Ακούμε μόνο για διασωληνωμένους. Εύλογο όμως το ερώτημα. Πόσοι νοσηλεύονται και πόσοι είναι στις ΜΕΘ με κοροναϊό; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ακούμε μόνο για διασωληνωμένους. Εύλογο όμως το ερώτημα. Πόσοι νοσηλεύονται και πόσοι είναι στις ΜΕΘ με κοροναϊό;

Τους τελευταίους μήνες συνεχώς ακούμε τους όρους Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), διασωληνωμένοι ασθενείς με κοροναϊό

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea

Τους τελευταίους μήνες συνεχώς ακούμε τους όρους Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), διασωληνωμένοι ασθενείς με κοροναϊό. Εύλογο είναι να αναρωτιέται κανείς τι σημαίνει ΜΕΘ και όσοι μπαίνουν σε ΜΕΘ είναι διασωληνωμένοι;

Τελικά πόσες είναι οι ΜΕΘ στην χώρα μας και γιατί φοβόμαστε ότι με την έξαρση της πανδημίας μπορεί να μην μας φτάσουν τα κρεβάτια ΜΕΘ.

Πλήθος είναι οι περιπτώσεις ασθενών που η παραμονή τους σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας κρίνεται επιβεβλημένη

Ενδείξεις εισαγωγής στη ΜΕΘ
Είναι συχνό το ερώτημα για τον κλινικό ιατρό αν ο βαρέως πάσχων ασθενής που φροντίζει χρήζει εντατικής παρακολούθησης και εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Ο ασθενής που είναι στη ΜΕΘ δεν είναι κατ'ανάγκη διασωληνωμένος. Διασωλήνωση χρειάζεται όταν δεν μπορεί ο ασθενής να αναπνεύσει με ευκολία.

Διασωλήνωση και μηχανικός αερισμός: η απόφαση για διασωλήνωση μερικές φορές δεν είναι εύκολη και χρειάζεται κλινική πείρα ώστε να αναγνωριστεί ο σωστός χρόνος έναρξης του μηχανικού αερισμού και η αιτία της αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Εύλογα όταν ένας ασθενής είναι διασωληνωμένος αυτό σημαίνει ότι η κατάσταση του είναι βαριά

Ποιος ασθενής χρειάζεται μηχανική υποστήριξη αναπνοής και διασωλήνωση; Κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο για τους ασθενείς που παρουσιάζουν ένα από τα παρακάτω συμπτώματα:
1. Αδυναμία προστασίας αεραγωγού και ενδεχόμενο εισρόφησης.
2. Αναπνευστική κόπωση.
3. Μη ελεγχόμενη αιμοδυναμική αστάθεια.
4. Σοβαρή μεταβολική οξέωση.
5. Έκπτωση επιπέδου συνείδησης με βαθμολογία κλίμακα Γλασκόβης ?8.

Στην ΜΕΘ νοσηλεύονται ασθενείς που χρήζουν φροντίδας γιατί η ζωή τους βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο. H αναλογία νοσηλευτών προς ασθενείς είναι συνήθως 2 προς 1 ή 1 προς 4 ανάλογα το είδος και την βαρύτητα των νοσημάτων που αντιμετωπίζονται 

Μέχρι το 2019 υπήρχαν συνολικά στην χώρα 565 κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα υπάρχουν 970. Από αυτές, 701 διατίθενται για ασθενείς με νοσήματα πλην Covid-19 (519 κατειλημμένες, 182 κενές) και 279 διατίθενται αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών με Covid-19 (273 σε νοσοκομεία του ΕΣΥ, 6 σε στρατιωτικά).

Στην Αττική στις αρχές Οκτωβρίου είχαν οριστεί 110 κλίνες ΜΕΘ από 409 συνολικά για ασθενείς με COVID-19 και εντάχθηκαν στο Σωτηρία άλλες 50 μετά την δωρεά της Βουλής. Αναμένονται άλλες 12 στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και ακολουθούν οι 174 μέχρι το Δεκέμβριο, που είναι η δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Και πάμε στο αρχικό ερώτημα. Χθες 31 Οκτωβρίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2065 νέα κρούσματα. Επίσης ανακοίνωσε ότι διασωληνωμένοι ήταν 135 ασθενείς με κοροναϊό. Σε κλίνες ΜΕΘ ήταν περίπου 250 με κοροναϊό και νοσημευόμενοι ασθενείς με κοροναϊό ήταν 1200. Οι διασωληνωμένοι μία εβδομάδα πριν ήταν 80. 

Ιδιαίτερα σοβαρό παρουσιάζεται το πρόβλημα στην Θεσσαλονίκη μετά από την αύξηση των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα. Σύμφωνα με σχέδιο που τέθηκε ήδη σε εφαρμογή, εξασφαλίστηκαν 43 νέες κλίνες ΜΕΘ-COVID έτσι ώστε να αυξηθεί η δυναμικότητα του ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη.  Πιο αναλυτικά, προστίθενται 8 κλίνες ΜΕΘ-COVID στο ΓΝΘ «Αγιος Παύλος», 10 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Γεννηματάς», 10 κλίνες στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ4 κλίνες στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο6 κλίνες στο ΓΝΘ «Γ. Παπανικολάου» και 5 κλίνες στο ΓΝ Χαλκιδικής

Ο φόβος είναι λοιπόν εύλογος ότι αν συνεχίσει με τέτοιο ρυθμό το δεύτερο κύμα της πανδημίας σε πολύ λίγο διάστημα δεν θα επαρκούν οι ΜΕΘ και όπως είπε και η καθηγήτρια Αθηνά Λινού θα πρέπει να εξάγουμε βαριά ασθενείς σε άλλα κράτη που έχουν άδεια κρεβάτια ΜΕΘ, κάτι που ξεκίνησε να κάνει το Βέλγιο προς την Γερμανία.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων