Εξαιρετικά νέα. Χάπι της Pfizer με ισχυρή αντιική δράση, θεραπεύει τον κοροναϊό στο σπίτι | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εξαιρετικά νέα. Χάπι της Pfizer με ισχυρή αντιική δράση, θεραπεύει τον κοροναϊό στο σπίτι

Το φάρμακο PF-07321332 αναμένεται να χορηγείται ως χάπι σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου

 medlabnews.gr iatrikanea

Μέχρι πρότινος, αμέτρητα λεφτά κατευθυνόντουσαν στην έρευνα και την παραγωγή των εμβολίων κατά του κοροναϊού. Αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που η επιστήμη κατάφερε τόσο γρήγορα να παράξει αποτελεσματικά εμβόλια. Φαίνεται ωστόσο πως ούτε το εμβόλιο θα αποτελέσει το τελικό όπλο εναντίον της πανδημίας: οι ρυθμοί εμβολιασμού δείχνουν πως το πολυπόθητο τείχος ανοσίας δεν είναι καν κοντά, ο κόσμος δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια με την επιθυμητή μαζικότητα, γενικά το εργαλείο αποδεικνύεται χρήσιμο αλλά όχι καθοριστικό. 

Όπως όλα δείχνουν ωστόσο τα καλά νέα ενάντια του κοροναϊού έρχονται υπό άλλη μορφή. Όπως τόνισε πρόσφατα ο καθηγητής Φαρμακολογίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας κ. Μανωλόπουλος σε τηλεοπτικό σταθμό, σε μια είδηση που πέρασε στα «ψιλά», σύντομα πρόκειται να κυκλοφορήσουν αντι-ικά φάρμακα που θα καταπολεμάνε τον ιό μέσα στο σώμα μας από τις πρώτες ημέρες της νόσησης. Αυτό σημαίνει πως άπειρες ζωές θα σωθούν χωρίς καν νοσηλεία και με έναν τόπο πιο «ευλύγιστο» από αυτόν του εμβολιασμού – ο οποίος πάντως, θα συνεχιστεί κανονικά.

Το πολυπόθητο φάρμακο που ουσιαστικά θα μετατρέψει τον κοροναϊό σε μια απλή γρίπη αναμένεται να κυκλοφορήσει ανάμεσα στο φθινόπωρο της τρέχουσας χρονιάς και τις πρώτες μέρες της επόμενης. Λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως οι ΗΠΑ έχουν επενδύσει περίπου 300 εκατ. δολάρια για έρευνα και εργαστηριακή υποστήριξη, σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια για προκλινική και κλινική αξιολόγηση, 700 εκατ. δολάρια για ανάπτυξη και κατασκευή και 1 δισεκατομμύριο δολάρια για τη δημιουργία των Κέντρων Ανακάλυψης Αντιικών Φαρμάκων για Παθογόνα Πανδημικής Ανησυχίας.

Μάλιστα, μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως η Merck, η Ridgeback Biotherapeutics, η Roche, η Atea Pharmaceuticals και η Pfizer δοκιμάζουν ήδη το συγκεκριμένο φάρμακο και φαίνεται πως δεν πιστεύουν στα μάτια τους με το πόσο αποτελεσματικό φαίνεται να είναι το χάπι. Όπως τόνισε άλλωστε και ο Ντέιβιντ Κέσλερ, επικεφαλής επιστήμονας της ομάδας για κορωνοϊό της κυβέρνησης Μπάιντεν: «Θα μπορούμε να έχουμε ένα αντι-ιικό φάρμακο ως το τέλος του φθινοπώρου και να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο της πανδημίας. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να έχουμε ένα αποτελεσματικό αντι-ιικό φάρμακο μέχρι το τέλος του 2021».

Μάλιστα, όπως τονίζουν οι άνθρωποι της Pfizer, τα χαρακτηριστικά του νέου φαρμάκου πρόκειται να είναι αποτελεσματικά και για τη καταπολέμηση αντίστοιχων ιών όπως ο κοροναϊός. Για παράδειγμα, ο ιός HIV ή η ηπατίτιδα C ενδέχεται να καταστέλλονται από τα φάρμακα κατά του πολυσυζητημένου ιού, πάντα μάλλον με ορισμένους συνδυασμούς. Σε κάθε περίπτωση, οι τελευταίες δοκιμές έχουν δείξει πως η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει στην Αμερική πρόκειται να έχει άμεσο αντίκτυπο σε όλο τον πλανήτη.

Οι εργαστηριακές δοκιμές που έχουν γίνει, κάνουν λόγο για «ισχυρή αντιική δραστηριότητα» - Δεν έχουν παρουσιάσει παρενέργειες οι δοκιμές σε ζώα

Για την ώρα, δεν υπάρχουν διαθέσιμα συγκεκριμένα φάρμακα εκτός από εμβόλια που μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους από την ανάπτυξη λοίμωξης Covid-19, ωστόσο η Pfizer μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα και σε αυτό το πεδίο.

Το αντιιικό φάρμακο, που ονομάζεται PF-07321332, θα μπορούσε να χορηγηθεί για να εμποδίσει την σοβαρή λοίμωξη σε άτομα που έχουν αρχίσει να εμφανίζουν συμπτώματα.

Περίπου 60 άτομα συμμετείχαν επί του παρόντος στην πρώτη φάση της δοκιμής της Pfizer για το PF-07321332, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθηκε στις 25 Μαΐου.

Μετά από αυτό, εάν το χάπι αποδειχθεί ασφαλές, θα γίνουν δοκιμές μεγαλύτερης κλίμακας, με περισσότερα άτομα, ώστε να αποδειχθεί ότι σίγουρα εμποδίζει από την ανάπτυξη της Covid, κάτι που έχουν ήδη δείξει οι εργαστηριακές δοκιμές, οι οποίες κάνουν λόγο για «ισχυρή αντιική δραστηριότητα».

Το φάρμακο αυτό λειτουργεί κολλώντας σε συγκεκριμένα ένζυμα που χρησιμοποιεί ο ιός για να αναπαραχθεί και ως εκ τούτου τον αναγκάζει να σταματήσει να πολλαπλασιάζεται και, κατ' επέκταση, να εξαπλωθεί.

Η Pfizer δεν έχει βρει στοιχεία για παρενέργειες στις δοκιμές που έχει κάνει σε ζώα και τώρα θα εξετάσει πώς επηρεάζει τους ανθρώπους, σε μια μικρή δοκιμή σε υγιείς ανθρώπους.

Το φάρμακο PF-07321332 αναμένεται να χορηγείται ως χάπι σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου, εφόσον αποδειχθεί ασφαλές και δραστικό μετά από τις κλινικές δοκιμές. Θα μπορεί να λαμβάνεται προληπτικά από ανθρώπους που έχουν εκτεθεί στον ιό, με τα πρώτα σημάδια της λοίμωξης.

Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ, για το χάπι αυτό εργάστηκαν 210 ερευνητές. Τα πρώτα 7 mg παρασκευάστηκαν το τέλος Ιουλίου 2020. Τα πολύ υποσχόμενα φαρμακολογικά αποτελέσματα οδήγησαν στη σύνθεση 100g  έως το τέλος Οκτωβρίου 2020, ενώ εντός του επόμενου μήνα, οι χημικοί ανέπτυξαν μέθοδο για τη σύνθεση 1 kg.

Και άλλος αναστολέας

Θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι από τον Σεπτέμβριο 2020 έχουν ξεκινήσει κλινικές δοκιμές (τώρα σε φάση Ιβ) άλλου αναστολέα της κύριας πρωτεάσης του κοροναϊού SARS-CoV-2 (που είχε αναπτυχθεί το 2004 για την αντιμετώπιση του SARS), το οποίο όμως είναι κατάλληλο για χορήγηση ενδοφλέβια σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο.

Η συνεχιζόμενη πανδημία απαιτεί επιτακτικά, επιπρόσθετα από την ανάπτυξη και χρήση εμβολίων, την ανάπτυξη πραγματικά αποτελεσματικού αντιικού φαρμάκου για στοχευμένη θεραπεία, το οποίο μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο όπλο επίσης για πιθανές μελλοντικές πανδημίες.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων