Γνωρίζετε πόσοι έχουν κολλήσει κοροναϊό συνολικά στην Ελλάδα; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γνωρίζετε πόσοι έχουν κολλήσει κοροναϊό συνολικά στην Ελλάδα;

Στην χώρα μας το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 2020

της Κλεοπάτρας Ζουμπουρλή, μοριακής βιολόγου, medlabnews.gr iatrikanea

Kάθε μέρα ακούμε για νέα κρούσματα κοροναϊού από τον ΕΟΔΥ. Όταν λέμε κρούσμα εννοούμε ότι έγινε τεστ (είτε self test, rapid test είτε μοριακό τεστ) και ανιχνεύτηκε κοροναϊός. Αυτό σημαίνει ότι το κρούσμα δεν νοσεί υποχρεωτικά αλλά μπορεί να είναι ασυμπτωματικό. Τα περισσότερα κρούσματα άλλωστε που καταγράφονται σε όλο τον κόσμο είναι ασυμπτωματικά. 

Στην χώρα μας το πρώτο κρούσμα καταγράφηκε στις 26 Φεβρουαρίου του 2020 και επρόκειτο για Ελληνίδα 38 ετών που είχε ταξιδέψει στην Ιταλία. Βρέθηκε στην Θεσσαλονίκη και ήταν καλά στην υγεία της. Ήταν και η πρώτη φορά που μάθαμε την επιτροπή των ειδικών και τον επικεφαλής της, επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και που λίγο αργότερα καθιέρωσε την καθημερινή ενημέρωση μας στις 6 το απόγευμα για τα καθημερινά κρούσματα στην χώρα μας.


Από τότε λοιπόν μέχρι σήμερα έχουν βρεθεί 419,909 κρούσματα στην χώρα μας. Αν σκεφτούμε ότι υπάρχει και κόσμος που δεν έκανε τεστ αλλά κόλλησε κοροναϊό χωρίς να έχει συμπτώματα αυτό σημαίνει ότι στην πραγματικότητα το παραπάνω επίσημο νούμερο του ΕΟΔΥ είναι μεγαλύτερο. Θα μπορούσαμε άνετα λοιπόν να πούμε ότι μισό εκατομμύριο άνθρωποι στην χώρα μας κόλλησαν κοροναϊό.  

Από αυτούς κάποιοι ασθένησαν εκδηλώνοντας συμπτώματα και κάποιοι λιγότεροι χρειάστηκε να διασωληνωθούν. Οι περισσότεροι από όσους ασθένησαν δεν χρειάστηκε να μπουν σε νοσοκομείο αλλά ανάρρωσαν στο σπίτι τους με την βοήθεια των οικογενειακών γιατρών τους. 

Δυστυχώς κάποιοι από όσους νοσηλεύτηκαν κατέληξαν. Στην χώρα μας μέχρι σήμερα 25/6 έχουν καταγραφεί 12,604 θάνατοι.

Τέλος από όσους ασθενείς ανέρρωσαν 1 στους 3 διαπιστώνει ότι η υγεία του έχει επηρεαστεί σε μακροχρόνια βάση. Επισημαίνεται ότι η εξάντληση, το λαχάνιασμα, το άγχος και η κατάθλιψη, όπως και συμπτώματα που παραπέμπουν σε μετατραυματικό στρες, είναι τα πιο συχνά προβλήματα που παρουσιάζουν οι ασθενείς που πλήττονται από αυτήν τη «μακρά Covid». Η Covid-19 πλήττει κυρίως τους πνεύμονες και μερικές φορές τα αναπνευστικά προβλήματα επιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αλλά οι μελέτες δείχνουν ότι ο ιός επιτίθεται και σε άλλα όργανα, προκαλώντας επιπλοκές που κυμαίνονται από καρδιαγγειακά προβλήματα μέχρι χρόνιες φλεγμονές.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων