Σύντομα και στην Ελλάδα το τεστ που θα καταργήσει την Κολονοσκόπηση. | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σύντομα και στην Ελλάδα το τεστ που θα καταργήσει την Κολονοσκόπηση.

Το πρώτο και μοναδικό γενετικό τεστ, που έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να μας απαλλάξει από την κολονοσκόπηση.

medlabnews.gr iatrikanea

Σύντομα θα είναι διαθέσιμο και στην Ελλάδα το πρώτο και μοναδικό γενετικό τεστ, που έχει ήδη εγκριθεί στις ΗΠΑ και στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να μας απαλλάξει από την κολονοσκόπηση.

Το τεστ φέρει την ονομασία Cologuard και αφορά ανθρώπους ηλικίας 45 ετών και άνω, οι οποίοι διατρέχουν μέσο κίνδυνο για να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου.
Γενικά, όλοι οι άνθρωποι μετά τα 50 πρέπει να υποβάλλονται σε κολονοσκόπηση. Όμως, μόνο σε ένα μικρό ποσοστό των κολονοσκοπήσεων υπάρχουν ύποπτα ευρήματα και στην πλειοψηφία των εξεταζόμενων, το αποτέλεσμα της κολονοσκόπησης είναι αρνητικό. Στο σημείο αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρήσιμο το νέο γενετικό τεστ.
«Το Cologuard αναλύει 10 διαφορετικούς γενετικούς βιοδείκτες και την ύπαρξη αίματος σε δείγμα κοπράνων. Αν είναι αρνητικό δεν χρειάζεται καμία άλλη εξέταση. Αν είναι θετικό, τότε και μόνο τότε, ο ασθενής χρειάζεται να κάνει κολονοσκόπηση», εξηγεί ο βιοχημικός Νίκος Τσούλος.


Διενέργεια εξέτασης
Η διενέργεια της εξέτασης γίνεται με μία πολύ απλή διαδικασία: Ο ενδιαφερόμενος επικοινωνεί με την Genekor (σ.σ. την εταιρεία που ετοιμάζεται να φέρει το τεστ στην Ελλάδα) για να του αποσταλεί ένα ειδικό κιτ συλλογής δείγματος κοπράνων. Στη συνέχεια το δείγμα αποστέλλεται από τη Genekor για ανάλυση στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα εξάγονται μέσα σε λίγες ημέρες και ενημερώνεται ο ενδιαφερόμενος.
Το Cologuard έχει αναπτυχθεί από την αμερικανική εταιρεία Exact Sciences. Σε μία κλινική μελέτη στην οποία πήραν μέρος 10.000 άτομα ηλικίας από 50 έως 84 ετών το Cologuard εντόπισε το 92% των καρκίνων και το 42% των προκαρκινικών αλλοιώσεων υψηλού κινδύνου. Το τεστ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που:
· Έχουν ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή άλλους σχετικούς καρκίνους.
· Είχαν θετικό αποτέλεσμα από άλλο τεστ για καρκίνο παχέος εντέρου μέσα σε 6 μήνες.
· Έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή πάσχουν από φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή συγκεκριμένα κληρονονικά σύνδρομα.

Η αξία της κολονοσκόπησης

Σύμφωνα με την Επαγγελματική Ένωση Γαστρεντερολόγων Ελλάδος, η κολονοσκόπηση είναι η καλύτερη εξέταση για τη διερεύνηση παθήσεων του παχέος εντέρου γιατί δίνει τη δυνατότητα ακριβούς διάγνωσης και επιβεβαίωσής της με λήψη βιοψιών. Η κολονοσκόπηση είναι ασφαλής εξέταση, αλλά σπανιότατα μπορεί να προκληθεί αιμορραγία ή διάτρηση του εντέρου.
Εάν χορηγηθεί καταστολή (μέθη) μπορεί να προκληθεί παροδικός ερεθισμός στη φλέβα, αλλεργία στα χορηγούμενα ενδοφλέβια φάρμακα και σπανιότατα καρδιοαναπνευστικές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε ασθενείς με προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Όπως σε όλες τις επεμβάσεις, λαμβάνονται όλα τα μέτρα για να αποφευχθούν σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή του εξεταζόμενου.
Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

2

2 σχόλια

Ειδικός είπε...

Είστε επικίνδυνα επιπόλαιοι και αιθεροβάμονες. Σαφώς είναι μία αξιόλογη βοήθεια ΑΛΛΑ Η ΙΔΙΑ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΡΑΓΕΙ, ΓΡΑΦΕΙ:
"...Cologuard is NOT a replacement for colonoscopy in high risk patients. .... Cologuard performance in repeat testing has NOT been evaluated.

The Cologuard test result should be interpreted with CAUTION. A positive test result does NOT confirm the presence of cancer. Patients with a positive test result should be referred for colonoscopy. A negative test result does NOT confirm the absence of cancer.(!!!) Patients with a negative test result should discuss with their doctor when they need to be tested again. False positives and false negative results can occur. In a clinical study, 13% of people without cancer received a positive result (false positive) and 8% of people with cancer received a negative result (false negative)."!!!
Ήθελα να ήξερα ποιός ΑΣΧΕΤΟΣ έγραψε πως το τεστ "θα καταργήσει την κολονοσκόπηση" με πηχυαίους τίτλους.
Και ποιός ΑΜΑΘΗΣ σας είπε πως μία πρώτη κολονοσκόπηση συστήνεται στην ηλικία των 50. Αυτό είναι κάτι που έχει καταργηθεί (για όσους δεν είναι ΑΣΧΕΤΟΙ) και συστήνεται στα 45 έτη!!! ΟΧΙ στα 50...
Είστε άσχετοι με το αντικείμενο κι όμως γράφετε "αρθρο" γι'αυτό. Άρα είστε και δυνητικά επικίνδυνοι για τους ασθενείς. (Πού είναι ο ΙΣΑ και ο ΠΙΣ;;;)
Όπως επικίνδυνος είναι κι οποιοσδήποτε υποστηρίζει πως με αρνητικό τεστ "δεν χρειάζεται καμμία άλλη εξέταση"... Η ίδια η εταιρεία του το λέει: "A negative test result does NOT confirm the absence of cancer."!!!
Εκτός κι αν αυτός που ρωτήσατε εργάζεται στην εταιρεία που το εισάγει...
Δε ντρεπόμαστε λιγάκι.

medlabnews.gr είπε...

Ασχετος είστε εσείς κύριε που βλέπετε ένα Δελτίο τύπου και γράφετε ό,τι γράφετε. Το άρθρο αν ήταν δικό μας θα ήταν ενυπόγραφο με τον συντάκτη που το έχει γράψει. Ομως πρέπει να φιλοξενούμε και τα δελτία τύπου για πολλούς και διαφόρους λόγους. Μέχρι και φωτό του ανθρώπου της εταιρείας έχει το Δελτίο.

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων