Tη μια μας λένε ότι είναι αμελητέο και τώρα λένε για ένα μόλις περιστατικό θρόμβωσης στις 346000 δόσεις | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Tη μια μας λένε ότι είναι αμελητέο και τώρα λένε για ένα μόλις περιστατικό θρόμβωσης στις 346000 δόσεις

Η επιτροπή παρακολουθεί και μελετά όλα τα στοιχεία σχετικά με το θέμα και τα οποία αξιολογεί, είπε, χαρακτηριστικά.

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea

Μετά από τόσα που έχουν γραφτεί το τελευταίο διάστημα υπάρχει  ενδεχόμενο της σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με ένα σπάνιο σύνδρομο το οποίο συνδυάζει θρόμβωση και θρομβοπενία απασχολεί το τελευταίο διάστημα την επιστημονική κοινότητα, είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι το φαινόμενα εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες κάτω των 55 ετών.

Η επιτροπή παρακολουθεί και μελετά όλα τα στοιχεία σχετικά με το θέμα και τα οποία αξιολογεί, είπε, χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων διερευνά όλα τα περιστατικά και τις επόμενες ημέρες αναμένεται σχετικό πόρισμα.

Στην Ελλάδα έχουν διατεθεί περίπου 346.000 δόσεις εμβολίου της AstaZEneca. Μέχρι σήμερα ένα περιστατικό έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ, είπε και πρόσθεσε ότι παρά την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπερτερεί έναντι της μικρή πιθανότητας συνδρόμου θρόμβωσης και θρομβοπενίας.

Και μία γυναίκα που έχασε την ζωή της στην Ολλανδία αρκούσε για να σταματήσει το εμβόλιο της AstraZeneca. Σε εμάς έπρεπε να παραιτηθεί ο πρόεδρος της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης καθηγητής κ. Βλαχογιαννόπουλος για να δούμε ότι έχουμε και εδώ περιστατικά με θρόμβωση!

Η ίδια ανέφερε πως έχουν καταγραφεί έως σήμερα 22 περιπτώσεις θρόμβωσης στον εγκέφαλο και 8 περιπτώσεις θρόμβωσης με θρομβοπενία σε 18 εκατ. εμβολιασμούς στην Μ.Βρετανία. Στις χώρες της Ε.Ε όπως είπε, σε σύνολο 9,2 εκατ. δόσεων του εμβολίου έχουν καταγράφει 44 περιπτώσεις του συνδρόμου.

Όπως είπε ακόμη οι αρμόδιες Αρχές έχουν συγγράψει ήδη οδηγίες για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση αυτού του σπάνιου συνδρόμου κάτι που μπορεί να γίνει προς το παρόν σε ένα εξειδικευμένο ιατρείο στην Αθήνα.

Αν εμφανιστούν ύποπτα συμπτώματα εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό θα πρέπει να αναφερθούν σε γιατρό, ο οποίος οφείλει να συμπληρώσει κίτρινη κάρτα και να συμβουλευτεί αιματολόγο εφόσον το κρίνει αναγκαίο.

Η κα Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στα συμπτώματα τα οποία θα πρέπει να κινητοποιήσουν κάποιον που έχει εμβολιαστεί να απευθυνθεί στο γιατρό του. Αυτά είναι δύσπνοια, πόνος στο στήθος, νευρολογικά συμπτώματα, κεφαλαλγία που επιμένει για πάνω από 4 ημέρες και δερματικές εκδηλώσεις όπως μελανιές ή μικρές αιμορραγίες.

Παρόλα αυτά οι ασθενείς μπορούν να εμβολιάζονται

Επίσης πρόσθεσε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο περιστατικό θρόμβωσης, θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφιλίας, γι αυτό,όπως είπε, οι ασθενείς με αυτές τις καταστάσεις μπορούν να συνεχίζουν να εμβολιάζονται. Επίσης εξήγησε ότι δεν υπάρχει σύσταση να λαμβάνουν όσοι πάνε να εμβολιαστούν την όποια μορφή αντιπηκτικής αγωγής. Αν είναι σε τέτοια αγωγή, θα συνεχίσουν κανονικά την αγωγή τους, εξήγησε.

Δείτε το σχετικό θέμα από την αρχή του βίντεο:

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων