώων να μεταβολίσουν τα θρεπτικά συστατικά και διατάρασσαν τη σωστή λειτουργία της χοληδόχου κύστης και του θυρεοειδούς με παρόμοιο τρόπο που οι διοξίνες και τα προϊόντα καύσης προκαλούν τοξικές επιδράσεις στους ανθρώπους.
Για να βρουν πόσο συχνά είναι αυτά τα μονομερή στο περιβάλλον, οι ερευνητές εξέτασαν τη σκόνη που συνέλεξαν από επτά διαφορετικά κτήρια στην Κίνα και είδαν ότι σχεδόν τα μισά από τα 53 δείγματα αποδείχθηκαν θετικά σε υγρά κρυσταλλικά μονομερή.
Το 90% των μονομερών που ελέγχθηκαν είχαν ανησυχητικές χημικές ιδιότητες. Μεταξύ αυτών, το γεγονός ότι συσσωρεύονταν μέσα στους οργανισμούς, ότι αντιστέκονταν στην αποσύνθεση στο περιβάλλον και ότι μεταφέρονταν εύκολα σε μεγάλες αποστάσεις μέσα στο περιβάλλον. Σχεδόν το 1/4 των χημικών, μάλιστα, έφερε και τα τρία αυτά επίφοβα χαρακτηριστικά.
«Καθώς η επικράτηση των οθονών LCD γίνεται όλο και μεγαλύτερη στις μέρες μας, η πιθανότητα αυτές οι ουσίες να εισέρχονται στο περιβάλλον διαρκώς αυξάνονται», προειδοποιεί ο Δρ. Giesy.
Για πολλά χρόνια, τεράστιες ποσότητες των ηλεκτρονικών αποβλήτων -μεταξύ των οποίων και οι οθόνες LCD- αποσυναρμολογούνταν, καταστρέφονταν και εισέρχονταν με τον τρόπο αυτό στο περιβάλλον. «Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν μετρήσεις για την ύπαρξη αυτών των μονομερών στην επιφάνεια των υδάτων, το επόμενο βήμα μας όμως είναι να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις των χημικών στο περιβάλλον», καταλήγει ο ειδικός.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων