Έκκληση στους ογκολογικούς ασθενείς να μην ακυρώνουν τις θεραπείες τους, αν οι ίδιοι είναι καλά, απευθύνει η διευθύντρια Παθολογικής Ογκολογίας - υπεύθυνη Ογκολογικής μονάδας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Άγιος Ανδρέας», Δρ Αθηνά Χριστοπούλου, σε συνέντευξη της στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Η. Μαντουβάλου «104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ».
«Δηλαδή αν ένας ασθενής με κακοήθες νεόπλασμα ξέρει ότι έχει κάπως θωρακίσει τον οργανισμό του από επαφές με ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα, και δεν έχει κάποιο σύμπτωμα του κοροναϊού,να μην αναβάλει τη θεραπεία του. Ωστόσο αν έχει π.χ. λίγο πυρετό καλόν είναι να επικοινωνήσει με το θεράποντα ιατρό του πριν έρθει στο νοσοκομείο, όπως άλλωστε θα έκανε και πριν εμφανιστεί η νόσος COVID19».
Όλοι οι ασθενείς με καρκίνο κινδυνεύουν, τόσο εκείνοι με συμπαγείς όγκους, όσο και εκείνοι με αιματολογικές κακοήθειες, γιατί από μόνη της η νόσος, προκαλεί ανοσοκαταστολή του ανοσοποιητικού συστήματος, αναφέρει η Δρ. Χριστοπούλου. Πολύ περισσότερο κινδυνεύουν οι ασθενείς που υποβάλλονται σε μεταμόσχευση μυελού των οστών, σε χημειοθεραπεία, ακτινοβολία, ανοσοθεραπεία και κάθε είδους θεραπεία, αλλά και όσοι παίρνουν κορτιζόνη. «Ο κίνδυνος αυξάνεται κι άλλο όταν οι ογκολογικοί ασθενείς είναι καπνιστές ή έχουν και άλλα συνοδά νοσήματα, όπως π χ σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια αναπνευστική ανεπάρκεια, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ. Οι ασθενείς που υποβάλλονται αυτό το διάστημα σε θεραπεία, ή έχουν υποβληθεί πρόσφατα είναι επίσης πιο ευάλωτοι, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να αναβάλλουν τη θεραπεία τους».
Υπάρχει όμως περίπτωση κάποιες κακοήθειες να καθιστούν τους ασθενείς περισσότερο ευάλωτους από κάποιες άλλες, απέναντι στον κοροναϊό; Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη από την Κίνα, που δημοσιεύτηκε στο «Lancet», απάντηση σε αυτο το ερώτημα δεν μπορούμε να έχουμε, δηλώνει η κ. Χριστοπούλου. «Οι γνώσεις όμως αυτή τη στιγμή μας λένε ότι οι όλοι οι ασθενείς με καρκίνο θεωρούνται ομάδα υψηλού κινδύνου, και ως εκ τούτου θα πρέπει να ακολουθούν ευλαβικά τόσο οι ίδιοι όσο και οι φροντιστές τους τις οδηγίες από τους επίσημους φορείς της Πολιτείας.»
Μειώθηκε σημαντικά η αναμονή στις εφημερίες μας - ο κόσμος συμμορφώθηκε
Στην ερώτημα πως επηρεάζεται το Γεν. Νοσ. Πατρών «Άγιος Ανδρέας» που δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς η κα Χριστοπούλου απαντά: «Στο Νοσοκομείο μας έγιναν συμπτύξεις μικρότερων κλινικών και έτσι ολόκληρος ο δεύτερος όροφος χρησιμοποιείται για νοσηλεία ύποπτων περιστατικών. Αν αυτά επιβεβαιωθούν ότι είναι θετικά στέλνονται στο "Ρίο". Προς το παρόν όμως, αυτή την ώρα που μιλάμε, δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποιο θετικό κρούσμα. Υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας και αξίζουν συγχαρητήρια στην 6η ΥΠΕ που σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έφερε σε πέρας το πλάνο δράσης. Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι ενώ στις εφημερίες δεχόμασταν 400 περιστατικά με πολύωρη αναμονή, τώρα ο μέσος όρος προς το παρόν είναι τα 50 περιστατικά. Γεγονός που δείχνει ότι ο κόσμος συμμορφώθηκε και δεν πάει για τα απλά συμβάματα στο νοσοκομείο. Ατομική και συλλογική ευθύνη, πειθαρχία και όχι πανικός. Θα τα καταφέρουμε. Μένουμε σπίτι», καταλήγει η Δρ Χριστοπούλου.
της Τάνιας Μαντουβάλου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
της Τάνιας Μαντουβάλου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου