Ουσιαστικά η παρουσίαση του επιδημιολογικού χάρτη ασφάλειας και προστασίας που έγινε χτες αποσαφηνίζει:
α) το πόσο επικίνδυνη είναι κάθε περιοχή σχετικά με την εξάπλωση του Covid-19 και β)τι μέτρα ισχύει ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται.
Ειδικότερα ο χάρτης που παρουσίασαν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και ο ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης περιλαμβάνει τέσσερα επίπεδα προληπτικών μέτρων και κανόνων για κάθε περιφερειακή ενότητα της χώρας.
Ο χάρτης εντάσσει τις 74 περιφερειακές ενότητες της Ελλάδας σε επίπεδα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας με αντίστοιχες δέσμες μέτρων που ισχύουν για όλους. Πιο συγκεκριμένα εντάσσονται στα εξής επίπεδα:
EΠΙΠΕΔΑ
- Επίπεδο 1 – Ετοιμότητας (πράσινο)Επίπεδο 2 – Επιτήρησης (κίτρινο)
- Επίπεδο 3 – Αυξημένης Επιτήρησης (πορτοκαλί)
- Επίπεδο 4 – Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινο)
Από τι εξαρτάται το επίπεδο κινδύνου σε κάθε περιοχή
Όπως αναφέρει η Πολιτική Προστασία, ο καθορισμός του επιπέδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100 χιλιάδες κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος υγείας (πχ. χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες και κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας) και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, της κάθε περιοχής, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης αλλά και της συσχέτισης των κρουσμάτων και των επαφών τους. 17 κριτήρια αναλύονται και αξιολογούνται σε καθημερινή βάση προκειμένου να καθοριστεί το επίπεδο συναγερμού κάθε περιοχής.
Ανά περιφέρεια η εφαρμογή των μέτρων – Εξαιρέσεις
Η εφαρμογή των μέτρων θα πραγματοποιείται σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας, εκτός αν προκύψουν έκτακτες περιστάσεις, που να δικαιολογούν εξαιρέσεις εντός της περιφερειακής Ενότητας, δηλαδή σε επίπεδο δήμου, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του υπουργείου Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας.
Οι κανόνες που μπαίνουν στη ζωή μας από την Δευτέρα
Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε και κάποιες τροποποιήσεις που θα περιλαμβάνει ο χάρτης αυτός σε επιμέρους κανόνες που ίσχυαν έως σήμερα.
Οι σημαντικότερες αλλαγές είναι οι ακόλουθες:
1) Χρήση μάσκας είναι υποχρεωτικής σε εσωτερικούς χώρους εργασίας και εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό σε όλα τα επίπεδα συναγερμού για όλη τη χώρα. Με λίγα λόγια σε κάθε γωνιά της Ελλάδα θα πρέπει οι πολίτες να φορούν μάσκα και έξω αλλά εκεί που υπάρχει συνωστισμός.
2) Περιορίζεται το ωράριο λειτουργίας της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού, δηλαδή σε όλη τη χώρα σε όλη την επικράτεια.
Πιο συγκεκριμένα: Οι επιχειρήσεις των περιοχών που βρίσκονται στο επίπεδο 1 δεν θα λειτουργούν από τη 1 έως τις 5 το πρωί. Στο επίπεδο 2 από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5 το πρωί και στο επίπεδο 3 από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί.
3) Στις συναθροίσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους ορίζεται ανώτατο όριο χωρίς εξαιρέσεις:
Στο επίπεδο 1. Τα 100 άτομα,
Στο επίπεδο 2. τα 50 άτομα
Στο επίπεδο 3 τα 9 άτομα
4) Τίθενται αναλογικοί κανόνες τετραγωνικών και πληρότητας σε συνέδρια, χώρους λατρείας και μουσεία.
5) Τίθενται αυστηρά όρια πληρότητας σε θέατρο, σινεμά και συναυλίες, που είναι τα εξής:
Επίπεδο 1 στο… 65%
Επίπεδο 2 στο …1, 50%
Έπίπεδο 3 στο… 30%
6) Τα όρια πληρότητας στην εστίαση καθορίζονται σε:
Επίπεδο 1…. 80%
Επίπεδο 2…..65%
Επίπεδο 3….50%
Πού θα βρείτε τον χάρτη
Ο χάρτης είναι διαθέσιμος στην ιστοσελίδα https://covid19.gov.gr και η ενημέρωση για τα προληπτικά μέτρα σε κάθε περιοχή της χώρας μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους:
α) με την εισαγωγή ταχυδρομικού κωδικού στο σχετικό πεδίο
β) επιλέγοντας την περιφερειακή ενότητα από το οικείο μενού ή
γ) κάνοντας κλικ στην περιοχή ενδιαφέροντος πάνω στον χάρτη.
Ο χάρτης θα επικαιροποιείται ανά 14 ημέρες με βάση τις εισηγήσεις ειδικής επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας ή και συχνότερα, όταν αυτό επιβάλλεται από τους υγειονομικούς και επιδημιολογικούς δείκτες.
Επιπλέον ο προσδιορισμός των μέτρων και κανόνων υπόκειται σε τροποποιήσεις με βάση νεότερα επιστημονικά και ερευνητικά δεδομένα.
Αττική: Πόσο απέχει από τον «κόκκινο συναγερμού» – Αριθμός ρεκόρ διασωληνωμένων
Όσον αφορά την Αττική παρά την έκρηξη των διασωληνωμένων, οι οποίοι είναι μία ανάσα πριν τους 100, δηλαδή 98, πράγμα που σημαίνει πως το σύστημα υγείας συνεχίζει να πιέζεται σημαντικά, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανέφερε χτες πως η Αττική είναι μακριά από το επίπεδο κόκκινου συναγερμού.
Άλλωστε το ότι η Αττική βρίσκεται μακριά από το κόκκινο επίπεδο αποδεικνύεται και από τις αποκαλύψεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ανέφερε πως υπάρχουν σκέψεις τα καταστήματα εστίασης στην Αττική να κλείνουν στη 1:00 π.μ. και όχι τα μεσάνυχτα όπως τώρα.
Σε κάθε περίπτωση όμως ο αριθμός διασωληνωμένων έχει χτυπήσει καμπανάκι στους λοιμωξιολόγους καθώς είναι ο υψηλότερος από το ξέσπασμα της πανδημίας όπως παραδέχθηκε και κατά την τακτική ενημέρωση ο καθηγητής, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Επίσης όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζομάνης τα έκτακτα και επείγοντα περιστατικά δεν θα βάλουν stop στα χειρουργεία, όπως ακριβώς συνέβη και στο πρώτο κύμα της πανδημίας. «Δεν υπάρχει ραγδαία αύξηση, αλλά μια αύξηση», είπε ο κ. Κοντοζομάνης, σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή από τις 122 διαθέσιμες κλίνες οι 94 είναι κατειλημμένες. Ανάλογα με την εξέλιξη θα αναδιατάξουμε τις δυνάμεις μας, είπε.
Τι θα συμβεί αν η Αττική φθάσει στο επίπεδο «αυξημένου κινδύνου»
Το lockdown του Απριλίου, που κανένας δεν θέλει να ξαναζήσει, θυμίζουν τα μέτρα του επιπέδου 4 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας, που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε μια προσπάθεια της χώρας μας να εμποδίσει την πορεία του φονικού ιού.
Στα προληπτικά μέτρα και κανόνες που θα τεθούν σε ισχύ σε μια ή περισσότερες από τις 74 περιοχές της χώρας με βάση το απευκταίο –απομακρυσμένο πάντως με τα έως στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα- σενάριο, προβλέπεται μεταξύ άλλων η αναστολή λειτουργίας κέντρων διασκέδασης, των μουσείων, των ποινικών και πολιτικών δικαστηρίων, των εμποροπανηγύρεων κλπ.
Σημειώνεται ότι πλέον σε όλα ανεξαιρέτως τα επίπεδα η χρήσης μάσκας είναι υποχρεωτική όπου έχει συγχρωτισμό –πριν υπήρχε απλώς ισχυρή σύσταση- ενώ στις περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική παντού.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου