Έρευνα που έγινε στην Κίνα έδειξε ότι ο παράγοντας-κλειδί για τον περιορισμό της νόσου COVID-19 είναι η έγκαιρη και αποφασιστική κυβερνητική παρέμβαση, που θα φανεί και στο μέλλον ξανά χρήσιμη, αν χρειαστεί. Η έρευνα συνέκρινε την πορεία της επιδημίας στην κινεζική επαρχία Χουνάν και στην Ιταλία.
Η έγκαιρη και αποφασιστική κυβερνητική παρέμβαση αποτέλεσε -και θα αποτελέσει ξανά στο μέλλον εάν χρειαστεί- τον παράγοντα-κλειδί για τη συγκράτηση της νόσου Covid-19.
Αν και η Χουνάν και η Ιταλία έχουν περίπου ίδιο πληθυσμό (60-70 εκατομμυρίων), η εξέλιξη της επιδημίας διέφερε δραματικά στις δύο περιοχές, τόσο σε αριθμό κρουσμάτων όσο και θανάτων, με την Ιταλία να σηκώνει ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Γουανγκπίνγκ Τζία του Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου του Πεκίνου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Frontiers in Medicine», χρησιμοποίησαν ένα μαθηματικό επιδημιολογικό μοντέλο (eSIR) για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των σταδιακών προληπτικών μέτρων που οι δημόσιες Αρχές πήραν, αντίστοιχα, στην Κίνα και στην Ιταλία.
Ένα από τα βασικά συμπεράσματα είναι ότι η Ιταλία άργησε να πάρει τα αναγκαία μέτρα και μετά το «πλήρωσε», κάτι που απέφυγε η κινεζική επαρχία, η οποία είχε πιο γρήγορα αντανακλαστικά. Το κινεζικό μοντέλο εκτιμά, εξάλλου, ότι είναι πρόωρη η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων της Ιταλίας από τις 4 Μαΐου, καθώς αυξάνει την πιθανότητα ενός δεύτερου επιδημικού κύματος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου