Κλιματική αλλαγή: Καίγεται ολόκληρος ο Πλανήτης. Αφρική, ΗΠΑ, Σιβηρία καίγονται | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Κλιματική αλλαγή: Καίγεται ολόκληρος ο Πλανήτης. Αφρική, ΗΠΑ, Σιβηρία καίγονται

Σύμφωνα με τον χάρτη έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, οι φωτιές από διαφορετικά σημεία της ηπείρου φτάνουν σχεδόν μέχρι τη βόρεια Ρωσία
nasa

medlabnews.gr iatrikanea

Οι πυρκαγιές, που απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα στον χάρτη, έχουν πλήξει πολλές περιοχές από τις ΗΠΑ έως τη Ρωσία, από τη Νότια Αμερική έως τη Βόρεια Αμερική, την Κεντρική και Νότια Αφρική καθώς και τον Αραβικό Κόλπο, με πολλές χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Σύμφωνα με τον χάρτη έκτακτης ανάγκης της ΕΕ, οι φωτιές από διαφορετικά σημεία της ηπείρου φτάνουν σχεδόν μέχρι τη βόρεια Ρωσία, όπως αναφέρει το Anadolu.

Μεγάλες πυρκαγιές στην Ιταλία

Η Ιταλία και ειδικά τα νότια τμήματα της χώρας έχει πληγεί από πολλαπλές πυρκαγιές διαφόρων μεγεθών, μετατρέποντας σε στάχτη χιλιάδες εκτάρια γης στα νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας, καθώς και τμήματα της περιοχής της Καλαβρίας, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Τουλάχιστον 20.000 εκτάρια έχουν καταστραφεί από πυρκαγιά που ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου στο Οριστάνο στη δυτική Σαρδηνία.

Περίπου 1.500 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.

Η Ιταλία είχε ζητήσει από άλλες χώρες της ΕΕ επιπλέον πυροσβεστικά αεροσκάφη για την καταπολέμηση της φωτιάς.

Ο Κριστιάν Σολίνας, πρόεδρος της αυτόνομης περιοχής της Σαρδηνίας, δήλωσε ότι είναι αδύνατο να υπολογιστούν οι ζημιές από τη φωτιά και ζήτησε επείγουσα οικονομική υποστήριξη από τη Ρώμη.

Φωτιές σε Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία

Η νότια περιοχή της Ρουμανίας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας του Βουκουρεστίου και περιοχών κοντά στα βουλγαρικά σύνορα, εμφανίζεται επίσης με κόκκινο χρώμα στον χάρτη της φωτιάς.

Συνεχίζονται επίσης οι πυρκαγιές στη γειτονική Μολδαβία και την Ουκρανία.

Σιβηρία

Μεγάλη καταστροφή και στη Ρωσία


Οι πυρκαγιές που καίνε τη Σιβηρία έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, ένα φαινόμενο το οποίο οι επιστήμονες αποδίδουν στην κλιματική αλλαγή.

Στο Γιακούτσκ, στη δημοκρατία της Γιακουτίας στη βορειοανατολική Ρωσία, οι παραδόσεις των σαμάνων παραμένουν ισχυρές και πολλοί κάτοικοι της περιοχής πιστεύουν ότι η φύση είναι ένα ζωντανό πνεύμα το οποίο θα παραμείνει πάντα σε αρμονία με τον άνθρωπο.

Όμως ο Αλεξάντρ Φιοντόροφ, αναπληρωτής διευθυντής του ινστιτούτου Melnikov στο Γιακούτσκ, πιστεύει ότι οι πυρκαγιές των τελευταίων ετών αποδεικνύουν ότι αυτή η πεποίθηση είναι λανθασμένη.


Οι αρχές κήρυξαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή, όπου πάνω από 1,3 εκατομμύρια εκτάρια δασικής έκτασης έχουν πάρει φωτιά.

Το ρωσικό Υπουργείο για Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης ανέφερε την Πέμπτη ότι ομάδες εργάζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών που συνεχίζονται σε 144 διαφορετικές τοποθεσίες.

«Πρωτόγνωρες πυρκαγιές»

Φέτος το καλοκαίρι ήταν το πιο ξηρό των τελευταίων 150 ετών, αναφέρουν οι τοπικές αρχές της Γιακουτίας, και ήδη από τις πυρκαγιές έχουν καεί 15 εκατομμύρια στρέμματα δάσους.

«Οι τρέχουσες πυρκαγιές σπάνε όλα τα ρεκόρ», υπογραμμίζει ο Αλεξάντρ Ισάγεφ, ειδικός της Ρωσικής Ακαδημίας των Επιστημών στη Γιακουτία.

Σε όλη τη Σιβηρία οι αρχές χρειάστηκε να ζητήσουν τη συνδρομή του στρατού και να προκαλέσουν τεχνητά βροχή.

Στη Γιακουτία, μια περιοχή πέντε φορές το μέγεθος της Γαλλίας όπου ζουν λιγότεροι από χίλιοι άνθρωποι, οι εξαντλημένοι πυροσβέστες και οι εθελοντές έχουν αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του έργου της κατάσβεσης των πυρκαγιών.

Ο Νικίτα Αντρέγεφ, επικεφαλής της περιοχής Γκόρνι στη Γιακουτία, εξήγησε ότι λαμβάνει έξι ρούβλια (7 λεπτά του ευρώ) από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό για κάθε μισό στρέμμα γης, ένα γελοίο ποσό.

Κατά συνέπεια κανείς δεν πάει να κατασβέσει τις πυρκαγιές που μαίνονται μακριά από τις κατοικημένες περιοχές.

«Δεν διαθέτουμε αρκετό προσωπικό ή πόρους για τις πυρκαγιές αυτές. Χρειαζόμαστε χρηματοδότηση», τονίζει.

Σύμφωνα με τη Ρωσική Υπηρεσία Δασών, περισσότερα από 115 εκατομμύρια στρέμματα έχουν γίνει στάχτες από τις αρχές του έτους, έναντι 89 εκατομμυρίων που καίγονταν κατά μέσο όρο ετησίως στις αρχές της δεκαετίας του 2000.

 

Κλιματική βόμβα

Από τη Σιβηρία ως τα Ουράλια η Ρωσία είναι αντιμέτωπη με «πρωτόγνωρες πυρκαγιές», σύμφωνα με τον Γκριγκόρι Κούκσιν της Greepeace Ρωσίας, ο οποίος θεωρεί ότι το φαινόμενο οφείλεται «ξεκάθαρα στην κλιματική αλλαγή».

Στο μεταξύ από τις πυρκαγιές αυτές εκλύονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, ενώ καταστρέφονται τα δέντρα που θα μπορούσαν να το απορροφήσουν, τροφοδοτώντας με αυτό τον τρόπο την κλιματική αλλαγή.

Μακροπρόθεσμα αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στο λιώσιμο των αιώνιων πάγων, μέσα στους οποίους είναι παγιδευμένες τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, μια βραδυφλεγής βόμβα.

Αν αυτά τα αέρια εκλυθούν στην ατμόσφαιρα, «θα είναι επικίνδυνο για όλο τον κόσμο», τονίζει ο Φιοντόροφ.

Εκατομμύρια στρέμματα στάχτη σε ΗΠΑ και Καναδά

Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Πέμπτης από το πυροσβεστικό κέντρο, σχεδόν 6,8 εκατομμύρια στρέμματα δάσους έχουν καεί σε 82 πυρκαγιές σε 13 διαφορετικές πολιτείες. Επίσης, αναφέρθηκαν νέες πυρκαγιές στις πολιτείες Αϊντάχο, Αλάσκα και Μινεσότα.

Στη γειτονική χώρα των ΗΠΑ στα βόρεια, τον Καναδά, μέχρι τώρα το 2021, αναφέρθηκαν 4.576 δασικές πυρκαγιές. Αυτό ανέρχεται σε 1.000 φορές περισσότερο από το μέσο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας. Συνολικά 2.150 εκτάρια δασικής έκτασης κάηκαν μέσα σε ένα χρόνο.

Οι χώρες τις Ευρώπης ξεπέρασαν τον μέσο όρο δασικών πυρκαγιών για το 2021

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών για τις Δασικές Πυρκαγιές, τα ευρωπαϊκά κράτη φέτος ξεπέρασαν τον μέσο αριθμό δασικών πυρκαγιών που υπολογίζεται ετησίως μεταξύ 2008 και 2020.

Στην Ιταλία, μέχρι τώρα το 2021, κάηκαν 53.797 εκτάρια δάσους, έναντι του μέσου όρου των τελευταίων 12 ετών των 40.781 εκταρίων. Στη Γαλλία, μέχρι τώρα το 2021, κάηκαν 22.807 εκτάρια δάσους, ξεπερνώντας τον μέσο όρο των τελευταίων 12 ετών 18.620 εκτάρια. Ομοίως, στη Ρουμανία, μέχρι τώρα το 2021, κάηκαν 18.620 εκτάρια δάσους, έναντι του μέσου όρου 2008-2020 των 16.082 εκταρίων.

Τέλος, στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη μέχρι τώρα το 2021 κάηκαν πάνω από 25.583 εκτάρια δάσους. Αυτό είναι κοντά στα 30.199 εκτάρια, ο μέσος όρος ολόκληρου του έτους των τελευταίων 12 ετών.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων