Κολλάει ο κοροναϊός από τα μάτια, το στόμα, την χειραψία, την τουαλέτα; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κολλάει ο κοροναϊός από τα μάτια, το στόμα, την χειραψία, την τουαλέτα;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την αποφυγή στενών επαφών με όποιον έχει πυρετό ή βήχα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα.
του Κωνσταντίνου Λούβρου, M.D., medlabnews.gr

Οι βασικές υποθέσεις για την εξάπλωση του ιού είναι οι παρακάτω:

Σωματικά υγρά και σταγονίδια

Πιστεύεται γενικά πως ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων από τα υγρά που παράγει ένας ασθενής με τον βήχα ή το φτέρνισμα.
Συνήθως λόγω βάρους τα σταγονίδια αυτά πέφτουν κατευθείαν στο έδαφος ή σε επιφάνειες. Η μόλυνση μπορεί να συμβεί εάν τα σταγονίδια αυτά φτάσουν στο στόμα, τη μύτη ή τα μάτια κάποιου άλλου, πιθανώς μέσω των άπλυτων χεριών του, που άγγιξαν κάποια «μολυσμένη» επιφάνεια.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την αποφυγή στενών επαφών με όποιον έχει πυρετό ή βήχα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το Bloomberg, απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από έναν ασθενή και αποφυγή χειραψίας, αγκαλιάς ή φιλιών.

Η πιθανότητα μετάδοσης μέσω ματιού δεν έχει ακόμα ενδελεχώς ερευνηθεί αλλά ο Guangfa Wang, μέλος της κινεζικής επιτροπής ειδικών για την πνευμονία, έχει εκφράσει την άποψη πως ο ίδιος κόλλησε τον ιό με τον τρόπο αυτό, στη διάρκεια ελέγχου σε ασθενείς κι ενώ ο ίδιος φορούσε χειρουργική μάσκα. Ο επιπεφυκότας, η μεμβράνη που καλύπτει το μέσα μέρος του βλεφάρου και το λευκό του ματιού, έχει διαπιστωθεί πως λειτουργεί ως πύλη και για άλλες λοιμώξεις.
Ομάδα οφθαλμιάτρων έχει υποστηρίξει την υπόθεση αυτή, σε επιστολή στο Lancet, προτείνοντας οι γιατροί που εξετάζουν ύποπτα κρούσματα να φορούν προστατευτικό εξοπλισμό και στα μάτια.

Μικροσκοπικά σωματίδια

Όταν οι άνθρωποι φτερνίζονται, βήχουν ή και απλώς αναπνέουν, αποβάλλουν σωματίδια τόσο μικρά που δεν πέφτουν προς τα κάτω αλλά αιωρούνται στον αέρα. Όταν ένας ιός μεταφέρεται μέσω τέτοιων σωματιδίων, οι πιθανότητες να μολυνθούν άλλοι άνθρωποι είναι πολλές λόγω της πιθανότητας να καταπιούν τον ιό μαζί με τα σωματίδια. Χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί εάν κάτι τέτοιο συνέβη στην περίπτωση του νέο κοροναϊού. Εάν αυτό συμβαίνει, τότε το υγειονομικό προσωπικό που έρχεται σε επαφή με ασθενείς θα πρέπει να λαμβάνει επιπλέον προληπτικά μέτρα, παρόμοια με αυτά που λαμβάνονται στην αντιμετώπιση κι άλλων μολυσματικών ασθενειών που μεταδίδονται με αυτόν τον τρόπο, όπως η φυματίωση, σύμφωνα με τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ Benjamin Cowling. Αναφορικά με τις χειρουργικές μάσκες, ο Cowling σημειώνει πως δεν είναι σαφές πόσο βοηθητική είναι η χρήση τους εάν όντως αυτός είναι ο αρχικός τρόπος μετάδοσης του ιού.

Από την τουαλέτα στο στόμα

Ακόμα μία πιθανή οδός μετάδοσης του ιού ίσως είναι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί να πλένουν ανεπαρκώς τα χέρια τους μετά την τουαλέτα και να αγγίζουν επιφάνειες προετοιμασίας φαγητού, που έρχονται σε επαφή με υγιείς ανθρώπους.
Έρευνα έδειξε πως αυτός ο δρόμος, από την τουαλέτα στο στόμα ονομάζεται (fecal-oral) μπορεί να είναι σημαντικός και υποτιμημένος στην περίπτωση του νέου κοροναϊού.

Μπορεί επίσης να εξηγεί το πώς ο ιός έχει μεταδοθεί σε χιλιάδες επιβάτες και μέλη πληρώματος κρουαζιερόπλοιων. Εάν ισχύει, τότε το τακτικό πλύσιμο των χεριών και η απολύμανση μπάνιών και χώρων όπου προετοιμάζεται και σερβίρεται φαγητό ίσως είναι πιο αποτελεσματικά στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του ιού σε σχέση με τη χρήση μάσκας, σύμφωνα με τον John Nicholls, καθηγητή Παθολογίας στο Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.
«Οι μάσκες σε αυτή την περίπτωση ωφελούν μόνο επειδή σε αποτρέπουν από το να βάλεις τα μολυσμένα δάχτυλά σου στο στόμα» εξήγησε.

Μικροβιοφόρα υλικά

Το νερό, η τροφή και τα λεγόμενα μικροβιοφόρα αντικείμενα ή υλικά, όπως τα ρούχα ή τα εργαλεία, μπορεί αν αποτελούν πηγή της μόλυνση, ειδικά εάν έχουν μολυνθεί από εκκρίσεις ανθρώπου που ασθενεί. Αναγνωρίζοντας αυτόν τον κίνδυνο, Κινέζοι αξιωματούχοι του τομέα της Υγείας πρότειναν μέτρα για την ενίσχυση της υγιεινής στις περιοχές όπου εξαπλώνεται η επιδημία. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η κατανάλωση βρασμένου νερού, η μη κατανάλωση ωμών τροφών, το συχνό πλύσιμο των χεριών, η απολύμανση της τουαλέτας και η προστασία νερού και τροφών.

Διαβάστε επίσηςΠόσο αντέχει ο κοροναϊός σε επιφάνειες, τρόφιμα, χερούλια, δέματα; (video)

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων