Υπό την απειλή κρατικοποίησης πήρε πίσω η Sanofi τις εξαγγελίες για την διάθεση του εμβολίου | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Υπό την απειλή κρατικοποίησης πήρε πίσω η Sanofi τις εξαγγελίες για την διάθεση του εμβολίου

Το να δοθεί στις ΗΠΑ πρόσβαση κατά προτεραιότητα σε ένα εμβόλιο της Sanofi κατά του νέου κοροναϊού θα ήταν "απαράδεκτο", δήλωσε υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Το να δοθεί στις ΗΠΑ πρόσβαση κατά προτεραιότητα σε ένα εμβόλιο της Sanofi κατά του νέου κοροναϊού θα ήταν "απαράδεκτο", δήλωσε υπουργός της γαλλικής κυβέρνησης, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

"Για εμάς θα ήταν απαράδεκτο να υπάρχει προνομιούχος πρόσβαση αυτής ή της άλλης χώρας με ένα πρόσχημα οικονομικό", ανέφερε η υφυπουργός Οικονομίας Agnes Pannier - Runacher σε συνέντευξή της στο Sud Radio.
Η οργή στη Γαλλία είναι τόσο μεγάλη που ο Olivier Faure, επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της χώρας, υπονόησε μέσω Twitter ότι η Sanofi ρισκάρει την κρατικοποίησή της, γιατί "η Υγεία είναι ένα δημόσιο αγαθό που πρέπει να προστατευτεί από τα παιχνίδια των αγορών".
Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα είναι πρώτες στη σειρά, στην περίπτωση που η Sanofi καταφέρει να αναπτύξει εμβόλιο, διότι η χώρα ήταν η πρώτη που χρηματοδότησε την έρευνα της γαλλικής εταιρείας, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Paul Hudson σε συνέντευξή του στο Bloomberg.
Οι ΗΠΑ, που επέκτειναν τον Φεβρουάριο τη συνεργασία τους με την εταιρεία για το εμβόλιο, λένε πως "αφού σας βοηθήσαμε να παρασκευάσετε τις δόσεις παίρνοντας ρίσκο, περιμένουμε να πάρουμε πρώτοι αυτές τις δόσεις", σύμφωνα με τον κ. Hudson.
Ερωτηθείς, πάντως, εάν οι ΗΠΑ θα είναι οι πρώτες που θα πάρουν ένα εμβόλιο της Sanofi, ο επικεφαλής της Sanofi France, Olivier Bogillot, δεν το επιβεβαίωσε. "Όχι, δεν το επιβεβαιώνω. Είναι προφανές πως εάν η Sanofi ανακαλύψει ένα φάρμακο, ένα εμβόλιο κατά της Covid-19 και είναι αποτελεσματικό, θα είναι διαθέσιμο σε όλους".
Τα σχόλια του κ. Hudson δείχνουν τις συγκρούσεις με τις οποίες θα έρθουν αντιμέτωπες πολυεθνικές και κυβερνήσεις στον αγώνα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά της Covid-19. Σήμερα, εξάλλου, η UNAIDS και η Oxfam δημοσιοποίησαν επιστολή που υπογράφουν περισσότεροι από 140 ηγέτες και ειδήμονες από όλο τον κόσμο, με την οποία ζητούν ένα "εμβόλιο του λαού" καθώς και θεραπείες που θα είναι γρήγορα διαθέσιμες για όλους δωρεάν.
Ήδη, υπάρχουν φωνές που προειδοποιούν πως ο αγώνας για το εμβόλιο μπορεί να αφήσει "εκτός" χώρες που δεν διαθέτουν τα οικονομικά για να αγοράσουν τις προστατευτικές δόσεις, με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτες σε μαζικές απώλειες ανθρώπων και σε οικονομική καταστροφή.
Σημειώνεται πως τον περασμένο μήνα, ο CEO της AstraZeneca δήλωσε πως οι προμήθειες ενός πειραματικού εμβολίου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης θα πάνε κατά προτεραιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, πριν πάνε σε άλλα μέρη του κόσμου.
Αιχμές για τη στάση της ΕΕ
Σήμερα, ο φαρμακευτικός όμιλος έθεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση προ των ευθυνών της, υποστηρίζοντας ότι δεν πρόκειται να διαθέσει κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα ενδεχόμενο εμβόλιο κατά της Covid-19, εάν και η Ευρωπαϊκή Ένωση φανεί με τη σειρά της «αποτελεσματική» στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του.
«Οι Αμερικανοί είναι αποτελεσματικοί αυτήν την περίοδο. Πρέπει και η ΕΕ να είναι αποτελεσματική, βοηθώντας μας να διαθέσουμε πολύ γρήγορα αυτό το εμβόλιο» δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV ο πρόεδρος της Sanofi France, Ολιβιέ Μποζιγιό.
Στις 4 Μαΐου οι Βρυξέλλες είχαν οργανώσει ένα παγκόσμιο διαδικτυακό μαραθώνιο για τη χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης ενός εμβολίου κατά του νέου κοροναϊού, που επέτρεψε να συγκεντρωθούν 7,4 δισεκ. ευρώ σε δωρεές.
Το εμβόλιο αυτό πρέπει να είναι «ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό» επέμεινε τότε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η χώρα του οποίου είχε συμβάλει στην επιχείρηση αυτή με 500 εκατομμύρια ευρώ.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν συμμετάσχει σε αυτόν τον μαραθώνιο.
«Κρατάμε την πόρτα ανοιχτή στην αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτήν την παγκόσμια προσπάθεια» δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Επιτροπής, ο Ερίκ Μαμέρ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων