Τζανάκης: Ένα μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού έχει νοσήσει. Δείτε τι λέει για τα ενεργά κρούσματα και την φυσική ανοσία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τζανάκης: Ένα μεγάλο ποσοστό του Ελληνικού πληθυσμού έχει νοσήσει. Δείτε τι λέει για τα ενεργά κρούσματα και την φυσική ανοσία

Σύμφωνα με δικό μας μοντέλο, τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000.

 medlabnews.gr iatrikanea

Στην κορύφωση του προηγούμενου κύματος της πανδημίας οι διασωληνωμένοι ασθενείς ξεπέρασαν τους 800, ενώ τώρα ανέρχονται σε 333, τόνισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης. Εξήγησε ότι αυτό οφείλεται στους εμβολιασμούς, αλλά και στο γεγονός ότι η μετάλλαξη Δ χτυπά κυρίως νεότερες ηλικίες.

Για τους πλήρως εμβολισμένους νοσηλευόμενους, τόνισε ότι αποτελούν το 10-15% του συνολικού αριθμού και από αυτούς το 99% είναι ηλικίας άνω των 80 ετών ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες που λαμβάνουν ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, λόγω άλλων παθήσεων.

Σχετικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού, ο κ. Τζανάκης δήλωσε ότι μετά τις ευπαθείς ομάδες πρέπει να ακολουθήσουν οι ηλικιωμένοι και οι υγειονομικοί που βρίσκονται συνεχώς μέσα στον κίνδυνο.

Όπως τόνισε ο καθηγητής, ο εμβολιασμός μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 5 φορές ενώ προστατεύει σε πολύ μεγάλο ποσοστό, -το όποιο από την ηλικία των 50 και κάτω φτάνει ακόμα και το 99%, από τη βαριά νόσηση που θα χρειαστεί νοσηλεία.

Επεσήμανε τις μακροπρόθεσμες συνέπειες του κοροναϊού όπως η ίνωση των πνευμόνων, που ειδικά για τους αθλητές είναι πολύ επικίνδυνη και μπορεί να τερματίσει την καριέρα τους. Προειδοποίησε μάλιστα, ότι αθλητές που δεν εμβολιάζονται διακυβεύουν το μέλλον τους.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα του Ισραήλ, σημείωσε ότι το 65% εμβολιασμένων που έφτασε η χώρα δεν ήταν επαρκές.

 Τέλος, όσον αφορά την υποχρεωτικότητα για τα εμβόλια, ο καθηγητής επεσήμανε ότι είναι ένα εργαλείο δημόσιας υγείας. «Όλες οι χώρες αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα».

Όπως όλα δείχνουν ο κοροναϊός δεν θα φύγει ποτέ, παρόλα αυτά θα έχουν αποκτήσει αντισώματα μέσω της φυσικής νόσησης πολλοί πολίτες, ενώ οι πιο ευάλωτες ομάδες θα πρέπει να εμβολιάζονται, όπως το κάνουν και με την γρίπη. Τα προαναφερόμενα κράτη το αποδέχονται πλέον αυτό, ελπίζουμε πως -έστω και με καθυστέρηση- θα το καταλάβουν και στην Ελλάδα.

Ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στον Σκάι, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι εξετάσεις αντισωμάτων για τον κοροναϊό δεν μπορούν να ανιχνεύσουν το εύρος της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο.

«Τα αντισώματα και οι εξετάσεις που κάνουμε δεν ανιχνεύουν το σύνολο της ανοσιακής απάντησης στο εμβόλιο. Ανιχνεύουν 1 ή 2 είδη αντισωμάτων από την πολυκλωνική απάντηση αντισωμάτων που κάνει ο οργανισμός μας. Κάθε εργαστήριο έχει επιλέξει ανιχνεύει μόνο κάποια είδη. Ένας με χαμηλό δείκτη δε σημαίνει ότι έχει χαμηλή άμυνα ή ανοσία έναντι στον ιό», σημείωσε.

Ανοσιακή μνήμη

Εξήγησε ότι η κυτταρική ανοσία καθορίζει και τη χημική. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης,  τα κύτταρα μνήμης έχουν τη συνταγή και καθοδηγούν άλλα κύτταρα του οργανισμού, τα β λεμφοκύτταρα, να παράγουν αντισώματα. «Συνεπώς με την είσοδο του ιού στο σώμα μας η κυτταρική ανοσία έχει ακόμα τη μνήμη και καθοδηγεί άμεσα τα β λεμφοκύτταρα να παράγουν μεγάλες ποσότητες αντισωμάτων και να καταστείλουν τον ιό εν τη γενέσει», επισήμανε.

Διαβάστε επίσης



ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων