Τo 50% self tests ψευδώς αρνητικά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν θετικοί που δεν το ξέρουν και κολλάνε τους γύρω τους! | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τo 50% self tests ψευδώς αρνητικά. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν θετικοί που δεν το ξέρουν και κολλάνε τους γύρω τους!

Πολλές καταγγελίες για την αξιοπιστία των self test

της Κασσιανής Τσώνη,  medlabnews.gr iatrikanea

Πολλές καταγγελίες για την αξιοπιστία των self test, την ώρα που παρατηρείται μία τεράστια απόκλιση ανάμεσα στον δείκτη θετικότητας που παρατηρήθηκε από τη διενέργεια των self test σε σχέση με αυτή που ανακοινώνει ο ΕΟΔΥ. 

Σε μόλις 0,25% ανέρχεται το ποσοστό θετικότητας των self tets που διενεργήθηκαν σε μαθητές και καθηγητές ενόψει της επαναλειτουργίας των λυκείων της χώρας. Συγκεκριμένα, έγιναν 245.093 self tests και σύμφωνα με πληροφορίες από τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους, αυτά με θετικό αποτέλεσμα ανέρχονται σε 613.

Για την διαπίστωση αν όντως είναι νοσούντες οι 613, θα πρέπει να βεβαιωθεί με εξέταση από γιατρό με rapid test και πολύ καλύτερα με μοριακό τεστ. Φυσικά δεν προσήλθαν σήμερα στα σχολεία, ενώ αναμένεται να επιστρέψουν στην εκπαιδευτική διαδικασία όταν ο επαναληπτικός έλεγχος δείξει αρνητικό αποτέλεσμα.

Όπως προκύπτει από πληροφορίες από τους 613 αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους οι 359 αφορούν μαθητές και οι 254 εκπαιδευτικούς.

Το χαμηλό ποσοστό θετικότητας από τα self test προκαλεί προβληματισμό καθώς την ίδια μέρα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, σε πανελλαδικό επίπεδο η θετικότητα ανέρχεται σε 7,77% (διενεργήθηκαν 6.988 μοριακά τεστ και 13.684 rapid test).

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, την Κυριακή ο δείκτης θετικότητας ήταν 5,95%, το Σάββατο 4,25%, την Παρασκευή 4,79%, την Πέμπτη 5,52% ενώ την Τετάρτη 6,24%.

Βέβαια τα στοιχεία του ΕΟΔΥ μπορεί να είναι λίγο υπερτιμημένα γιατί δεν είναι ακριβώς τυχαία δείγματα αλλά άνθρωποι που έχουν μία υποψία ότι κάτι μπορεί να έχουν ή ακόμα χειρότερα έχουν γνώση ότι έχουν έρθει σε επαφή με κρούσμα.

Για τα self test μίλησε και ο καθηγητής Πνευμολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

Ο κ. Βασιλακόπουλος μιλώντας στο Open TV είπε ότι τη δεδομένη περίοδο, που ο επιπολασμός της πανδημίας είναι μεγάλος, «το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα και δεν παύει να είναι το πιο αξιόπιστο απ' όλα τα τεστ το PCR το μοριακό».

Παράλληλα, ο καθηγητής είπε αναφερόμενος στα self test ότι με δεδομένο ότι η πανδημία είναι τόσο εκτεταμένη αυτή την περίοδο υπάρχει «40% - 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται. Θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα». Αντίθετα, είπε ότι «το θετικό τεστ, έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό επειδή γίνεται τώρα που το ιικό φορτίο είναι ιδιαίτερα υψηλό». Επανέλαβε δε πως το αρνητικό self test, «δεν αθωώνει τους αρνητικούς».

Για τα self test αρκετές φορές έχει αναφερθεί και η  καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού και έχει εκφράσει επιφυλάξεις τη στιγμή που τα καλύτερα rapid τεστ που γίνονται από γιατρούς είναι αναξιόπιστα και χρειάζονται επιβεβαίωση από pcr.

Αν όντως δεν έχουν εντοπιστεί το 50 % ψευδώς αρνητικών σημαίνει ότι επιπλέον 613 κρούσματα, των ήδη εντοπισμένων 613 κρουσμάτων, υπάρχουν στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά ΔΕΝ έχουν εντοπιστεί. Ακόμα χειρότερα νομίζουν ότι είναι καλά και πιθανόν να μην παίρνουν με την προσοχή που χρειάζεται τα μέτρα προστασίας για τους ίδιους αλλά κυρίως για τους άλλους. 

Όπως γίνεται κατανοητό κάτι τέτοιο που είναι πολύ πιθανό να είναι αληθινό, με βάση τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, θα είναι μια βόμβα στο άνοιγμα το σχολείων αφού οι ψευδώς αρνητικοί θα κολλήσουν όλους τους γύρω τους με κοροναϊό.!

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων